Avatar uživatele
Kelt

Kolik slovíček cizího jazyka by se měl člověk denně naučit?

Existuje nějaká norma, doporučení, kolik slovíček cizího jazyka by se měl člověk denně naučit? Nezáleží zda aktivně nebo pasivně, ani na intenzitě studia. Předpokládejme, že se mohu učit denně jednu hodinu a mám k dispozici tužku,(tím myslím i pero), papír, tedy žádnou speciání učebnu, žádného učitele, ani možnost využívat superlearning a jiné podobné metody.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3470 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
talka

Každý má jinou schopnost zapamatování.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MK44

Tvrdí se, že k tomu, aby se člověk dokázal domluvit v běžných situacích a číst tisk, potřebuje zvládnout, tedy umět z paměti a rychle si vybavit bez tápání v paměti, asi 5000 slov. Já si myslím, že je to tak 15000 a víc. Tak si to rozpočítejte na den vzhledem k tomu, za jak dlouho toho chcete dosáhnout.

Na 15000 slov za pět let je to asi 10 denně. Tedy 10 nových. K tomu počítejte, že musíte periodicky opakovat ta slova, která byla novými včera, předevčírem, před dvěma dny, před týdnem, měsícem, rokem … Nemáte-li geniálního pamatováka, pak slova, která jste si během několika měsíců nepřipomenul, zapomenete, i když jste si je první týdny opakoval denně. Vzhledem k tomu, že se k novým slovíčkům nedostanete každý den, budete si muset nová slova za tyto dny rozpočítat na dny ostatní a učební dávku zvýšit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Raději méně, třeba tak 10 slovíček/1 den.

Zdroj: http://blog.ze­lenka.cz/2010/02/­jak-se-spravne-ucit-cizi-jazyky/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Je to individuální, znal jsem osobně člověka, jehož denní porce byla v průměru asi 100 nových slovíček. Druhého takového jsem už nepotkal. Zvládl během dvou let státnice z NJ i AJ, kromě toho byl vynikajícím elektrotechnikem s VŠ vzděláním. Já jsem si na sobě ověřil, že slovní zásoba z NJ čítající cca 3 500 slovíček je žalostně málo, neustále jsem něco dohledával ve slovníku. Kloním se k názoru udávající počet slovíček asi 15 000, minimálně tak 8 000. Bohužel. My obyčejní smrtelníci zvládneme asi tak maximálně 20 nových slovíček denně a to už si zahrávám. Nejdůležitější je jejich pravidelné a co nejčastější opakování, nejlépe v krátkých jednoduchých větách. Je to běh na dlouhou trať. Žádnou speciální nebo zázračnou metodu jsem neobjevil a myslím, že ji ani nemá cenu hledat. Vzpomínám si na jednoho učitele, který říkal, že ovládnutí cizího jazyka spočívá v neustálém obyčejném šprtání a opakování až do úplného zblbnutí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek