Avatar uživatele
Cohen

Kolik spadne litru na m2 kdyz prsi 1 hodinu 1mm srazek konstantne ?

Doplňuji:
Od 2 tridy jsem mel 4 z matiky a to az do maturity tak se omlouvám že se me matika ani nedotkla a ze ve 30 se snazim na par veci prijit

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Cohen

Zajímavá 0 před 3476 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Hodnota srážek není veličina závislá na čase. Takto položená otázka je nesmysl. 1 mm.
Doplňuji:
V první řadě je nesmysl 1 mm srážek konstantně ! 1 hodinu. Za druhé vůbec neuvažuji že by si někdo neuměl spočítat kolik je objem 1 mm na 1 m2.
Kdyby to opravdu někdo vztahoval na 24 hod tak to za hodinu nebude 1 l ale 1/24 litru.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Jestliže prší konstatntně 1 mm /hod, pak za hodinu spadne právě ten 1 mm, že?
A spočítat objem kvádru o ploše podstavy 1 m2 a výšce 1 mm snad není tak složité, ne?
😉

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zzzzz Nahlásit


Avatar uživatele
beer

Co to je za hádanku? 1mm/m2 je přece 1 litr za hodinu..
Doplňuji:
Mosoj se mýlí, vyjímám: „Množství srážek se měří v milimetrech za určitý časový úsek, například za 24 hodin. Přičemž 1 milimetr srážek představuje množství 1 litru vody spadlé na 1 metr čtvereční.“ http://www.chmi­.cz/files/por­tal/docs/mete­o/om/sivs/des­t.html

To znamená, že odpovědí na tvoji otázku je 1 litr.

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Víceméně nadbytečná informace je ta hodina. Nevo je zadání poněkud pomotané… Pokud na 1m2 naprší 1mm vody, tak objem spočítáš prostým násobením. Pokud v zadání budou dvě informace:

  1. Intenzita deště 1mm/hod
  2. Časový interval který nás zajímá je 1hod

Pak to bude plně, správně a jednoznačně zadaná úloha.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Jeden litr.
Nenech se mýlit falešnými palci u nesprávných odpovědí, takto to zde chodí ☹
Množství srážek je vždy dáno za časový úsek, jak jinak by se počítalo? 1mm a co dál? 😁
Doplňuji:
Buď v klidu, tady nejde o nějaké výpočty, ale terminologii. Nemusíš proto počítat, stačí se v tomto případě polehnout na Google.

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

www: mýlíš se. Množství srážek za časový úsek dává intenzitu deště, odpovídá to výkonu. Podobně jako dělnící vykopou 5m výkopu za jednu hodinu…

Množství srážek za nedefinovaný, nebo dříve definovaný časový úsek… je zkrátka množství: v noci byla bouřka a napršelo 5mm. Odpovídá to práci: Dnes dělníci vykopali 10m výkopu (neřeším zda to zvládli za 10 minut, nebo kopali od úsvitu do soumraku), nebo: za 10m vykopaného výkopu jsem zaplatil 800,–

Takže pokud někdo napíše, ze napršel 1mm tak to beru jako fakt, že na „inteligentně“ postavené ploché střeše s ucpaným odtokem zkrátka ten 1mm vody stojí. A je mi jedno, jak dlouho pršelo, jestli 3 minuty, nebo mrholilo hodinu.

Pokud během nějakého děje napršel 1 milimetr vody (bez ohledu na to, jestli to bylo za minutu nebo celý den) pak na 1m2 napršel 1 litr.

Je víc rovnocených možností jak to spočítat (resp. jakým směrem převádět jednotky). Jedna z nich je vycházet z toho, že litr je dm3 a tak vše převést na decimetry:
1m x 1m x 1mm= 10dm x 10 dm x 0,01dm = 1dm3 = 1l

Cohen: Nebuď taková natýkavka, vcelku Ti tu nikdo nenadává. Každý se snažil přijít se správnou odpovědí, ev. věcně poukázal na nepřesnost a keců okolo tu máš minimum.

před 3476 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
www

Sice ti nerozumím, nicméně viz odborný odkaz uživatele Beer.

před 3476 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Pro meteorologii jsou užitečné právě ty „výkonové“ jednotky, protože z nich lze přímo odvodit třeba záplavové a povodňové riziko (zda daný „výkon“ zvládnou i potoky/řeky) Ale když se podíváš třeba na jejich definici dle nebezpečí:
„vydatný déšť (kód VI.1) při očekávaném množství srážek nad 30 mm/6h nebo 35 mm/12h nebo 40 mm/24h“
je vidět, že je zas tak nezajímá prostý fyzikální smysl, protože pokud bych dané údaje převedl na rovnoměrný déšť, odpovídá to 5mm/h, 2.9mm/h, 1.66mm/h – ale oni to mají jako jeden stupeň z hlediska nebezpečí.
To na co jsem to převedl je „výkonová“ podoba těch srážek, pokud by měli představovat ideálně rovnoměrný déšť. To co uvádí oni, je jiná charakteristika. Oni v tomhle příkladu třeba říkají, že když začne pršet a během 3h naprší těch 30mm je to ještě v pohodě (30mm/3h). Ale pokud během dalších 3h naprší 10mm už je tu riziko (40mm/6h – překročilo mez 35mm/6h)

Zkrátka nemotejte jednoduchý fyzikální příklad dohromady s meteorologií. Pokud někoho zajímá nakolik se mu přes noc deštěm zaplní sud na vodu, bude mu jedno jestli to bude 30min průtrž mračen s intenzitou 5cm za hodinu, nebo jestli bude 5 hodin pršet s intenzitou 5mm/hod. V obou případech naprší vodní sloupec 2,5cm, což znamená zisk 25litrů z každého 1m2 ploché střechy

před 3476 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Petr Popelář

Nesnažte se prosím Kohenovi odpovídat profesorsky, ale co nejjednodušeji, není zvědavý na vaše matematicko – fyzikální výkony: 1mm/m2 = 1l/m2 Jestliže tedy spadne za hodinu 1mm/m2, tak pořád spadne za 1h 1l/m2 jestliže spadne 1mm/m2 za 5h, tak spadne za 5h 1l/m2.

před 1090 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek