Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik spotřebuje elektrický sporák

Lze odhadnout spotřebu elektřiny u elektrického sporáku a kamen? Plotny jsou litinové, jde o starý původní avšak udržovaný sporák (vizuálně v dobrém stavu), pravděpodobně ze 70.-80. let, byt je v paneláku (resp. věžáku). Jaká může vzniknout spotřeba běžným vařením a pečením, když se pro 2 dospělé lidi vaří oběd a večeře každý den, o víkendu peče? Myslíte, že bude stačit nastavit na SIPO záloha 1000 Kč?
V tuto chvíli si nemohu dovolit investici do výměny např. za indukční sporák. Kupuju malý byt 2+kk (42 m2) a v bytě není plyn, toto vidím, jako malou nevýhodu, tak se rozhoduji.

Předmět Autor Datum
No, to je hodně těžký.. dá se spočítat energie k ohřevu jednoho litru vody.. a z toho vychýzet :-) j…
JR_Ewing 03.07.2014 10:00
JR_Ewing
Nema vyznam kupovat iny len kvoli spotrebe. Mas na tom napisane nejake kWh pripadne aj u roznych st…
MM.. 03.07.2014 10:03
MM..
No, on je to socialistický sporák, na něm ještě energetický štítek nebude. Ale stará paní, která v b…
jir.ta 03.07.2014 10:40
jir.ta
u sporaku je uplne jedno ci je novy alebo stary, cela elektrika sa zmeni na teplo uplne stejne u nov…
MM.. 03.07.2014 10:55
MM..
Mozes si kontrolovat elektromer kazdy den alebo kazdy tyzden prvych par tyzdnov, ten udaj tam (ta ce…
MM.. 03.07.2014 10:59
MM..
on je to socialistický sporák, na něm ještě energetický štítek nebude energetický štítek, jestli tí…
jirka44 03.07.2014 13:05
jirka44
...tedy kolik to žere doopravdy, když je to celý zapnutý naplno a studený. Jakmile se plotna, či tro… poslední
mirektatra 03.07.2014 15:15
mirektatra
Na zohrievanie hotoveho jedla pouzite mikrovlnku, ta je dost silne efektivna, napr. zohriatie jedla…
MM.. 03.07.2014 10:08
MM..

No, to je hodně těžký.. dá se spočítat energie k ohřevu jednoho litru vody.. a z toho vychýzet :-) jednotlivé sporáky se budou lišit účinností (přenosu energie do jídla). Krásně demonstrovat to lze položením malého hrnce na velkou plotýnku, kdy je efektivita nejmenší. Nejlepší bude u indukční plotny, kde hřeje dno hrnce, nikoli plotýnka. Starý od nového tepelného sporáku se příliš lišit nebude.

Nema vyznam kupovat iny len kvoli spotrebe.

Mas na tom napisane nejake kWh pripadne aj u roznych stupnov? Ked zhruba strelim ze 1 kW*h (neni to celu hodinu naplno) za den, a to uz asi aj prehanam, tak to mas 5Kc za den. (ale skor by som to hrubo odhadoval tak na polovicu, kW zhavit celu hodinu to uz by bol dost silny zahul na to jedlo :)

No, on je to socialistický sporák, na něm ještě energetický štítek nebude. Ale stará paní, která v bytě bydlela (vloni zemřela a dědici ten byt teď prodávají), sporák vůbec nepoužívala prý právě kvůli vysoké spotřebě elektřiny. Koupila si malý plynový vařič na bombičku a na něm vařila.

u sporaku je uplne jedno ci je novy alebo stary, cela elektrika sa zmeni na teplo uplne stejne u noveho jak u stareho, a to teplo sa vyuzije na ohrev do jedla. Straty kvoli platnicke mozes zanedbat, tipujem zbrucha tak 10-20%. Varenie elektrikou je drahsie lebo elektrika sama o sebe ako energeticky nosic je drahsia jak plyn, ale neni to ziaden astronomicky rozdiel, on aj plyn uz je dost drahy :) Ked to bude tych 5Kc (1kW zhavit hodinu) za den tak to mas 150Kc za mesiac. Plus dalsie poplatky za pripojku plus chladnicka a dalsia elektronika, podla mna sa do tej 1000Kc vojdes vpohode aj s rezervou a este ti aj zbytok vratia :)

on je to socialistický sporák, na něm ještě energetický štítek nebude

energetický štítek, jestli tím myslíš tu barevnou kravinu co je na ní napsáno A++ nebo tak něco, tak ten tam určitě nebude. Ale bude tam typový štítek, kde bude napsáno kolik to žere doopravdy.

...tedy kolik to žere doopravdy, když je to celý zapnutý naplno a studený. Jakmile se plotna, či trouba nahřejí a nejsou na plný výkon, vypne je termostat uvnitř a ikdyž si štítek tvrdí své, udělá si to topné těleso také po svém :-D
Jediný relevantní způsob je opravdu referenční měření pomocí elektroměru :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru