Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísání kapacity baterie v ntb

Zdravím,

po odejití původní baterie jsem si pořídil přes e-bay novou neoriginální baterii do svého ntb HP 6450b. Tato baterie má mít kapacitu 72 Wh (72 000 mWh) a asi i má. Jenže program, který ukazuje zbývající a celkouvou kapacitu baterie, mi vždy neukazuje stejnou hodnotu celkové kapacity. Něky tam je 40 Wh, jindy 45, 47, 65, vyjímečně i 72 (což je asi správně). V tom důsledu, v případě, že ukazuje menší kapacitu, mám podle toho programu baterii nabitou na 100 % třeba i půl hodiny. Až se baterie vybije na hodnotu "maximální kapacita", tak jdou procenta normálně dolů. Tedy jediný problém je měření maximální kapacity.

Zkoušl jsem více programů měřících baterii. A to: Battery Bar, BatteryCare, vestavěný od Win 7 a miniaplikaci Battery Monitor. Přičemž ten poslední vyjímečně ukazuje něco jinýho, než ty zbývající, a všechny většinou ukazují jiný odhad času výdrže. Jinak se shodují. První dva vypočítávají i opotřebení baterie, což mi ukazuje 0 %, i když zjištěná maximálka je nízká. To ukazuje i když vložím starou baterii, ale tam chápu, že nemůžu očekávat smysluplný hodnoty.

Nevíte někdo, jak to napravit? Díky moc :-)

Předmět Autor Datum
Možná zbytečně moc měříš a málo pracuješ/hraješ. Baterie by měla jít po výměně zkalibrovat -buď v bi…
MM_tank 02.02.2014 13:10
MM_tank
Popravdě nejsem si úplně jistý, co to ta kalibrace je :-D Tu novou baterku mám necelej půlrok a dosu…
Duncan Nox 02.02.2014 13:28
Duncan Nox
Baterka sa nenabija podla nejakych programov, ale nabija ju HW controller ktory to robi podla toho c…
MM.. 02.02.2014 14:34
MM..
A hlavne ked chces radu tak pis jasne ktora hodnota sa meni, baterka ma designed capacity, last full…
MM.. 02.02.2014 14:37
MM..
Este som zabudol na dolezitu vec - vsetky programy ktore sahaju na hodnoty baterky odinstaluj, ptz (… poslední
MM.. 02.02.2014 14:57
MM..

Popravdě nejsem si úplně jistý, co to ta kalibrace je :-D Tu novou baterku mám necelej půlrok a dosud se to "samo" nespravilo, tak se zde obracím. Když bya nová, tak jsem ji úplně nabil a vybil (co win dovolil). To stejný jsem udělal včera večer a to podle návodu guide.html -kvůli radě od BatteryCare po 30 nabíjecích cyklech.Manuál s baterkou nepřišel

Baterka sa nenabija podla nejakych programov, ale nabija ju HW controller ktory to robi podla toho co mu oznamiluje (neustale) baterka. To co vidis ty vo Win v nejakom programe je len to co vycital nejaky program NEJAK, a v zavislosti od programu a od HW moze zobrazovat program aj uplne hovadiny, ak je blbo naprogramovany alebo ak je HW od vyorbcu rieseny specialnum sposobom tak ze SW nema priamy pristup na charger ale len na EC. Teba nema zaujimat co ti zobrazuje nejaky program, ale to co v skutocnosti nastava, t.j. kolko baterka vydrzi v skutocnosti.
Dalsia vec je ze ked si kupis nejaku cinsku tak moze oznamovat furt nejake nezmysly a podla toho HW controller bude robit nezmysly a bude sa to nabijat a nenabijat nahodne. Mozes este ocistit kontakty baterky a uplne to vypnut aj z nabijacky a vybrat aj baterku na minutu nech sa resetne EC. A aj nabuduce si kup nejaku lacnu baterku, sposobuje to nesmiernu radost. Mozno aj poziarnici budu mat radost ked ten cinsky smejd vyhori :D

A hlavne ked chces radu tak pis jasne ktora hodnota sa meni, baterka ma designed capacity, last fully chaged capacity, actual capacity. A momentlany prud z ktoreho sa da vyratat priblizny cas vydze, to je absolutne nepodstatny udaj. Tie prve tri nie su totozne, ked uz tak pis vsetky 3 hodnoty, inac sa na to neda ani nic rozumne odpovedat.

Este som zabudol na dolezitu vec - vsetky programy ktore sahaju na hodnoty baterky odinstaluj, ptz (hlavne ak tie kram programy spustas okamzite pri starte Win) mozu nastavat kolizie pri komuniakcii, ptz zbernica baterky je len jedna a ide na nu EC aj ACPI a este do toho aj tvoja utilita. Moze nastat situacia ze EC zacne transakciu, ty mu do toho pomenis udaje a pokusis za zacat inu transakciu, EC dostane hodnotu na jeho poziadavku a aplikacia si mysli ze to je odpoved na jej poziadavku, a naopak. Tym padom jeden moze povazovat inu hodnotu za jeho hodnotu. Ak to bude EC alebo nedajboze charge controller, tak to bude problem ptz bude robit hovadiny v HW. Utility odinstaluj a pozeraj si to co ti indikuje Win vpravo dole. To ide cez ACPI a tam vyrobca NTB kolizie osetril (snad) tak ze ACPI pristupuje cez iny interface (ne priamo na baterku) ako samotny EC alebo charger (priamo na baterku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru