Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kombinace dvou ADSL

Zdravím všechny,

pustil jsem se do modernizace IT vybavení menšího rodiného podniku a část z toho zahranuju jisté síťové věci, ve kterých si nejsem se vším jistý a nerad bych, aby něco nefungovalo.

První věc je celkem pro další plánování a vymýšlení základní. Ve firmě jsou používány dvě linky, každá je využívaná i pro pevnou linku (přes ustřednu) a přes ADSL modem rozvedený internet k počítačům, kterých je 3-4.

Mě osobně to moc nedávalo smysl (původní síť vytvářel bůhvikdo), protože jedna ADSL linka by na těch pár počítačů stačila, obzvlášť, když jde o sousední místnosti, ušetřilo by se. Problém je v tom, že kolikrát jedna z linek vypadne a funguje jen jedna, kolísáný rychlostí.

A to mi právě moc smysl nedává. Jak jsem psal, jsou od sebe alespoň zásůvky vzdáleny pár metrů, navíc je firma v malý vesnici kousek za Prahou, takže ústředna (DSLAM?) tam může být jen jedna. To mi moc smysl nedává, proč by vypadávala třeba jen jedna linka. Na O2 (IPS), toho moc neřeknou, dost možná proto, že na ně nemáš žádnou páku, přeci jen pro ně je jednoduší, nechat člověka platit dvě linky.

A o co mi tedy jde?)
1) Čím by mohlo být to jednotlivé vypadávání internetu?
2) Řešit to stále dvouma linka a dvouma modemama?
3) Existuje nějaký ADSL modem s dvěma RJ11 portama, který by přijímal obě dvě linky? Nebo bude lepší využívat stále dva modemy a ty pak spojit do nějakého lepšího routeru a přes něj dále rozvádět síť?

Díky všem za rady a snahu pomoc, pokud jsem něco napsal nejasně, rád to upřesním :)

Předmět Autor Datum
ad 1. výpadky jsou většinou z důvodu nekvalitního/příliš dlouhého vedení ad 2. buď, nebo nějaký wifi…
touchwood 07.01.2014 17:12
touchwood
V routeru bývá diagnostika a lze tam vyčíst údaje o kvalitě signálu. Takže nejdřív zjisti, co k tobě… poslední
jirka44 07.01.2014 20:20
jirka44

ad 1. výpadky jsou většinou z důvodu nekvalitního/příliš dlouhého vedení
ad 2. buď, nebo nějaký wifi apod.
ad 3. dvouportový DSL router jsem neviděl, ale s ohledem na vývoj rozhodně nedoporučuju investovat do DSL routerů. Spíše si pořiď nějaký 2-portový router co umí failover nebo ty linky využívat symetricky (např. nějaký Zyxel Zywall USG)

Rozhodně by ale stálo za to nejdříve vypátrat, proč je to zapojeno tak jak je to zapojeno. Třeba to má nějaký prozaický důvod (nebo taky ne..)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru