Avatar uživatele
Wyruz

Kompulzivní porucha kousání kůže u nehtu, jak na ní?

Dobrý den,
Mám problém, který mě pronásleduje už od dětství a to, že mám neskutečné nutkání si pořád kousat záděry a obecně kůži na palcích. Když jsem byl menší, kousal jsem si kůži na všech prstech, ale postupem času jsem se toho zbavil až na ten palec. I dnes ve svých dvaceti to stále dělám a hodně to cloumá s mým sebevědomím ve společnosti a hlavně to neustále schovávám, nedokážu si jen tak položit ruku na stůl, aniž bych se pořád nehlídal, jestli to jde nebo nejde vidět. Už několikrát jsem se tohoto zlozvyku zkoušel zbavit, ale marně. Dokonce si pravidelně po rozkousání piluji tu kůži pilníkem na paty, aby to nevypadalo tak rozkousaně, ale to je pak ta kůže celá červená. Dokonce, když už se mi podařilo to nedělat alespoň dva týdny, narostla mi sice kůže, ale měl jsem pocit, že to vypadá mnohem hůř vzhledem k tomu, že ta kůže už po několikáte opětovné regeneraci měla už jinou barvu než kůže okolo. Dá se to nějak léčit a hlavně zbavit se jak zlozvyku, tak toho, že mám tu kůži tak diskolorovanou?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Roman71 před 2165 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Roman71

Už jen ten fakt, že si své nutkání uvědomuješ, je dobrý krok k tomu, aby se ti povedlo s tím přestat, ale chce to posilovat sebeovládání. K vybělení kůže ti pomůže pobyt na slunci. Buď kůže opálením zhnědne nebo se do určité míry vybělí a srovná barevností té okolní.

Dám ti jeden malý tip: Zkus nemít ruce na očích, když je máš před sebou na stole. Vezmi si třeba knížku nebo časopis, prostě něco, co odvede tvou pozornost od rukou a zaměstná tvůj mozek jinými informacemi.

Doplňuji: Každopádně by bylo užitečné navštívit odborníka. Nelze takto na dálku posoudit ani vypátrat, kde tkví skutečná příčina tvého problému.

Upravil/a: Roman71

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Na kompulzivní poruchu nehledejte rady u laiků, ale obraťte se
osobně (! → přes internet nikdo pomoci nedokáže) na odborníka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Nelibi se mi, kdyz si nekdo kouse nehty nebo kuzicku kolem nehtu. Je to nechutny zlozvyk. Jednou jsem se na sve prsty podivala pres mikroskop a nebyl to hezky pohled. Jak pak muzou vypadat okousane nehty nebo okousana kuze, to si ani radeji nebudu predstavovat. Navic to pro Tebe musi byt bolestive. A ve styku se soli nebo citronem ci nejakym sajrajtem na myti nadobi, to musi byt „velmi prijemne.“ Myslim si, ze se toho zlozvyku muzes zbavit sama, kdyz Ti ne Tvych rukou bude zalezet z jakehokoliv duvodu. Pokud je Ti ta bolest prijemna a primo se v tom vyzivas a chces trpet, tak si v tom pokracuj, je to Tvoje volba nebo si zajdi nejdrive povykladat s psychologem a pokud ani to nepomuze, pak zbyva jen psychiatr.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
yuko

Omlouvam se za prekley – Myslim si, ze se toho zlozvyku muzes zbavit sam…
kdyz Ti na Tvych rukou bude zalezet

před 2164 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek