Avatar uživatele
Hakunamatata

Komunikují mezi sebou všechny orgány v těle?

Mám na mysli, jestli je potřeba, aby komunikoval každý orgán s každým nebo existují i také, které si mezi sebou nepotřebují předávat žádné informace.
Doplňuji:
Je mi jasné, že existují cesty, jak si mezi sebou orgány předávají informace – pomocí krve, nervů. Spíš mne zajímalo, zda spolu takto všechny komunikují, či ne.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gagaga před 3919 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zajímavý je pohled čínské medicíny. O fungování a ovlivňování orgánů a tkání navzájem si můžete přečíst v odkazu.

Najdou se tací, kteří vzájemné propjení znevažují. Mám vyzkoušené na sobě. Je to zajímavé, nepřesvědčuji.

Nejcharakteris­tičtějším znakem čínské medicíny zůstává její chápání těla jako propojeného celku v rámci vnitřních i vnějších vazeb.

Žádná část organizmu nemůže fungovat jednotlivě a odděleně od ostatních a jejich stav je na ostatních částech těla čitelný a proto se organismus chová jako celek i v případě onemocnění. Znamená to tedy, že kromě poruchy v jednom místě, orgánu, který začne špatně fungovat, se nemoc projeví i na činnosti jiných orgánů cang díky procesům rození a ovládání, nebo na párových orgánech fu, smyslovém vývodu nebo na orgánové části těla.

Postupně v uvedeném pořadí (odkaz) rodí ledviny játra (voda rodí dřevo), játra rodí srdce (dřevo rodí oheň) a tak dále až plíce (kov) rodí ledviny (vodu). V cyklu ovládání pak platí tento vztah „ob jedno“ tedy ledviny ovládají srdce (voda hasí oheň), játra ovládají slezinu (dřevo ovládá zem) a tak dále až opět plíce ovládají játra (kov ovládá dřevo).

Druhý směr vazeb je vztah povrch a nitro Cang orgány mají každý k sobě jangový orgán fu – „dutý“ povrchový, jež řídí a které jsou na orgánech cang závislé (močový měchýř, žlučník, tenké střevo, žaludek a tlusté střevo). Mezi sebou jsou funkčně provázány i orgány fu.

Další souvztažností je propojení orgánů cang a určitých typů tkání či orgánů v těla Myšleno tak, že cang orgány svou čchi řídí a vyživují určité části těla. Funkce těchto částí těla je tedy i obrazem stavu příslušného orgánu cang, platí tedy:

http://www.cinska-medicina.info/ce­lostni-pristup

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Odpoveď byla označena jako užitečná

Každý orgán nepotřebuje komunikovat se všemi ostatními a ani to nedokáže.
Pomocí nervů řídí u člověka vše především mozek a míšní centra.
Doplňuji:
Byť se dozvídáme z vědeckých pramenů jen o buňkách stále více, centrální nervová soustava funguje jednoznačně centrálně.
Dnes populární ‚čínská medecína‘ však nerespektuje vědecké teorie a drží se svých starých, často zkostnatělých postupů. U osobní zkušenosti má pak naprostou převahu placebo (mysl,víra) a tím pádem je taková zkušenost pro většinu zcela nicotná.
Znovu ne, všechny orgány spolu ‚komunikují‘ cestou centrální nervové soustavy. Orgán jí vyšle signál a ona ho předá příslušnému adresátovi s pokynem jak reagovat (více gkukozy, ap.).

Zdroj: Anatomie

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
MK44

Nevím, zda je „potřeba, aby komunikoval každý orgán s každým“, to by věděl internista. Pochybuji však, že by internisti byli na těchto stránkách pečení vaření. Proto si dovolím říct, že vedle komunikace přes nervovou soustavu, již zmínil www, můžou orgány „komunikovat“ i pomocí krve, která obíhá celým tělem. Stačí, aby jeden orgán začal produkovat nějaký hormon. Ten pak „doplave“ k ostatním orgánům, které na to můžou reagovat.
A Vy, doktore, no Vy, co se teď chechtáte u počítače v ordinaci nad našimi názory, se laskavě přihlašte a vysvětlete nám to! 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

tělo je jeden celek. Celek, potřebuješ vše.
Př: jeden nosní dýchací otvor je zahřívací, druhý chladící. Kdo si nechá odoperovat nosní přepážku je blázen, který z nevědomosti skočil na lep alopatické medicíně
Celek komunikuje ,)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Někdy nekomunikuje mozek s tělem jedince.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Zcela prokazatelně spolu komunikují oči a zadek. Pokus: píchnu tě špendlíkem do zadku – vytrysknou ti slzy. Píchnu tě špendlíkem do oka – poser.eš se.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
badisko

jeee bylo by to moc fanj …:) kdyby tvuj mozek komunikoval a dokazal by si uvedomit ze tohle je poradna ne chat…:)

před 3919 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucijej

No chlapi mají dosta často jeden orgán, který odmítá komunikovat s ostatníma, ikdyž by mohl ;o)

před 3919 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

nechápu

před 3919 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

..to normálně komunikuje se všemi orgány ..cizími ,)

před 3919 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

tj. pravda :D

před 3919 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek