Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konfigurace TCP/IP (domací síť)

Zdravim, četl jsem už hodně článků, ale stále presně nevim co napsat do řádků IP adresa, vychozí brána a upřednostovany server DNS.Mám propojené 2 pc mezi sebou(oba win xp) normal pres utp kabel. Chci docílit toho, abych mohl v budoucnu sdílet tiskárnu, nebo disk.... Jenomže, podle ostatnich rad, tam zadám udaje a potom chci pripojit napriklad tu sitovou jednotku, jenze 2.pc ji tam nema na seznamu.(mam je oba ve stejen prac.skupine pro prehlednost)Zobrazi se jen jmeno 1.pc nic víc.Jenom potebuji vedet na 100% co napsat na tu konfiguraci TCP/IP.Aby se nasli.
Tak diky za nějake rady.;-)

Předmět Autor Datum
Tak kazdopadne nesmis napsat stejnou IP oboum PC.to bys i videl jak to na tebe krici.Staci jednoduse…
mateshelma 07.01.2008 15:06
mateshelma
Neviem, co si na tom nepochopil asi si necital spravne clanky, alebo si ich necital pozorne. Ip adre…
fleg 07.01.2008 15:08
fleg
Musi to byt pres krizeny kabel, že jo? A nezáleží na tom v jakem pc bude ta krizena koncovka, staci…
Johnny 07.01.2008 18:56
Johnny
Pokud propojuješ napřímo mezi sebou 2 PC bez dalšího aktivního prvku, tak kabel musí být křížený. Ko…
host 07.01.2008 19:15
host
Nemusí se ještě něco povolit ?? nemyslim FW, ten mám ohlídanej, ale myslim něco jineho. ??
Johnny 07.01.2008 19:39
Johnny
musíš správně nastavit síť: ip, maska pokud bys zároveň k těm pc přiváděl internet, už by to řešil m…
lední brtník 07.01.2008 21:05
lední brtník
Na obou pc mám Xp pro SP2(stejne verze). Nejak to zatim budu zkouset a uvidim.Zatim diky vsem za rad… poslední
Johnny 07.01.2008 22:33
Johnny

Tak kazdopadne nesmis napsat stejnou IP oboum PC.to bys i videl jak to na tebe krici.Staci jednoduse kazdymu PC zadat jinou IP a je to.Treba prvnimu das klasicky 192.168.0.1 a druhymu 192.168.0.2.Maska je zadana tu nechas.Branu vyplnovat nemusis.Ted k tomu sdileni.najedes si na urcitou slozku(popripade disk)a das ve vlastnostech moznost sdileni a povolis sdileni souboru a tiskaren.muzes i zkusit nastaveni site pro domacnost, kde si presne navolis typ site.Jenom jsem nepochopil,jestli kdyz das hledat druhej PC,jestli ti ho to najde nebo ne.treba v Total Commanderu chvilku trva nez to nacte druhej PC.melo by to fachat normal tak jak jsem to popsal.s kamosem to mame to samy a bez problemu

Neviem, co si na tom nepochopil asi si necital spravne clanky, alebo si ich necital pozorne.
Ip adresy oboch pc musia byt z rovnakeho rozsahu a v rovnakom subnete. Napr 192.168.1.1 a 192.168.1.2. Masku das obom pc 255.255.255.0. Branu ani dns nevyplnuj ak ti ide len o zdielanie.
Pc by mali byt viditelne uz podla svojich mien, ale ak by neboli najdes ich urcite podla ip. Ak nie skus ping na druhe pc, ak nejde ani ten mas nastavene blbo fw, ktore to blokuju. Cize fw na oboch pc radsej vypni.

musíš správně nastavit síť: ip, maska
pokud bys zároveň k těm pc přiváděl internet, už by to řešil malý domácí router: pro wan stranu nastavit ip/bránu/dns podle poskytovatele, na lan straně pc nastavíš jako bránu ten router, a zase dns, nebo to necháš na dhcp nastavení.
stejný router využiješ i pro připojení levné domácí síťové tiskárny přes rj45.

když chceš sdílet, musíš si ujasnit co máš za verze windows. v pohodě jsou xp pro, xp home to řeší po svém.
- všechny win jsou xp pro: vypneš zjednodušené sdílení. rozhodneš se jaký logický disk/adresář necháš sdílet. nikdy nesdílíš systémový disk c:\.
se sdílením zároveň souvisí přístupová oprávnění. podle 9.bodu křesťanského desatera se nebudeš starat o cizí hesla k administrátorským účtům, ani sám své heslo nesdělíš. to znamená že disk/složku musíš zpřístupnit i pro neadmoše - dáš nastavit sdílení pod nějakým jménem. ve vlastnostech toho adresáře můžeš nastavit přístup pro everyone - jen pro čtení!, nebo pro nějakého konkrétního uživatele s právy i pro zápis.
pokud jste zvyklí mít v xp jen jediný účet (a tedy s administrátorskými právy), je rozumné si vytvořit nějaký univerzální další jako obyčejný user, může mít na obou pc stejné jméno a heslo.

- některý z pc je zdegenerovaná verze home:
používá automaticky zjednodušené sdílení. sám nastaví výjimku na firewallu, nepovoluje sdílet kořen disku c:\, d:\, ..., tuším že aktivuje účet guest pro anonymní přihlašování protože všichni síťoví uživatelé jsou pro něj everyone (nerozlišuje práva), pro jistotu zkontrolovat ve vlastnostech sdílené složky jaká nastavuje práva pro zápis (čili i mazání) tomuto anonymnímu uživateli (když je soused závistivý vůl, smaže ti všechny sdílené filmy).

díky nerozlišování práv to v home funguje ideálně pro klikače, kteří procházejí síť výhradně přes průzkumník a ikonu okolní počítače. xp pro (w2000, vista byznys) předpokládají použití (třeba s automatickým zapamatováním) přihlašovacího jména a hesla k síťovým prostředkům.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru