Avatar uživatele
Topinkovač

Konzumace velkého množství kečupu.

Je nebezpečná konzumace velkého množství kečupu každý den? Někde jsem četl, že kečup je zdravý (pomáhá předcházet rakovině?), ale platí to i při velkém množství?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2 před 4094 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Ten poctivý, domácí z rajčat, soli, cukru a trochy octa nebo citrónu ti jistě neublíží, ale kupované výrobky jsou často napěchovány „umělinami“, které zatěžují organismus a nic užitečného na nich tedy není. Kečup (nebo jakákoli potravina), co vydrží půl roku až rok je krajně podezřelá…
Btw – To zdravé, co máš na mysli je lykopen. Tvoří se pouze v tepelně upravených rajčatech, takže je i v protlaku, konzervovaných rajčatech nebo i těch, která si sám převaříš. Největší koncentraci lykopenu mají sušená rajčata, která pak ještě uvaříš a rozmixuješ (zvlášť pikantní je to s černými olivami, EVO olejem, parmazánem a čerstvou bazalkou). Je to neskutečně dobré a pokud rád výraznou rajčatovou chuť, doporučuji ti si to vyrobit. Je to vynikající s uvařenými těstovinami nebo noky, ale i k masu nebo jen tak na opečenou bagetu či italský chléb.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Záleží na tom, čemu se říká kečup. Když si konzument přečte složení a obsah kupovaného balení a porovná s receptem na „domácí výrobu“ kečupu (navíc
z kvalitních výchozích surovin) tak je asi jasné, že domácí nebo jiný kvalitní kečup nebude nikterak zdraví škodlivý. Nevím ovšem jaká míra je „velké množství“. Někdo tím může myslet půl l denně a někdo 5l. :))

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanny 2

Nebezpečná je v tom smyslu,že obsahuje velké množství cukru –

Kolik cukru obsahuje kečup
S dochucovadly zacházejte opatrně. Skrývá se v nich velké množství cukru. Obrázek může vyvolat falešnou představu, že každý kečup má tak nízký obsah cukru. Opak je pravdou. Některé kečupy obsahují naopak větší množství cukru než třeba zmrzlina.

Jedna porce kečupu – 17 gramů – obsahuje 4 gramy cukru, což odpovídá jedné kostce cukru.

http://www.zby­nekmlcoch.cz/in­formace/texty/ji­dlo-strava/kolik-cukru-obsahuje-coca-cola-kecup-dzus-zmrzlina-ovoce
A to,že pomáhá předcházet rakovině, se uvádí u takového množství potravin,že by snad ani neměla existovat!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

Po zrušení potravinářských norem počátkem 90. let 20. století došlo k úpadku kvality kečupů. Ty začaly být šizeny vodou se zahušťovadly, barvivy a ochucovadly, byly do nich přidávány náhradní levné suroviny, jako jablka či mrkev. K částečnému zlepšení došlo až v roce 2003, kdy byla přijata Vyhláška č. 157/2003 Sb., která stanoví, že výrobek označený jako kečup musí obsahovat 12% refraktometrické sušiny, kečupy označené jako „Prima,“ „Speciál“ nebo „Extra“ musí obsahovat 30% sušiny.
I poté však někteří výrobci tuto vyhlášku nedodržovali, docházelo buď k šizení nebo uvádění na trh podobných produktů, jako např. „kečupová omáčka,“ která nesplňuje parametry pro kečup. Ani dosavadní výsledky kontrol kvality kečupů nedopadly dobře, v některých výrobcích byly objeveny jedy z plísní či pesticidy. [5] V současné době je kvalita průmyslově vyráběných kečupů rozdílná. I proto si některé hospodyňky vyrábí tuto pochutinu podomácku.

Zdroj:
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ke%C4%8Dup

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Sůwa

Nevím jak který, ale na vlastní oči jsem viděla, jak kečup vyšplíchnutý na stěnu úplně „vyžral“ barvu 🙂

před 4094 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek