Avatar uživatele
Markmoj

Konzumovali byste více zeleniny a ovoce, kdyby bylo „dotováno“?(nap­ř.snížením DPH)

Zpracovávám esej na téma: Zvedla by „dotace“ ceny ovoce a zeleniny její spotřebu v naší populaci?
Zajímá mě Váš názor na toto téma. A jaká je Vaše spotřeba ovoce a zeleniny?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, tom004, fablen před 4751 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

V naší rodině určitě ne.Už teď ji u nás doma jíme dost,a je jedno jestli v syrovém nebo tepelně upraveném stavu.Dušená mrkev (v rodině absolutní favorit),kapus­ta,brokolice,luš­těniny,špenát,ja­blka,grepy,ci­trony (ne do čaje,ale jako pomeranč),atd.atd.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ivetka303

Já určitě. Jím ovoce a zeleninu denně.
Když by bylo ovoce mimo sezónu levnější, např. meloun v zimě – kupovalo by ho 100% více lidí.
Stejně tak i s jinou zeleninou a ovocem v sezóně – kde by nebyly rozdíly v cenách tak markantní

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
fablen

dotace ceny by spotřebu ovoce i zeleniny určitě zvedla (nemyslím teda, že k tomu kdy dojde).

Zásadní problém ale vidím v zásobování obchodů. Je něco jiného pokud člověk bydlí ve velkém městě (hlavní, krajské i okresní) a pokud bydlí na malém městě, kde je 1 supermarket + Jednota a nabídka je bídná – občas špatná kvalita a malý výběr.
Kdo nemá svou vlastní zahrádku, moc si vybírat nemůže pokud právě necestuje za nákupy do jiných měst.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Zeleninu a ovoce jím podle chuti,bez ohledu na cenu.
Doplňuji:
Mám ráda vařenou,pečenou­,grilovanou,du­šenou,saláty,pros­tě na všechny způsoby.

Upravil/a: hanny 2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barnajka

Jím ovoce a zeleninu prakticky každý den, mám tu výhodu, že mi to chutná ze všech potravin nejvíc – takže se nemusím přemáhat :) Lidi často nadávají, jak je dneska ovoce a zelenina drahá, že si to nemůžou dovolit… a pak je vidím, jak v supermarketu tlačí nákupní vozík plný salámů, uzenin, vlašáků a podobných nezdravostí. Asi to nebude jen o penězích, ale celkově o životním stylu. Zarytýho masožrouta na zeleninu nepředěláš, i kdyby všechno to lupení dávali v obchodě gratis :)) Zas na druhou stranu znám i rodiny, co doslova počítají každou korunu, a ti když si mají vybrat, jestli si koupí každý jedno mango a nebo 3kg levnýho salámu, vyberou vždycky ten salám, protože je nakrmí na několik dní. Že je to ksindl semletý z kdovíčeho, to nějak neřeší – jíst se to dá a hlavně, že to zažene hlad.
Samostatný téma by byla bio zelenina/ovoce. Ráda bych nakupovala bio – ne u všeho rozdíl cítím, ale třeba rajčata ze supermarketu a bio rajčata se absolutně nedají srovnat. Ty ze supermarketu jsou bledý, nijak nevoní, chuť je taky jakási mdlá. Bio rajčata, nebo rajčata přímo ze zahrádky, jsou cítit na metr daleko :) Krásně voní, jsou šťavnatá. Problém je, že bio výrobky jsou tak nehorázně drahý. Asi by měl něco udělat stát – dát soukromým pěstitelům (větší) dotace, aby oni mohli svoje výrobky nabídnout koncovým zákazníkům za nižší ceny. Ale kde na to má ten stát brát, že? :))
Kdybych ale měla jednoznačně odpovědět na položenou otázku: asi ANO :) Myslím, že nižší ceny by opravdu vedly k vyšší konzumaci – ale asi by ten nárůst nebyl nijak extrémní. Třeba kilo jablek dneska stojí „pár“ korun – a přesto lidi jdou a radši si koupí pořádnou flákotu masa :)) Je to o prioritách a tady spíš než dotované ceny nebo osvěta o zdravé výživě pomůže jedině nemoc. Až člověka skřípne zdraví, bude mít problémy s tlakem, cholesterolem, dnou atd…možná tu zeleninu vezme na milost. A možná taky ne. Zase je to o prioritách: zdraví nebo požitek? :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Fidel

Považuji to za hloupost. V současné době je DPH na ovoce a zeleninu 10%, že? Takže případná sleva 10% mne nedonutí si koupit ovoce nebo zeleninu, pokud ji sám nemám rád. (⇒ ta sleva je nízká). A můj případný zvýšený nákup to nevyvolá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Ne.
Nelze zneužívat dotace jen na určité potraviny i kdyby měly zdravotní význam. Každý se musí naučit své zdraví chránit sám a podle toho se taky chovat ke svým stravovacím návykům. Potom kterou rostlinné produkty chcete dotovat? Jen ty naše, dovezené z EU či z dalších končin světa.
Pokud dotace tak k prvovýrobci a sledovat jejich využívání a celou dráhu cenotvorby až ke spotřebiteli. Což je ale v rozporu s představy mnohých našich ekonomů a politiků.
A ještě drobnost – dovážet ovoce a zeleninu letadly, kamióny abychom měli třeba jahody v prosinci se mi jeví jako silně neekonomické, tedy i neekologické. Po staletí to lidi zvládali s místních surovin, obhospodařovali svoji krajinu a zaměstnávali svoje spoluobčany. Kolik z nás si dá v zimě kysané zelí jako zdroj vitamínů místo dovezených citrusových plodů, kiwi apod.?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Terryle

U mě ne. Stejně je skoro nejím (nechutná mi to) a cena mi bohužel chuť nezmění. Když už mi ji nezměnily ani desítky let domluv rodičů… :o(

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivuskach

Já si myslím, že dotace by v tomto případě rozhodně nepomohly – to že bude něco levnější, nutně neznamená, že toho spotřebuji víc. Ovoce i zeleninu mám ráda a jeho cena mi přijde dostupná – kvantifikovat svou spotřebu ale nedovedu 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek