Avatar uživatele
Shady

Byli za komunistů menší problémy s romským etnikem?

Můžete napsat jak by jste řešili problémy s některými cigány vy.Já si myslím že by se s nima mělo začít hned od narození vychovávat k zodpovědnosti a tak.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Elk, iceT, anonym před 3792 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

Odpoveď byla označena jako užitečná

Za komunistického režimu v druhé polovině 50. let začíná nové období relativně intenzivní snahy státní správy i dalších orgánů o zásadní řešení narůstajících problémů cikánského obyvatelstva v původních i nových sídlech.

K řešení „cikánské otázky“ přistoupil po téměř dvouletých přípravách Ústřední výbor KSČ v dubnu 1958. Za hlavní příčinu bránící vyrovnání sociální nerovnosti cikánského obyvatelstva označil „kočování“ a „kočovný způsob života“.

Završením přípravy bylo přijetí zákona č. 74/1958 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob. Na tento zákon navazoval komplexní program odstranění projevů „faktické zaostalosti způsobu života“.
-----------------------------
Oni nebudou nikdy jiní.
Může se to nelíbit,může se s tím tvrzením nesouhlasit,ale to je tak všechno,co se s tím dá dělat.

http://solarge­neral.com/mirror­s/nsec/www.nsec-88.org/clanky/ci­kansky_problem­.html

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Dobrý nápad. To by ale musely úřady odebírat děti z cikánských rodin hned po narození a vychovávat je úplně odděleně. Potom ještě zůstává otázka, co udělají geny.
Ale tenhle problém vidím jinak – měli by se k němu postavit jinak naši zákonodárci a neměli by připustit, aby jejich rozhodování ovlivnily výhružky typu: Když nedostaneme dávky, tak budeme kradnúť!!! Kradou přece i tak. Nepracují, děti nechodí do školy, ale znají všechny možnosti jak získat i podvodem všechny možné příspěvky, na které dosáhne málokdo z většinových obyvatel.
Mělo by se důkladně prověřovat, zda invalidé jsou skutečně invalidní a zda dodržují zákony a nezneužívají sociální systém.
Doplňuji:
Ono nejenže dříve byla plná zaměstnanost. Také se trestně stíhalo příživnictví (tento pojem z dnešního slovníku zmizel). Než se někomu přiznala nějaká dávka, tak se provádělo šetření přímo na místě. Prováděly se kontroly, zda vyplacené dávky jsou využívané ke svému účelu. Každopádně si tehdy tmavé etnikum nedovolovalo ty drzosti, které jim dnes procházejí. No a hlavně – trestní zákoník tehdy platil rovnocenně bez ohledu na odstín barvy pleti.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Jak píšou jiní, problémy sice byly, ALE MENŠÍ.Žádný cikán si nedovolil nejít do práce, protože za zameškané směny NIKDO nedostal dětské přídavky (nebyl rozdíl mezi bílým a barevným).Také cikáni méně kradli železo (poklopy či jiné železo), NEKRADLI DRÁTY Z ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ČI ZABEZPEČOVÁNÍ ŽELEZNICE (na přejezdech).Ano, kradli ale v domácnostech, teda to co se nechalo někde prodat.Zrovna tak si nedovolili krást železo z různých fabrik (myslím tím nerozebírali staré stavby).
Ale to hlavní..neměli tolik aut, aby mohli jezdit na krádeže autama.
Taky jsem slyšel od kamarádů, že se někde v hospodě poprali, ale stačili tam na ně vlítnout policajti (dříve VB) se psema a v tu ránu byl klid a NIKDO neprotestoval proti tomu, že to bylo diskriminační.
A řešení.Jak jsem již několikrát psal, kdo nedělá, nedostane dětské přídavky.Vím, že není práce, ale vždyť je tolik neuklizených ulic, tak každý dostane určitý úsek ulice a když nebude uklizený, tak nedostane přídavky (a je to jedno jestli to uklidí sám a nebo mu bude pomáhat rodina).V zimě úklid sněhu (opět odvážení sněhu..není potřeba dávat techniku, stačí pár cikánů s lopatama a ušetří se pohonné hmoty).
A škola.Opět..kdo nechodí do školy NEMĚL BY NÁROK NA PŘÍDAVKY.
Ono by se našlo fůra řešení, jen kdyby byla politická vůle a některé zákony jako za komunistů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Elk

určitě byli menší problémy, protože si tolik nedovolovali a pracovat musel každý. Je fakt, že to nebylo zase tak medializovaný, ale s demokracií se anučili zacházet cikáni velice prospěchářsky.
Neříkám, že ostatní jsou lepší, ale tady je to víc vidět.
Už jenom to, že nechtějí být označováni za cikány, ale za romy. Před 23 lety jsem o romech neslyšel a najednou jsou tady a kam vlastně zmizeli cikáni?
Čert ví…
Jo a s výchovozu to je moc těžké! Myslím, že je těžké vychovávat etnikum, to si musí určit svoje priority s zásady.
P.S. Už někdo viděl třebas vysokého politika, sportovce, nebo živnostníka, který se prosadil a dává svému etniku kladný příklad?

Doplňuji:
Nuk nuk : Kde je předěl mezi cikánem a romem? Jak je možné, že za ta staletí se nedokázali vyvinout v pracovitou a studií schopnou menšinu, která by našla svoje místo a uplatnění ve společnosti?
Znám pár rodin, kterých příslušníci říkají : My nejsme romové, my jsme cikáni, ale jsou to rodiny, které se o sebe dokáží postarat prací, snaživostí a jsou na tom bohudík – (bohužel) – líp, než já anebo hodně z bílých čechů.
Proč jsou to ovšem jenom výjimky?
Nemám rád rasismus, ale ani rasismus naruby – žijeme v jedné republice, tak bychom měli mít stejná práva i povinnosti
P.S. O co jsou cikáni či romové větší zloději, než politici, nebo gadžomafiáni?
Toť otázka.

Upravil/a: Elk

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Problémy s nimi byly také (vybydlování bytů ap.), jenže všichni bez rozdílu jsme měli povinnost pracovat, tedy i oni.
Dnešní problémy, které toto etnikum přináší, tehdy vůbec neexistovaly!
Co s nimi a třeba černými v Americe? Až to někdo zjistí, všichni mu budou děkovat 😁
Doplňuji:
V té Americe mám pochopitelně na mysli chudinské čtvrtě, obývané bezdomovci a černými gangy.

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

neboli žiadne.
totiž neexistovalo, boli iba Cigáni.
a nebolo ich toľko.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Problémy byly i tenkrát, ale asi nebyly tak vyhrocené jako dnes a taky se to moc nepublikovalo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

Nezažil jsem sice komunisty (pouze ty dnešní v Číně a zde na odpovědích 🙂 ), no, dle „fašistických“-pravicových kapel to bylo vážně lepší-třeba od Landy-Ty vole, Láďo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Jistě že byly problémy menší, komunismus totiž vyžadoval, aby byl každý zaměstnaný. Nezaměstnanost byla trestná. To museli brát v úvahu nejen případní zaměstnanci, ale také podniky, které nemohly odmítnou někoho jen proto, že je Rom.

Jenomže – i komunisté měli své předsudky a na ty problémy, které v soužití Čechů a Romů, existují dnes, do velké míry „zadělali“ právě oni.

Původní čeští Romové, byli de facto vyvražděni nacisty za 2. sv. války.
V 50. letech komunisté nuceně stěhovali Romy ze slovenských horských osad do průmyslových měst v celém Československu jako levnou pracovní sílu. Byli to lidé, kteří pokud měli pár ročníků základky, měli hodně. To platilo o všech tatranských horalech, ale Romové navíc nepovažují vzdělání za nutné, pokud nevede k výdělku. To v té době neplatilo.
Tihle Romové neuměli často slovensky natož česky, mluvili slovenskou nebo maďarskou romštinou a vědomosti odpovídali výše zmíněnému vzdělání. Proto byli děti automaticky od narození považovány za nevzdělavatelné a museli bez jakéhokoliv přezkoušení apod. do zvláštních škol. Většina lidí, kteří prošli jen zvláštní školou se opět stávala levnou pracovní sílou pro horší práci.
Takže sice měli obvykle práci a plat, ale podle nejnižších platových tříd. Romové mají odnepaměti větší rodiny, takže na nějaké lepší uživení to moc nestačilo. Díky tomu značná část romských děti končila v dětských domovech a ústavech. Málokdo, kdo prožil dětství tam, byl připravený na normální život. Nejen oni, ale i bílí odtamtud dost často končí špatně.
Navíc Romům je přirozené vydělávat si na živobytí tím způsobem, který je nejdostupnější…

Když skončil komunismus, práce přestala být povinná a zaměstnavatelé už nemusí každého přijmout a můžou kohokoliv propustit. Navíc se dost rychle rušily právě ty doly a továrny, kde hodně Romů pracovalo. Málo kdo z nich našel a najde novou práci – protože jsou Romové, protože mají nízké vzdělání apod. Takže se chytají těch způsobů příjmu, které mají po ruce…

A co s tím? Ať se to nám Čecháčkům líbí nebo ne, první kroky musíme holt udělat my, protože jsme ta většina, která o tom rozhoduje.
V první řadě by se muselo skoncovat s diskriminací – tou negativní i tou pozitivní. Mlátit někoho, demonstrovat, nadávat komukoliv protože je cikán, není dobrá cesta. Ale naopak jim strčit všechno i s rukama, také nikam nevede.
V druhé řadě by měli mít možnost si vydělávat. Hodně lidí Roma prostě nezaměstná, ani kdyby měl trestní rejstřík čistší než oni sami. Znám dost Romů, kteří normálně poctivě pracují, ale ještě více těch, kteří by pracovali, kdyby tu možnost měli.
A další věc – motivovat děti, aby vzdělání braly jako něco, co má smysl (ovšem ten smysl musí být i vidět – viz výše).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andre5000

Jen jediný příklad jak byli Cikáni za socialismu zaměstnaní ......otec mého kamaráda byl vyučený soustružník, a to celkem dobrý, když bylo potřeba vysoustružit něco hodně přesného a miniaturního, mistr tu práci přiděloval jemu. Jako soustružník měl (tehdy) normální průměrný plat cca 2 000,– Kčs, V dílně s ním dělal Cikán v pracovním zařazení pomocný dělník, měl pouze základní vzdělání, jeho práce spočívavala v tom, že občas pozametal dílnu, zbytek dne trávil neznámo kde. Jeho plat – také 2 000,– Kčs. Jestli si někdo myslí, že tohle bylo správné, tak já ne.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jikra

Pro -Elk-, ptáš se: Už jenom to, že nechtějí být označováni za cikány, ale za romy. Před 23 lety jsem o romech neslyšel a najednou jsou tady a kam vlastně zmizeli cikáni?
Čert ví…
Odpověď zní: Těch pár cikánů (nebo cigánů, kteří zbyli) co dlouhá léta znám ze svého okolí tak ti pracují! Ovšem Rómové, ty které taky dlouhá léta znám, tak ti zůstávají úspěšně na dávkách.

před 3792 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

ocko-příživníci se dnes nazývají živnostníci :)))

před 3792 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dařbuján

huxa, mýlíš se, ti příživnici se nazývají politici ve vyšších sférách !!!

před 3792 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek