Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Koupě notebooku v UK - reklamace a vhodné parametry notebooku

Zdravím!

Mám problém... Můj starý notebook skonal, takže si musím koupit nového "miláčka". Už si nestihnu koupit notebook v České republice, protože brzy odlétám do Londýna, kde bydlím. Nevím ale, jak dlouho tam budu. Myslím ale, že minimálně rok. Kámenem úrazu je to, že počítačům absolutně nerozumím a mám strach, že si koupím nějakého šmejda nebo budu mít problém s reklamačkou. Známý mi poradil DELL. Prý je můžu reklamovat kdekoliv. Našel by se větší expert než já, aby mi poradil značku a parametry, kterých si mám při koupi všímat? Díkes ;)

Předmět Autor Datum
To, co te zajima je "mezinarodni zaruka". V zahranici byva zaruka 1 rok, takze i na tohle si dej poz…
Jan Fiala 28.01.2011 21:14
Jan Fiala
Nezmínil jsi také, pro jaké účely budeš notebook ponejvíce využívat (např. "jen kancelářský balík, i…
VN 28.01.2011 21:19
VN
Jsem nenáročný uživatel. Hry nehraju, takže žádnou parádní grafiku nepotřebuju. Hlavně poslouchám hu…
hanurek 28.01.2011 21:54
hanurek
Pokud by jsi hodně toužila po kousku i s numerickým blokem, pak první tip na 15" HP 6555b v základní…
VN 28.01.2011 22:26
VN
Děkuju moc! Si strašně hodný, ale v mé holčičí makovičce řádí myšlenka, že nepotřebuju tak "drahý" n…
hanurek 03.02.2011 23:25
hanurek
O kazivosti notebooku je tento clanek http://extranotebook.cnews.cz/notebooky-vs-miniboo ky-kdo-vydr…
Alfonz.SPO 03.02.2011 23:40
Alfonz.SPO
Aha... Podívej, pokud chceš nový notebook, tak bez operačního systému (myšleno bez Windows 7, tedy č…
VN 04.02.2011 00:16
VN
SL510 muzu potvrdit. Jeden jsme nedavno kupovali a kolikrat si rikam, proc jsem platil skoro 4x vic…
Radek 04.02.2011 09:52
Radek
Ja by som v Anglicku asi vyuzil Dell Outlet, mavaju tam notebooky, z ktorych niektore ani neboli po…
hzverbik 04.02.2011 09:15
hzverbik
Děkuji mockrát! Vaše rady vezmu k srdci a vyberu si některý z vámi doporučovaných notebooků :) poslední
hanurek 07.02.2011 00:17
hanurek

To, co te zajima je "mezinarodni zaruka". V zahranici byva zaruka 1 rok, takze i na tohle si dej pozor. Jestli jsi na notebooku vic zavisly, dokup si nejaky carepack, treba 3 roky NBD (next bussiness day). Ohlasis zavadu a druhy den je u tebe technik, ktery to na miste opravi.

Nezmínil jsi také, pro jaké účely budeš notebook ponejvíce využívat (např. "jen kancelářský balík, internet, nějaký ten film, hudbu" - tedy víceméně pro nenáročné záležitosti na výkon / nebo "míním jej využívat hlavně na náročnější věci jako hry, střih videa, CAD, 3D atp."), bude-li často přenášen, popřípadě nároky na konstrukci, malý/velký - úhlopříčka/rozlišení, matný/lesklý display, výdrž na baterii, druh záruky (např. NBD s ochranou proti poškození atp.), nějaké specialitky/požadavky (trackpoint, podsvícená klávesnice, nehlučný chod...) atp./atd... Cenu by také neškodilo zmínit...

P.S.: Popřípadě zmiň, jaký notebook byl ten minulý, co se Ti na něm líbilo/vyhovovalo, co už ne atd.

Jsem nenáročný uživatel. Hry nehraju, takže žádnou parádní grafiku nepotřebuju. Hlavně poslouchám hudbu, sedím u netu nebo čučím na filmy. Přenášet ho moc nebudu. Předtím jsem měla ASUS F3U a ten poznal kus světa. Speciální požadavky nemám, poněvadž nevím, jaké všechny jsou. Možná jenom numerickou klávesnici. Za nehlučný chod bych byla taky vděčná, poněvadž ten minulý byl jako vysavač :) Ten můj starý notebook nebyl špatný, mně vyhovoval, i když byl pomalý a hlučný. To si ale myslím, že sem si to zavinila sama (měla jsem "bordel" v discích a ventilátor byl zaprášený). Výdrž baterie je teď běžne kolem 4 hodin jestli se nepletu... To by mi vyhovovalo. Obětovala bych do něj tak max. 500 - 600 liber (max. 18 000 Kč). Kdyby ale byla nějaká levnější verze, skákala bych radostí a líbala bych všechny kolem :)

Pokud by jsi hodně toužila po kousku i s numerickým blokem, pak první tip na 15" HP 6555b v základní konfiguraci za cca 14 700 Kč. Velmi dobrá konstrukce, vše matu (i display), žádný lesk, výborná klávesnice. Hlučnost je rozumná (i když to je individuální). Za tu cenu a vzhledem k tvým požadavkům (a minulému notebooku) asi momentálně to nejsolidnější. Když k tomu přidáš cca kolem 3 500 Kč, můžeš rozšířit záruku na na 3 roky NBD on-site (HP má "milion CarePacků", čert by se v tom vyznal). Jediná drobnost, která je trošku "otravná" - i když jde i o zvyk (ale někomu to tolik nepřijde, u HP relativně běžné i v nejvyšších řadách) - trošku zářivější stavové diody nad klávesnicí.
http://www.lan-shop.cz/hewlett-packard-wd766eaarl- probook-6555b-111968

HP 6555b existuje i v konfiguraci (do 18 tis. Kč) s displayem s vyšším rozlišením 1600 x 900 (a ždibek lepší kvalitou barevného podání oproti standardu).
http://www.lan-shop.cz/hewlett-packard-wd769eaarl- probook-6555b-113372

Popřípadě v té ceně HP 6550b (šasi/konstrukce, klávesnice atd. stejná jako HP 6555b, jen vnitřnosti na výkonnějším /a přeci jen dražším/ Intelu).
http://www.lan-shop.cz/hewlett-packard-wd698eaarl- probook-6550b-104466

Nebo jejich menší a kompaktnější (na častější přenášení) verze s 14" displayem HP 645Ob, ale bez numerického bloku:
http://www.lan-shop.cz/hewlett-packard-wd774eaarl- probook-6450b-103344

- Ovšem tady by jsi ve 14" našla už i konkurenci v ceně za cca 13 tis. Lenovo SL410 (lesklý display, vynikající klávesnice, trackpoit) - s integrovanou grafikou bez zátěže skutečně tichý - nebo jakousi jeho matnou verzi L412 s výkonnějším a novějším hardwarem, obdobně tyto verze s 15" displayem (Lenovo SL510/L512) bez numeriky, ale opravdu relativně hodně tiché bez zátěže.
http://www.lan-shop.cz/lenovo-nspjxmc-thinkpad-sl4 10-111098

Toliko pár tipů, přemýšlej, ptej se dál.

Děkuju moc! Si strašně hodný, ale v mé holčičí makovičce řádí myšlenka, že nepotřebuju tak "drahý" notebook. Já na počítači opravdu skoro nic nedělám. Někdy upravím fotky v nějakém programu, co si stáhnu z netu. Pak ta hudba, filmy a net. Tak nevím, jestli pro mě není vyhození peněz za takový počítač. Lenovo tady asi neseženu, slyšela sem, že je to česká značka. Nebo se mýlím? Známý mi poradil ten DELL, prý je tam celosvětově uznávaná reklamace. A prý to ani kazivost není velká. Já měla ASUS, fungoval, jenže při zavírání mi praskl plast, ulomil se pant a přetrhal nějaké kontakty... Buď mu země lehká, ale peníze jsem do něj už vrážet nechtěla. Ten minulý notebook měl hodnotu asi 5 tisíc. Myslím si, že i míň, ale docela mi vyhovoval. Až na malý harddisk. Ty si mi tam dal odkazy na nějaké HP. Jaká je tam kazivost? A vůbec celkově... na co bych se při vybírání booku měla zaměřit? Jsem hrůza, vím. Ale bojím se, že mi prodavač "verve" nějaký předražený šmejd...

Aha... Podívej, pokud chceš nový notebook, tak bez operačního systému (myšleno bez Windows 7, tedy často alespoň s nějakým Linuxem - pro někoho ale naprosto dostatečným - výhoda nižší cena) vyjde na cca 9 tis. Kč Lenovo SL510 (Lenovo je čínský výrobce, jeho TOP modely pro business sféru vycházejí z tradice IBM, historicky jednoho z nejuznávanějších výrobců notebooků, od které odkoupilo de facto takříkajíc výrobní "know-how" na tyto mobilní strojky, dnes patří Lenovo - v globálu - k tomu nejsolidnějšímu co je). Lenovo SL510 je v podstatě vzhledem k Tvým potřebám nejlepší volbou s ohledem na cenu/kvalitu (i v rámci ceny do cca 13 tis. Kč). Pak už jsou k mání např. ony zmíněné konfigurace HP 6555b od cca 14 500 Kč.

Dell má sice vynikající servis, zvláště jeho reakce v rámci záruky Next Business Day On-Site ("po nahlášení závady opraví do druhého pracovního dne na místě, kde si řekneš" - minimálně se tomuto servisnímu "sloganu" Dell nejvíce ze všech blíží a mnohdy od jiných skutečně dodržuje), ale cena jeho booků, které stojí za to, je v základu vysoká (ty, co stojí za to, jsou až Latitude E6410/6510 a výš, Inspiriony jsou multimediály, které Ty nepotřebuješ, Vostra zas v Česku moc předražená, nemůžou konkurovat - např. HP, Lenovu).

Ve zkratce: pokud chceš nový notebook, levný k tomu, vzhledem k Tvým požadavkům, mrkni prvně při nemnoho penězích po Lenovu SL510 (či SL410), ve vyšší ceně kolem 15 tis. už po HP 6555b. Nic lepšího (konstrukce notebooku, zpracování, klávesnice, nakonec i solidní servis) není.

SL510 muzu potvrdit. Jeden jsme nedavno kupovali a kolikrat si rikam, proc jsem platil skoro 4x vic za T radu. A opravdu vazne uvazuju o tom, az T zdechne, za obdobi jeho zivotnosti bych mohl mit 4SL, ze si ho koupim pro sebe taky. Rozdilu moc neni. Navic to ma dokonce lepsi displej, jen na to rozliseni bych si asi tezko zvykal.

Ja by som v Anglicku asi vyuzil Dell Outlet, mavaju tam notebooky, z ktorych niektore ani neboli po predaji rozbalene a vratene spat do Dellu. Su lacnejsie, je na ne 1 rok zaruka a relativne vyhodne sa da predlzit na 3-4 roky NBD (mna stala 130 libier na 4 roky). Mam odtial Inspiron 6400 uz 4 roky a ziadna zavada. Osobne by som teraz vyberal asi nieco z rady Vostro, resp. Latitude, ale ani Inspirony nie su na domace pouzitie zle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru