Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Koupě nový desky,nefunkční HDD

Zdravím všechny na fóru.Píši na malém aspire ONE tak se přrdrm omlouvám za překlepy.Mám malinkatej problémek s novou deskou.Dnes mi odešla do křtemíkovýho nebe moje stará,asi 3 roky funkční deska MSI k8n sli se socketem 939.Jelikož neseženu novou desku s tímhle socketem koupil jsem nový střeva pro mé PC.Jedná se o desku asrock n3n78d,procesor AMD Athlon 2 x2 255 dual core a grafiku gainward 9800 gt 1gb.Nechci hodnocení téhle sestavy ale potřebuju poradit.Měl jsem na starý desce připojenej disk samsung SP 2514N a po připojení k tý nový se ukázal v biosu ale při instalaci win 7 se ukázal jako jednotka bez oddílu,přitom je rozdělěný na tři oddíly(system,data a data 2).XP jej sice vidí ale taky nenabídnou řešení.
Jelikož mám na disku docela hodně dat a nechci o ně přijít zapojil jsem k desce starší Western digital o kapacitě 120 gb s tím že se jej pokusím naformátovat.hodilo mi to chybu chybu 0x80004005.
Znamená to že deska nepodporuje starší disky PATA?chci dostat aspon nejaký data z tohoto disku na nový kterej si hned zejtra poběžím koupit,Samozřejmě SATA 2.
Nehodlám s mým diskem Samsung nijak laborovat,bojím se o ztrátu dat,pokusím se u někoho v okolí připojit disk do staršího kompu a data přetáhnout na externí disk.
Zkoušel jsem boot cd win xp ale disk samsung prostě nenajdou,volkov comander a podobný při kliknutí na tento disk zůstanou viset,hledaj ale nenajdou.
Díky za radu.S pozdravem a přáním hezký noci Tomáš

Předmět Autor Datum
Robis nieco blbo ptz vsetky disky musia fungovat normalne, doska ked ma PATA tak podporuje vsetky di…
MM.. 20.06.2010 23:49
MM..
Inac mozes nabootovat z CD napr. nejaky live linux (knoppix, ubuntu live, co chces) a tam si sformat…
MM.. 20.06.2010 23:54
MM..
Jelikož neseženu novou desku s tímhle socketem koupil jsem nový střeva pro mé PC http://www.alza.cz…
MM_tank 21.06.2010 01:23
MM_tank
No tím že mi odešla tak mi akorát nahrála že jsem si koupil všechno nové včetně procesoru,pameti,gra…
iconek 21.06.2010 08:41
iconek
Koupit AšRočk a ještě na nvidia čipsetu... to ses musel úplně zbláznit.. :-)
touchwood 21.06.2010 08:48
touchwood
A jakou bys mi doporučil?mohu ji vrátit a koupit jinou.
iconek 21.06.2010 08:50
iconek
Něco s čipsetem od amd. Těžko radit když nevíme co budou mít skladem/co ti objednají. Značka asus ne…
MM_tank 21.06.2010 09:34
MM_tank
Problém vyřešen,byl způsoben vadnou kšandou k disku.Ale stále budu zvažovat jinou desku.Děkuji všem… poslední
iconek 21.06.2010 12:56
iconek

Robis nieco blbo ptz vsetky disky musia fungovat normalne, doska ked ma PATA tak podporuje vsetky disky, aj nejaky z roku 1994 by podporovala.

Mas tam mozno aj HW problem (mozno zdroj alebo neni zapojene do dosky vsetky dodatocne napajania apod) ale v prvom rade treba v BIOSe skusit podtaktovat RAM, a pozret si nastavenia o SATA, skusit nastavit IDE mod (nie AHCI), a co sa tyka PATA tak je nutne si dat pozor jak to clovek zapoji (jumprovanie, spravna strana kabla do dosky (neni to jedno)). Skusit iny PATA kabel.

Pripadne ak pouzivas len PATA tak vypni SATA v BIOSe uplne. Pokial je na tej doske PATA riesene dodatocnym radicom tak tym XP mozno bude terba dat ovladac na diskete, pozri si v navode k doske a hladaj ten ovladac na webe vyrobcu dosky.

Jo, asrock. To radsej nekupovat nic.

Inac mozes nabootovat z CD napr. nejaky live linux (knoppix, ubuntu live, co chces) a tam si sformatovat ten PATA disk a nakopirovat tam data z toho SATA disku. Ale len ked si budes isty ze HW je vporiadku (instalator nema hadzat ziadne BSOD), ptz ak je HW nahouby tak tam nakopirujes haluze.
Potom mozes instalovat W7 na ten SATA disk, W7 pouziva super novy UEFI najsamlepsi od intelu sposob rozdelovania (rozumej uplna ko**ina ktoru nikto okrem marketingovych dementov v inetli nepotrebuje) a moze byt ze ten stary sposob rozdelovania disku uz Win7 ignoruje (neviem zhlavy)
.. ale urcite najprv skontroluj ten SATA mod, nastav IDE mod (nie AHCI, nie RAID) a skus instalaciu na ten SATA disk znova.

No tím že mi odešla tak mi akorát nahrála že jsem si koupil všechno nové včetně procesoru,pameti,grafiky a zdroje.Potřeboval jsem už něco novějšího,procesor na frekvenci 1.8 už byl docela slabej.Ale z5 k problému.
Zkontroloval jsem kabely a napájení,vrazil do desky starší disk 120 GB a zkusil nainstalovat WIN 7.Disk se v nabídce objeví,jedná se o nepřidělené místo na disku 0,velikost 111,8 gb.Dole na mě svítí upozorněnísystem WIN nelze na tento disk nainstalovat.Je možné že hardware tohoto počítače nepodporuje spuštění na tomto disku.Zkontrolujte zda je v nabídce systému bios povolen řadič disku.
V biosu povolen je jak IDE tak SATA.SATA proto že mám SATA mechaniku DVD.Disk BIOS detekuje.
Když tam vrazím ten samsung na kterém mám svoje data tak je v biosu taky detekován,v instalaci WIN rovněž,velikost cca 221 GB.
Jedu koupit nový IDE kabel
Bios jsem přehrál na poslední možný.Každopádně díky za rady.S pozdravem Tomáš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru