Avatar uživatele
anonym

Bylo by etické mít možnost výběru před smrtí v klasickém pohřbu/do urny/na orgány, či být krmením masožravých zvířat?

Zajímavá 0 před 2781 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

U nás by to bylo neetické. Ale příslušníci některých náboženství v Indii to tak tradičně dělají. Právě proto, aby tělo nepřišlo nazmar a vrátilo se do přírody.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Domnívám se, že ten, kdo má přibuzné, se s nimi domluví na způsobu pohřbu – do země, žehem, rozptylu či darování orgánů. Lidské pozůstatky nejsou žádná věc, takže i s nimi by se mělo zacházet důstojně. Týká se opravdu etiky.

Pro darování orgánů platí toto:
" K tomu, aby mohly být vaše orgány posmrtně odebrány k darování někomu potřebnému, nemusíte vůbec nic udělat. V České republice máme totiž Zákon č. 285/2002 Sb., který upravuje posmrtné dárcovství právě v tomto smyslu, tedy jak nám ostatně potvrdil také vedoucí Tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň: „Jedná-li se o zemřelé dárce, podle naší právní úpravy se předpokládá souhlas s posmrtným odběrem orgánů, pokud nebyl vysloven prokazatelný nesouhlas.
Pokud z jakýchkoli pohnutek nesouhlasíte s posmrtným darováním vlastních orgánů, musíte to dát lékařům vědět, což můžete udělat dvojím způsobem…
1. způsob: Registrujte se do Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Formulář si můžete stáhnout online na následujícím odkaze:
2. způsob: Řekněte to ještě před jedním svědkem svému ošetřujícímu lékaři." více

http://zena-in.cz/clanek/chcete-po-smrti-darovat-organy-co-pro-to-udelat

Krmení zvířat lidskými pozůstatky považuji za krajně neetické a protizákonné. Přece je třeba zachovat důstojnost člověka, čest, pietu, tedy bez hanobení atd.
http://www.epra­vo.cz/top/clan­ky/hanobeni-lidskych-ostatku-jako-novy-trestny-cin-15254.html

Pokud pozůstalí nesplní přání zemřelého, je to jiná skutečnost, jde o jejich morálku. Je-li zemřelý sám, je to samozřejmě jinak.

http://www.poh­rebiste.cz/stran­ky/archiv/resi­tel/clanky/pras­p.htm

Samozřejmě zmiňuji situaci u nás.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Jistě, že v rozumné společnosti by to bylo etické. Jenže, koho dnes baví se řídit rozumem, když okolo je tolika věcí, které útočí na city? Vždyť i zákony jsou schvalovány emocemi, nikoli rozumem. Všude jsou emitivní slaboši.
Chtěl jsem tuto zajímavou otázku obodovat, jelikož nad podobnou jsem dnes přemýšlel, jenže TO UŽ JE TAKY OMEZENÝ, nejen palce! Takže to nešlo. Božesvatý!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek