Avatar uživatele
luckykubrt

Bylo by možné vyrobit čistě český počítač?

České komponenty, český BIOS, český operační systém… na základě toho, co víme o počítačích

Zajímavá 0 před 2686 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

V současné době už ne, protože vývoj mikroelektroniky byl u nás po roce 1989 zastaven.
Pro informaci později narozeným je dobré připomenout, že ještě v osmdesátých letech se v Československu vyráběly mikroprocesory a paměti s přibližně tříletým zpožděním proti největším světovým firmám.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Máš vůbec pojem ,co to je procesor a z kolika součástek se skládá ?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Ne. Nevládneme technologií pro výrobu moderních polovodičů.

hlada > zpoždění 3 roky? Takže procesor 286 z roku 1982 jsme dokázali o 3 roky později u nás vyrobit?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
luckykubrt

Já akorát vím to, že procesor řídí veškeré procesy (kvůli tomu ten název) v počítači a potřebuje mít chladič. Vidím ho jako 1 kus, ale z kolika dílků je složený nevím. Jen by mně zajímalo jestli se to dá vyrobit jen u nás z těch materiálů z kterého je složen a technologií, kterou u nás máme. 🙂

před 2686 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Procesor neřídí veškeré procesy v počítači. Jen je to ta část, která vykonává program, umí počítat a rozhodovat se podle programu. Ostatní části počítače také mohou některé procesy řídit (třeba paměťový řadič řídí vše na paměťové sběrnici, harddisk má svůj počítač v sobě, i zvukovka v sobě má další počítač)
Pořád u nás jsou firmy které vyrábějí polovodiče. Něco jednoduchého (tedy na dnešní dobu) by určitě zvládli rozchodit v řádu týdnů-měsíců. Ale není to nic na čem by teď vydělali.

před 2686 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
luckykubrt

No a v tom procesoru by mělo být několik miniaturních integrovaných obvodů. Jde tady o to, že by jsme měli své vlastní počítače (podobně jako tomu bylo u televizorů – naše TESLA a ruský RUBÍN) a nemuseli by jsme být závislí na dovozu z jiných zemí. Ale třeba to, že třeba i zvukovka má v sobě minipočítač je pro mně novinka. Měl jsem za to, že počítač tvoří právě tyto komponenty (procesor a paměť) dohromady (stejně jako kalkulačka) a nemusí být ani HDD na ukládání dat (samozřejmě, že s HDD to je lepší) . Zvukovka je už něco navíc, aby jsme slyšeli zvuk podobně jako graficka karta, aby se nám tyto procesy zobrazily na monitoru (v kalkulačce nebo na mobilu to je displey). 🙂

před 2685 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek