Avatar uživatele
hapiky

Bylo by myšlení našich a severokorejských komunistů přibližně stejné, kdyby byli čeští komunisté u moci?

Neodsuzujte slovo kdyby. Je to slovo jako každé jiné. Když nebudeme počítat s tím, co by se mohlo stát, kdyby…, budeme zaskočeni následnými událostmi.

Zajímavá 0 před 2449 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že ne. Ať už byli ti naši komáři jakkoliv mimo mísu, neexistoval u nás kult osobnosti jako u Stalina a jaký je teď v případě Kima. Tam vládne atmosféra strachu, teroru a absolutní moci. O to víc je Kim nepředvídatelný a nebezpečný, je schopen všeho a hladký přechod k demokracii tam není možný.
Asijská mentalita je úplně jiná – viz Mao, Pol Pot a jiné zrůdičky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Také si myslím, že ne.
Současní komunisté (míním zdejší) navíc už „přičichli“ k demokracii
a myslím, že by se alespoň některých věcí i oni vzdávali neradi.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bububabu

Ano, bylo by to hodně podobné. Pokud dnešní politik, komunista nevidí nic špatného na činech jako byl Lenin atd. a to jako že nevidí, a dokonce má bisty těchto pohlavárů vystavené ve své pracovně, tak není co dodat. Chytrý pochopí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hapiky

Kepler: Spíše jsem měl na mysli jejich zahraniční politiku třeba vůči USA anebo celkový postoj k demokratickým principům.

před 2449 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tak ono z té jejich vnitřní politiky vyplývá. Korejská válka z 50. let neskončila, je tam jenom příměří. Kimovým cílem je určitě ovládnutí Jižní Koreje, kde USA jsou spojenci. Je otázkou, jestli KLDR zůstalo alespoň tolik soudnosti, aby se do války znova nepouštělo. Kim má oprávněný strach, že jeho dynastie je ohrožena, že i jemu jde o život a tak cení zuby jako pes zahnaný do kouta. Demokracie je jeho úhlavní nepřítel.

před 2449 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek