Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová kamna - regulace vzduchu

Krbová kamna Tirol (6kW) - prodej Bauhaus - mají v návodu u obrázku 1 uvedenu regulaci primárního, sekundárního a terciálního vzduchu. V návodu se dále o terciálním vzduchu nikde nepíše. Co je terciální vzduch a jak je třeba vzduch jednotlivými klapkami regulovat?
Díky

Předmět Autor Datum
Dobrý den Primární vzduch,je přiváděn pod palivo ze spod, regulační šoupátko nebo růžice tohoto vzdu… poslední
Petr M. 20.11.2013 10:46
Petr M.

Dobrý den
Primární vzduch,je přiváděn pod palivo ze spod, regulační šoupátko nebo růžice tohoto vzduchu,bývá většinou umístěno ve spodní části kamen, tento vzduch je důležitý především pro roztápění, dále se jím nastavuje "intenzita hoření", čím více ho přivádíme tím "rychleji" v kamnech hoří.
Sekundární vzduch,je přiváděn "nad palivo" do plamenů, regulační šoupátka či růžice tohoto vzduchu, jsou většinou umístěna v horní části kamen. Sekundární vzduch slouží k "dopálení" neshořelých a nedohořelých plynů,jež nám tak předají další "energii" teplo a zároveň tím docílíme i čistoty spalování,tzn.kouřivost z komína je minimální, nulová.
Primární a sekundární vzduch k efektivnímu a čistému spalování většinou stačí, v rámci dalšího zefektivnění spalovacího procesu, přivádí někteří výrobci do kamen ještě další vzduch, terciální, ten může ale nemusí být regulovatelný,tzn. je-li přednastaven výrobcem, pak proces hoření regulujeme jen za pomoci primárního a sekundárního vzduchu.

Regulace vzduchu záleží na fázi topení (roztápím-li, přikládám atd.),druhu paliva (dřevo,dřevěné brikety, nebo hnědouhelné brikety jsou-li povoleny, atd.) množství paliva, a zejména u dřeva na velikosti kusů,způsobu topení, dále pak na tahu komína, konstrukčním řešení kamen atd.

Obecně zjednodušeně,když to vezmeme od začátku, při topení dřevem, na čistý rošt na dno palivové komory dáme buď klasicky "novinový papír" (barevné křídové atd. špatně hoří)nebo tuhý podpalovač na to drobné nejlépe smrkové třísky pár větších kousků dřeva zapálíme, vzduch na dvířkách dole(primární) i nahoře(sekundární)zůstane úplně otevřen. Pokud kamna špatně chytají nebo se nechtějí rozhořet, pak na chvíli uzavřeme sekundární vzduch a necháme naplno otevřen jen primární (spodní) dokud se kamna řádně nerozhoří,pak opět otevřeme i sekundární vzduch a postupně přikládáme palivo,pro nahřátí komínu a kamen je ze začátku lepší přikládat dřevo drobnější a v menším množství, později přikládáme polínka větší a postupně přivíráme primární vzduch tak, aby kamna plynule hořela ale nehasla, sekundární vzduch necháme otevřený. Při topení dřevem by pak poměr spodního (primárního) vzduchu k hornímu(sekundárnímu vzduchu) měl být cca 1:2 to znamená,k čistému a efektivnímu spalování by měl být v průběhu topení primární vzduch otevřen o něco méně než sekundární. Později topíme-li již delší dobu můžeme zkusit primární vzduch nastavit na úplné minimum nebo úplně uzavřít (kamna ale nesmí hasnout jinak primár zase pootevřeme např. na min.) a dále přivádět jen vzduch sekundární. Takto by kamna měla hořet plynule, déle a bez kouře z komína, na dně kamen se budou hromadit žhavé dřevěné uhlíky. Po ukončení přikládání, necháme poslední přiložené dřevo dohořet a až jsou v kamnech jen žhavé uhlíky, uzavřeme i sekundární vzduch, primární můžeme nechat na úplné minimum (škvírka). Kamna pak budou ještě pár hodin pasivně sálat do prostoru. (teplo se akumuluje v kamnech, pokud bychom nechali klapky po skončení topení úplně otevřené, komín by velice rychle odsál teplo z kamen a ta by rychle zchladla)
Dobrým ukazatelem, když začínáme s topením,je komín, pokud kamna plynule hoří a z komína se nekouří pak topíme správně, je-li tomu naopak,pak je nutné přestavit klapky. (ze začátku prim. i sekundár max, později prim. méně než sekund. atd.)
Dalším způsobem zapalování dřeva v krbových kamnech je zapalování shora, napřed se vyskládá malá hranička dřeva a pak se zapálí nahoře.
Tohle je jen velice obecné tzv. "do začátků", časem si každý najde svůj způsob nastavení a přikládání. (samostatnou kapitolou, je pak topení v kamnech šachtových uhelných, stáložárný provoz, kontinuální provoz,odhořívání nebo zase prohořívání paliva atd.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru