Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krimpovani UTP Cat6 lanka

Ahoj, potrebuju poradit s krympovanim UTP lanka Cat6. Zatim jsem vzdy delal jen s Cat5e a proto mne zarazila cena RJ45 konektoru pro Cat6. Zajimalo by mne proto, zda je mozne pouzit konektory pro Cat5e. Cemu to muze vadit? Diky

Předmět Autor Datum
ničemu
paul 06.03.2014 05:51
paul
catxy je zejména o certifikaci a určitých frekvenčních parametrech. Použitím cat5e komponent riskuje…
touchwood 06.03.2014 06:25
touchwood
tak pokud to dělá doma je to jedno, pokud to dělá jako kšeft,tak by bylo dobré použít to co tam patř…
paul 06.03.2014 07:55
paul
musím bohužel nesouhlasit, vedení ovlivňují i maličkosti jako jsou třeba ty konektory. Je třeba si u…
touchwood 06.03.2014 08:16
touchwood
nechci se přít, vím o tom svoje..tak třeba konektory mají pružiny stále stejně daleko, že? a ten vod…
paul 06.03.2014 08:24
paul
pak je ovšem zajímavé, že existují konektory cat5e a cat6 a dokonce ty šestkové mají prakticky dvojn…
touchwood 06.03.2014 09:46
touchwood
může se jednat o náklady spojené s cenou certifikace (ty konektory můžou být všechny v kvalitě cat6,… poslední
TNT 06.03.2014 15:19
TNT

musím bohužel nesouhlasit, vedení ovlivňují i maličkosti jako jsou třeba ty konektory. Je třeba si uvědomit, že po nich jde vf signalizace (200MHz pro cat6a), a tam hrají roli už kdejaké marginality. Ono to ve výsledku může fungovat, ale taky nemusí (obvykle záleží na délce celého vedení). Gigabit teoreticky funguje i na 100MHz (cat5e), jenže tam už nemá naprosto žádnou signalizační rezervu a dost často se na delších vedení (>50m) stává, že to pak nefunguje.

edit: tady je to vysvětleno trochu obšírněji: http://www.intelek.cz/info.jsp?name=proc_cat6&high light=305m

nechci se přít, vím o tom svoje..tak třeba konektory mají pružiny stále stejně daleko, že? a ten vodič od zářezu na pružinu je také stejně dlouhý...takže nějaká změna indukčnosti či kapacity, mezi jednotlivými kategoriemi asi nebude kritická. Nebo se pletu?
DOtazje na konektory, ne na dráty..

pak je ovšem zajímavé, že existují konektory cat5e a cat6 a dokonce ty šestkové mají prakticky dvojnásobnou cenu. :-) Takže i když vypadají stejně, tak stejné asi úplně tak nebudou. Tím nepopírám to, že na domácí síťku bude celkem fuk, zda se použije c5e nebo c6 konektorů.

může se jednat o náklady spojené s cenou certifikace (ty konektory můžou být všechny v kvalitě cat6, jen pak na krabici před distribucí ven dají jiný špempl), může se jednat o cenovou diverzifikaci v rámci marketingu - proč to prodávat levně, když to jde za draho :-) kdo tu dnes nevybírá výpalné za autorská práva, patenty, certifikáty, povolenky atd.
proč jsem si koupil dvoujádrový procesor do počítače, který šel zprovoznit naplno bezchybně na všechny 4 jádra? mohlo to taky dopadnou, že bych s odemknutím neuspěl a pak bych se rozhodoval, jestli si to nechám nebo prodám a následně koupil rovnou 4 jádra, abych se s tím vším kolem nemusel s*at. Výrobce garantuje základní kvalitu to co je u produktu napsané, jestli to umí víc tak je to fajn.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru