Avatar uživatele
Lurius

Bylo by trestné veřejně rozbít robota nelidského vzhledu, který by uměl. velmi věrohodně prosit o život?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2353 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, šlo by o poškozování cizí věci. Robot prosit o život nemůže, protože není živý.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Špatně položený dotaz – velmi věrohodně dokáže prosit o život i empétrojka, pokud to do ní někdo věrohodně namluví. Trestné to být nemusí – záleží na okolnostech.

Jinak – představ si, že NENÍ trestné ani rozmlátit androida (robot vypadající jako člověk) – pokud by byl TVŮJ android a to dokonce i kdyby byl prokazatelně inteligentní a věděl, že mu jde o existenci/u­vědomělé bytí. Důvod? Není na to legislativa.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
smokingman

Klidně… kus šrotu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě, je to poškození cizí věci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
michalds

Pokud by si robot uvědomoval sám sebe, tak ano.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Pokud by robot nebyl Váš, šlo by o poškození (zničení) cizí věci.
Robot není živý, prosba o život by neměla smysl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Zákon nepočítá se simulovaným životem, simulovanou inteligencí ani s právy které by tyto simulace měly mít. Takže se jedná jen o poškození cizí věci. Samozřejmě s rostoucím kvalitou simulace ať už inteligence pomocí neuronových síti, veškeré mimiky, hlasu, celkového vzhledu bude stále obtížnější vidět mezi simulovaným životem a tím původně biologický nějaký rozdíl. Do té chvíle máme nicméně stále ještě velmi daleko. Lidé si dnes kromě několika vědeckých pracovníků ještě ani neumí představit, že by jednou nebyli schopni odlišit inteligenci umělou od „skutečné“, budou to řešit až se s takovým „produktem“ poprvé setkají. Do té doby budou trvat na tom že umělá inteligence je jen stroj, nemyslí, neuvažuje, nevnímá, neprosí, necítí … to vše až do chvíle kdy možná jednou pochopí že složité neuronové sítě simulované na úrovni křemíku mají sice jiný základ ale princip jejich fungování je v podstatě stejný jako princip fungování neuronových vazeb v lidském biologickém mozku. Zarputilou snahu vidět v tom nějaký podstatný rozdíl zboří zřejmě i snaha výrobců simulované neuronové sítě provozovat na specializovaném hardwaru na organické bázi, která bude lépe optimalizována než abstraktní binární logika dnešních počítačů 🙂 K tomu ale máme velmi daleko, zatím jsou to pro nás jen „algoritmizované kafemlejnky“. Rozvoj komplexních simulací neuronových sítí, z toho škrtne slovo „algoritmizované“ protože neuronovou síť nelze označit za triviální algoritmus. S důkladnějším napodobením vzhledu živé bytosti budeme moci škrtnout i slovo „kafemlejnky“ .. a zbude nám velké dilema k rozřešení v jako obvykle naprosto nepřipravené legislativě.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

Michalds:

A podle jakého paragrafu trestního zákona by to bylo trestné? Prosím o KONKRÉTNÍ číslo. ;) :D :D

před 2352 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek