Avatar uživatele
Gestas

Bylo v originální knize Botostroj z roku 1933 také tolik narážek na sympatie šéfa Botostroje k Hitlerovi jako ve filmu?

Bylo v originální knize Botostroj z roku 1933 také tolik narážek na sympatie šéfa Botostroje k Hitlerovi jako ve filmu z roku 1954?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2561 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je pravda, že román Botostroj není komunisticky zaměřený, i když se dá vytušit levicová orientace autoru. Jedině v závěru je zobrazena jedna schůze marxistické skupiny, kterou šéf naruší , ale její organizátor vystupuje ostře proti systému v továrně, jako „obhájce pravdy“.

Jak to bylo ve filmu se dovíte v odkazu, stala se z něj politická agitka, která zkreslovala situaci.

„Film je černobílý vizuálně, ale i ideově, a Tomáše Baťu, který nikde není jmenován a vystupuje jen jako bezejmenný „šéf“, líčí jako archetyp nemilosrdného kapitalistického vykořisťovatele.

Když se proti filmu při promítání vzbouřili diváci ve Zlíně (tehdy Gottwaldově), nedovolila si ho pochválit ani dobová kritika. Označila ho za zbytečně schematický a za nevyužitou příležitost

„Vymyšlená scéna šéfovy smrti. Podle Botostroje měl letět do Berlína po nástupu Adolfa Hitlera, ve skutečnosti Tomáš Baťa zahynul půl roku předtím, když letěl do Švýcarska na otevření pobočky svých závodů.

Zlý Baťa bídně zahyne v letadle, když letí pogratulovat Hitlerovi k převzetí moci.

Současně je Baťa vyobrazen jako obdivovatel italského fašismu a štědrý sponzor nacistického hnutí, kterému v předtuše válečných zakázek pošle milion marek.“

http://ekonom­.ihned.cz/c1-60561230-komunisti-na-batu-utocili-i-v-kinosalech-podivejte-se-na-ukazky-z-filmu-botostroj

http://kultura­.zpravy.idnes­.cz/komunistic­ky-filmovy-skvar-botostroj-zasluhuje-primou-akci-pte-/filmvideo.as­px?c=A090814_145204_fil­mvideo_ob


Svatopluk Turek vstoupil do KSČ v roce 1924. V letech 1926–1933 pracoval jako grafik (malíř plakátů) ve zlínské firmě Baťa, ale byl vyhozený. Naštval se a sedl k psacímu stolu a začal psát román Botostroj.

Román vyšel v roce 1933, tehdy se Hitler teprve ujal moci a začal prosazovat zahraniční politiku strachu atd.

Navíc Baťovi aj. Turka zažalovali, román se udržel na pultech asi týden a byl soudně zakázaný.

V době „tvrdého socialismu“ v 50. letech se Baťa vládnoucím činitelům nehodil, takže podle toho, nejen sám spisovatel, ale i další, upravili scénař, tudíž se lišil od původního díla.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Botostroj je sociálny román, ktorý ukazuje životné osudy pracujúcich v Baťových závodoch pri amerikanizovanom zavádzanim pásového spôsobu práce – fordovčinou v dobe veľkých sociálnych a priemyslových otrasov.
Oproti filmu nie je román tak čiernobiely a politika sa v ňom rieši až v samom závere.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Nečetla jsem. Kniha vyšla v roce 1933 a popisuje události roku 1932, v té době ještě nebyl Hitler v cizině veřejně příliš známou osobou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek