Avatar uživatele
anonym

Která místa/situace se dají znesvětit a jak se to stává?

Co má člověk udělat když omylem znesvěti třeba něco v kostele? Okamžitě ke zpovědi nebo se pomodlí ve jménu Krista? :) Je znesvěcení v některých zemích neodustitelný hřích, který je i na trest smrti? Jaké země to jsou?
Jak se dá vůbec něco znesvětit? Třeba když by někdo vběhnul nahý na křest novorozeně nebo ke svatému přijímaní?
Šel by k soudu nebo do blázince? :)

Zajímavá 0 před 2877 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Příliš mnoho otázek . Věřící neznesvětí nic v kostele. Nevěřící pokud to udělá, tak mu zpověď stejně nic neříká. Za znesvěcení může být i smrt. Zkus na území IS vstoupit do mešity obutý. Uvidíš co se stane.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arachis

I nevěřící může něco znesvětit. Je to jako něco zničit, co je jinému vzácné. Vezmeme to oklikou. Cokoliv bylo někomu, ať už jedinci nebo skupině milé, vzácné natolik, že to pozvedli na vyšší úroveň,stalo se pro ně „svaté“. Také se mohli něčeho obávat a rozhodli se, že to dělat nebudou nebo tam chodit nebudou a pod. Např Indiáni mají silný vztah k přírodě i k sobě samým a proto místa posledních odpočinků byla pro ně svatá a pokud tam přišel někdo jiný než Indián, už jakoby to místo znesvětil a duchové ho mohli poterstat nebo si mysleli, že duchové potrestají přímo je, že dopustili, aby na to území hřbitovů někdo cizí vstoupil. Ale to je jen takový všeobecný popis. Také se to říkalo o dívce, která měla sex před svatbou. Nedobrovolně, alespoň to tvrdila, že jo. Tak otec o ní řekl, že mu znesvětili dceru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Znesvětit můžete jedině místo, které je pro vyznavače nějakého náboženství posvátné. Každé náboženství to ale vnímá jinak, a jinak také reaguje na ono znesvěcení.
Nevím, co by dělali katolíci, kdyby jim běhal nahý nevěřící člověk po kostele. Mám dojem, že by to nepovažovali přímo za znesvěcení a rovnou by volali do toho blázince. Ono běhat kdekoliv nahý není moc normální, to neplatí jen o kostele.
Něco jiného by bylo, kdyby se tam ten člověk třeba vymočil, nebo by tam např. onanoval, případně nějak nevhodně použil vybavení kostela. Každopádně by kněz musel kostel znovu vysvětit
V Judaismu je například za znesvěcení považováno, když se svitku Tory dotknete rukama, nebo když se synogoze případně u Zdi nářků pohybuje muž bez pokrývky hlavy.
No a jak je to s islámem už napsal Drap. V jeho nejpřísnější formě může znesvěcení mešity tím, že do ní vstoupíte obutý nebo nevhodně oblečený, znamenat i smrt.
Totéž platí o některých kmenových etnických náboženstvích.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek