Avatar uživatele
hapiky

Byly na počátku věků nejdříve události a potom zákony, nebo opačně?

Nemám na mysli sarkasmus typu bylo dříve vejce nebo slepice.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, JájsemRaibek před 2504 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vaše otázka je složitá, dá se brát např. z pohledu filozofie, filozofických kategorií, tedy zákonitostí vývoje přírody, společnosti a myšlení.

Jenže je třeba rozlišit pojem zákon a zákonitost. Původní zákon, který vznikl nezávisle na člověku, nebo zákon, který vznikl na základě zákona prvotního a jeho působení. Takže se nedá jednoznačně odpovědět.

Vycházím z definice zákona – " objektivně existující řád věcí (neměnné zákonitosti přírody a společnosti): přírodní, fyzikální zákony; ekonomický zákon; zákon nabídky a poptávky; gravitační zákon; zákon zachování hmoty a energie princip "
http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=z%C3%A1kon

  1. Vezmeme-li, že Bůh stvořil svět, tak nejdříve byly události a teprve později Bůh předal Mojžíšovi Desatero, část Starého zákona,v němž je později v knize Genesis zachycena historie.
  2. Jinak naše planeta se stala součástí vesmíru, který vznikl na základě určitých jevů, tedy zákonitostí – např. vlastností plynu, vody, půdy atd.

.
3. Svět má své zákonitosti, nikdo je nevytvořil, jsou dané a zkoumají se z různých úhlu pohledů. Zákonitosti vznikají působením různých zákonů.

Člověk začal používat oheň, protože potřeboval jeho teplo. Ale uvědomil si, že musí oheň udržovat, že mokré dřevo nehoří, když zhasíná oheň, stačí rozfoukat, ale opatrně, aby oheň nezhasl. To všechno jsou zákonitosti, které člověk poznal a staly se jakými zákonem.

Některé zákony platí jen v přírodě, jiné ve společnosti – ale zde jde o jiné pojetí zákona ve významu právních norem..

Zákon je tedy to, co je obecné, nutné, má určitou příčinu. Přírodní zákony jsou prvotní, zatímco společenské jsou druhotné, i když vyplynuly ze zákonitostí života ve společnosti.

4. Teď k filozofii, která se zabývá zákony vývoje, které platí při vývoji přírody, společnosti i myšlení.

Např. Zákon dialektiky objevuje příčiny vývoje. Vychází z poznání, že vše v přírodě, společnosti i v myšlení je vlastně rozporné / – existuje v protikladech, které ale tvoří jednotu – (školu tvoří učitelé a žáci, jinak den jako celek – den a noc, světlo a tma atd.
Všechno má svou podstatu, která se nějak jeví, stejně tak jako obsah má určitou formu atd.

Záleží na úhlu pohledu – jsou dvě možnosti

  1. Z toho plyne, že podle oblasti filozofie se nejdříve objevily určité jevy, události, které se vyvíjely obecně podle určitých zákonitostí či zákonů předem daných, tedy apriorních. Ty existovaly, nikdo je nevytvořil.

Podle nich byly vytvořeny filozofické zákony jako druhotné, dá se říct posteriorní, které vycházely z poznání událostí, jevů, které projevily vlivem zákonitostí.

  1. z pohledu jihých věd o vzniku světa existovaly určité vlastnosti jevů, jejich zákonitosti, které se dají názvat zákonem. Takže něco se dělo podle určitých zákonitostí fyziky, chemie, bilologie atd., takže podle přírodních zákonů, které nikdo nevytvořil, takže byly dříve než události.

Vl. v. z filozofie.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Co myslíš počátkem věků? Velký třesk? Všechny děje jsou řízeny přírodními zákony. Pokud myslíš počátkem věků úsvit lidské civilizace, tak tam asi jako první vznikly události a na jejich základě jsme si posléze vytvořili lidské zákony.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Asi událost, ze které poté vzešly zákony, protože tak a tak to je. Ne tak a tak to bude.

Je však pravda, že pokud platí nějaký zákon, tak ten platil již v prvopočátku. Jenže ta situace se stala ať nějaký zákon platil či neplatil. Prostě to tak je. Teprve až pozorováním lidstvo (vědci) konstatovali, že to a to vzniklo proto, že dle toho a toho zákona to tak musí být.
Spíš se dalo říct, že nastala příhodné podmínky pro vytvoření události. Nebýt těch podmínek (dnes zákonů), událost by se nestala. Zákon jako takový však byl vytvořen až poté.

Upravil/a: JájsemRaibek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pepe88

Nejdříve byla událost,protože něco se stalo a pak posuzovalo a uzákonilo,a to je i dodnes neco se stane a už se vymýšlí zákony : např. ciklista byl sražen večer pří snížené viditelnosti a najednou se uzákonilo že musí být dostatečně osvětlen popřipadně reflexní vesta.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Když to vezmu od počátku, nejprve zákonodárce, potom zákony a podle těch se konaly zákonitosti – systém příčiny a následku. Samo bez příčiny se nic neděje.

Bez sarkasmu: Nejdříve slepice (příčina) potom vejce (následek)

Ps: zákon řídí zákonitosti :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
hapiky

annas: S tou poslední větou bezvýhradně souhlasím. Pokud byl nějaký počátek, tak prostor, čas, záření, teplota hmota a všechno ostatní se muselo na počátku vyvíjet podle zákonů, které platí i dnes. Jinak by to byl absolutní chaos, který by se nemohl bez zákonů nijak vyvíjet. To nahrává věřícím, kteří tvrdí, že Bůh existoval i před stvořením vesmíru, protože se vesmír vyvíjí podle jeho zákonů.

před 2503 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Lamalam: Myslím počátek vzniku vesmíru(pokud někdy vznikl).

před 2504 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lamalam

V tom případě vznikly zákony, události, čas, prostor i hmota současně z počáteční singularity.

před 2504 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Lamalam: Musím znovu namítnout, že čas, prostor a hmota nemohla vniknout bez nějakého zákona, protože se těmito zákony od počátku vzniku řídí. Je těžké ale tvrdit něco, o čem ještě nemáme žádnou jistotu, jak to vzniklo.

před 2504 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Já jsem Raibek: Vše co se děje nebo dělo, se děje pouze na základě nějakých platných zákonů. Tedy nic by se nemělo stát bez nějakého platného zákona.

před 2504 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek