Avatar uživatele
zjentek

Která z chutí je chuť čerstvého mléka?

Je třeba se vejít do oficiálně uznaných chutí. Existuje jich pět, možná sedm, ne víc.
Slanou, hořkou a kyselou bych směle vynechal a zůstává nám tedy sladká, umami, možná chuť vápníku a chuť tuku. Nevím, kam se přiklonit.
Marci, kdyby někdo, kdo v životě neokusil mléko se mne zeptal, jakou má chuť, bylo by mi proti srsti mu tvrdit, že zrovna sladkou.
Tak kterou z chutí má mlíko??

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, marci1 před 2784 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Proměnlivá podle zdroje. Zkrátka každá kráva má jiné mléko (předpokládám, že Ti jde o kravské) a záleží i čím je krmená. U opravdu čerstvého mléka mně ale trochu víc než chuť vadí vůně/pach. Důsledek: piju jen „průmyslové“ čerstvé mléko, které je chuťově tak nějak na stabilním průměru. Jinak chuť obvykle bývá trochu nasládlá. Pach u opravdu čerstvého mléka (alespoň podle mých zkušeností) může být od nasládlého (připomínající seno) po takový… nakyslý (hnůj))

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Slabě sladká. Čerstvému mléku dodává příjemnou slabě sladkou chuť mléčný cukr, díky kterému se chuť po tepelném opracování mění. Jelikož nesladím, cítím sladkou chuť mléka dosti intenzivně. 🙂

Zdroj: http://www.agro­rosteni.cz/pi­ti-mleka.php

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Můj mladší bratr kdysi zrovna nadojené a ještě teplé mléko důrazně odmítal pít se rčením „fuj, to smrdí cákem“!
Chuť řady potravin velmi ovlivňuje skladba krmení – např. jsou-li zkrmovány řepné skrojky, je nepříjemný pach řepy cítit i v koláčích zadělaných na nadojeném mléce, atd. Dnešní generace si vlastnosti a chutě čerstvých potravin ze statku poněkud idealizují.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Pokud potravina, nebo jiná látka obsahuje jen jednu chuťovou složku, tak taky tak jednoznačně chutná: cukr, ocet a další potravinářské kyseliny, hořečnaté soli, kuchyňská sůl. Ty ostatní chutě jsou už trochu nejednoznačné. Takže většina potravin a nápojů je tvořena směsí různých chutí, u mléka mi to vychází na sladkou + tuk.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek