Avatar uživatele
metro

Která známá za stanardních podmínek plynná látka má největší hustotu?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dubraro před 2230 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
magorvkleci

Podle wikipedie je z příčetných (stabilních a běžně používaných) látek nejtěžším plynem hexafluorid wolframu, který se průmyslově používá při napařování wolframové vrstvičky na křemíkový čip. Má molární hmotnost 298 g/mol a teplotu varu 17°C při 1013 hPa, takže plyn to bezesporu je.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Nemělo by to být v závislosti na teplotě a tlaku?

Jinak tady máš odkaz na tabulku hustoty plynů.

http://www.con­verter.cz/tabul­ky/hustota-plynu.htm

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Pokud chceš srovnávat látky, musíš vytvořit stejné podmínky. To je obvykle normální tlak a teplota. Tak je 1,01325 .10na5 Pa, teplota 273,15 K. 1 mol má za normálních podmínek objem 22,1 l. Jenomže 1 mol souvisí s atomovou hmotností, Například vodík má 2, kyslík 32 atd. Hustota obvykle souvisí s molekulovou hmotností, proto je kyslík těžší než vodík, argon než dusík a pod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Hexafluorid síry je asi jeden z nejtěžších plynů a pravděpodobně jediný takto těžký plyn který je relativně neškodný (až na to že může vytlačit z uzavřených prostor nebo jen nahoře otevřených prostor kyslík a že je skleníkovým plynem – tady zas moc nechápu jak se může ve větším množství dostat do horních vrstev atmosféry)

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Flu­orid_s%C3%ADrov%C3%BD

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Auťáček: „za standardních podmínek“ 😉 a pak na změnu teploty a tlaku reagují všechny plyny zhruba stejně (pokud nedosáhneme fázové změny či nedosáhneme nějaké chemické nestability)

před 2230 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek