Avatar uživatele
autacek

Byly ve skutečnosti vikingské přilby rohaté?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? gagaga, Kepler před 2506 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vikingové opravdu nosili rohaté přilby?

Jak se to vezme. Jako ostré pravděpodobně vypadaly pokrývky hlavy, když se Vikingové vydávali bojovat, ale není to důvod domnívat se, že přilby byly osázeny rohy.

Ve vyobrazeních, které se objevují od vikingského věku – mezi osmým a jedenáctým stoletím – se válečníci objevují často bez oblečení, s jednoduchými přilbami, které jsou pravděpodobně vyrobeny buď ze železa, nebo z kůže.

Z několikaletého hledání nevyplývá, že by archeologové odhalili helmu z doby Vikingů, ,která byla zdobena rohy.

Ve skutečnosti se objevila pouze jedna kompletní přilba, která se definitivně nazývá „Viking“. Byla nalezena v r. 1943 na farmě Gjermundbu v Norsku, artefakt z 10. století má zaoblenou železnou čepičku, ochranu kolem očí a nosu, ale žádné rohy.

.Moderní obraz Vikingů v rohaté helmě pochází z 19. století, kdy lidé jako Gustav Malmström a Richard Wagner uváděli i poprvé rohaté pokrývky hlavy ve svých dílech.

Např. když Wagner představil svůj operní cyklus „Der Ring des Nibelungen“ v sedmdesátých letech 19.. století, kostýmní návrhář Carl Emil Doepler vytvořil rohaté přilby pro vikingské postavy a tak vznikl trvalý stereotyp..

Historické zdroje naznačují, že kněží mezi keltskými a norskými národy nosili helmy vybavené rohy (někdy také s křídly), během většiny náboženských ceremonií, nicméně nikdy nebyly použity v boji.

Koneckonců praktičnost rohů v aktuálním boji je v nejlepším případě pochybná. Jistě, mohly by pomáhat zastrašit nepřátele, a možná dokonce vypíchat pár očí, ale bylo by ještě více pravděpodobné, že by se zapletly do větve stromu nebo do štítu.

http://www.his­tory.com/news/ask-history/did-vikings-really-wear-horned-helmets

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Zažité stereotypní představy o vikinzích jako urostlých polonahých válečnících s dlouhými vousy a rohatými přilbami, oděných jen v nezpracovaných zvířecích kůžích, jsou na hony vzdáleny skutečnosti. Neměl by ses tak koukat na béčkové filmy. Více zde: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Vikingov%C3%A9
A vůbec, věřil bys tomu, že nynější Rusové vděčí za svůj název právě jim? Byli to taky obchodníci, kteří táhli východní Evropou až do Byzantské říše.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Vikingovia, tí, čo na to mali, používali väčšinou jednoduchú pologuľatú prilbu občas doplnenú chráničom nosa a očí. Tí bohatší používali aj krúžkovanú kovovú košeľu.
Ak chcete vidieť vikingskú prilbu na vlastné oči, choďte si pozrieť jazdeckú sochu sv.Václava na Václavskom náměstí v Prahe.
Prečo rohy? K svojim cestám používali prevažne svoje dračie lode – drakari. Ich názov pochádzal z veľkej vyrezávanej dračej hlavy umiestnenej na prove lode, prípadne jej symbolom. Ich spôsob boja bol nepredvídavý, prevažne útokom zo zálohy, čo niekedy vyzeralo akoby sa Satan so svojim vojskom zjavil z pekla, kam sa hneď po krvavom boji zase stratil. Tu stačilo už málo, aby poverčivým sedliakom a ich rovnako nevzdelaným pánom pripomínali diablov s rohami.
Ale ak ste videli fim Vikingovia (1999) s Antoniom Banderas ako Ahmadom ibn Fadlán, čo bol skutočne arabský učenec v začiatku X.storočia, mohli ste si všimnú, že vlasne rohaté prilby ani nepoužívali.
Rusko… Vikingovia, podľa ich pôvodnej domoviny z oblasti južného švédska ich prezývali Varjagovia, používali vodné cest po Volge, Dnestri a Dnepri na svojich hlavne obchodných cestách do Byzancie. K tomu potrebovali mať „krytý chrbát“, podrobili si domácich obyvateľov a vytvorili bojarstvá a kniežatstvá s vikingami na čele.Prvý ruský cársky rod boli vlastne potomci Vikinga-Varjaga Riurika I.
Zdroje:
Vikingská prilba Sväteho Václava z ranného stredoveku, 10. storočia. Tento typ prilieb nosili Vikingovia, Normani a neskoršie aj križiaci.
Originál prilby bol nájdený v Prahe. http://image.na­darceky.sk/cache/da­ta/vikingska-prilba-sv-vaclava-350x350.png
Sedem najväčších Vikingov http://history­web.dennikn.sk/clan­ky/detail/sedem-najvacsich-vikingov#.WWFF6-IyrDc
Vikingovia (600 – 1000) http://www.stre­dovek.wz.cz/vi­kingovia.html
Varjagovia https://refresher­.sk/31374-Varjagovia-vychodni-Vikingovia-v-sluzbach-byzantskych-cisarov
Vikingové – mýty a skutečnost https://pohan­skykruh.wordpres­s.com/2014/06­/18/vikingove-myty-a-skutecnost/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek