Avatar uživatele
1094

Které je antonymum ke slovu běžet? Jak udělat rozbor slova sluníčko – předpona, kořen slova, přípona a koncovka?

Nevíte někdo, prosím, antonymum ke slovesu běžet? Myslím si, že to bude stát, nebo jít, ale nejsem si jistý. Dále bych se rád zeptal, jestli je správně, pokud u slova sluníčko určím, že s je předpona, lun je kořen, íčk je přípona a o je koncovka. Předem děkuji za odpovědi.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2951 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Antonymum je protiklad, takže když běžím – pohybuji se, proto opakem přece není jít – i při chůzi vykonávám určitou činnost, tedy pohyb. . .Synonymum pro běžet je rychle jít. .

Buď jdu, běžím, nebo stojím = antonymum stát.

Sluníčko – předponu nemá.

Základem je slun-ce, takže společný základ je slun – zdrobnělá přípona je – íčko. Pádová koncovka se u zdrobnělin zpravidla neodděluje.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Antonymum ke slovu se obvykle uvádí ve stejném tvaru, v tomto případě infinitivu. Chápete správně, že to může být jít nebo stát, podle toho, jak to chápeme (sám bych to viděl třeba i na „šourat se“).
Naproti tomu v slovotvorném rozboru se chyba najde: sluníčko nemá žádnou předponu (ne každé slovo ji má). Předponu poznám tak, že když ji vyměním za jinou, dostanu slovo příbuzné k původnímu (např. vy-hodit – za-hodit – pře-hodit – pod-hodit) a to u sluníčka nejde. „Slun“ je tedy kořen, zbytek sluníčka máte myslím správně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek