Avatar uživatele
annas

Které vystoupení a v které době položilo základy prvního novodobého cirkusu?

Otázka o českém cirkusu Humbertu již byla vložena, dále proč má cirkus kruhovou manéž.Ale mě zajímá to,co nebylo předmětem otázky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, vagra, hanulka11 před 4781 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Vznik novodobého cirkusu se datuje už do roku 1768, kdy jej s kruhovou manéží představil v Londýně Philips Astley. Podle Hanuše Jordana, kurátora sbírky v prachatickém muzeu, původně znamenal především jízdní čísla, drezúru koní a vysokou školu. Klaunská čísla, provazochodci a artisté byly ještě na počátku 19.století jen doplňkem. Jízdní čísla a výcvik koní byl chápán jako vysoké umění oproti artistice a kejklířství, jež byly nízkého (domácího) původu

Zdroj: http://www.se­niorum.cz/vol­ny-cas/hobby/pragensia-pamatky-a-historie/3033-s-maringotkou-navzdy

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Philips Astley, bývalý seržant britské armády, se před 240 lety, v roce 1769, zdržoval v Londýně a byl nezaměstnaný. Co čert nechtěl, na Westminsterském mostě, jako v pohádce, našel diamantový prsten, který vzápětí prodal, a když přemýšlel, jak naložit se získanými penězi, rozhodl se uplatnit své zkušenosti z kavalérie. V londýnské čtvrti Lambeth začal pořádat krasojízdy na koni a po každé produkci vybíral peníze. A vynález cirkusu byl na světě! V průběhu roku se Astley přestěhoval na lepší stanoviště, pro zvýšení dramatického efektu najal bubeníka a vstupné začal vybírat předem. V roce 1777 ještě obohatil svou produkci o výstup siláka, a krátce nato angažoval i dva klauny. Jeho vystoupení byla mimořádné úspěšná. Philip Astley pak pomáhal při zakládání zhruba devatenácti cirkusů po celé Evropě. Jen pro zajímavost, současná velikost manéže je přesné táž, jakou používal Astley.

Zdroj: zkráceno z-http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1095927644-kalendarium/209572235­300025/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek