Předmět Autor Datum
Nechce vrátit nebo nekomunikuje? V tom je dost zásadní rozdíl. Důležité je, zda kupní smlouvu máš v…
czcharlie 07.08.2013 21:20
czcharlie
něco podobného jako zde? http://www.poradte.cz/auto-moto/15301-problem-s-pr epsanim-auta.html
milan.cukrar 07.08.2013 22:35
milan.cukrar
Shrnu: 1- Uzavřel jste kupní smlouvu, zaplatil, vozidlo převzal i s doklady, kde registrovaný majite…
mirektatra 08.08.2013 08:42
mirektatra
Jak tomu rozumím, tak původní majitel vlastně ani nebyl "papírový" majitel uvedený ve velkém TP a to…
bsa 08.08.2013 09:27
bsa
Já tipuju, že to auto bylo v polopřevodu a nikdy nebyl převod dokončen z toho důvodu, že není uhraze…
Uroboros 08.08.2013 09:46
Uroboros
No to je fakt, on tam může viset ještě eko poplatek, no teda potěš koště. Ten taky může být vyšší ne…
bsa 08.08.2013 10:19
bsa
Eko se u tohodle auta neplati,a ano je to v poloprevodu
Vlastik S 08.08.2013 12:58
Vlastik S
Bez dokladů nic nezmůžete. Musíte si zařídit jiné doklady legální cestou, nebo podvodem.
milan.cukrar 08.08.2013 13:33
milan.cukrar
V tom případě s tím ten, co ti to prodal nemá nic společného, musí tu změnu nahlásit ten, co to auto…
Uroboros 08.08.2013 13:48
Uroboros
Ten co to nemá na sebe dokončený, to nemusí na sebe dopsat, může to rovnou napsat na toho třetího -…
bsa 08.08.2013 14:23
bsa
Opakuju: majitel v techničáku =1, prodávající, na kterého je polopřevod v TP =2, aktuální majitel vo…
mirektatra 08.08.2013 17:17
mirektatra
Majitel 2 prodal vozidlo na základě kupní smlouvy dřív, než dokončil převod - i to je možné a po tut…
Uroboros 08.08.2013 17:32
Uroboros
Ano, ale zpravidla pouze v teoretické rovině. O termínech nebylo v dotazu příliš informací a praktic…
mirektatra 09.08.2013 12:42
mirektatra
Ještě bych doporučil současnému držiteli vozidla, aby ihned kontaktoval původního, v TP uvedeného ma…
mirektatra 09.08.2013 12:52
mirektatra
Dekuji vsem za pomoc.
Vlastik S 12.08.2013 13:57
Vlastik S
A jak to nakonec dopadlo? Vypadalo to dost napínavě...
bsa 12.08.2013 18:56
bsa
No,ja osobne a par kamaradu jsme zajeli za nim, a ihned papiry byli na miste. Ale co jsem tak dal z… poslední
Vlastik S 15.08.2013 15:56
Vlastik S

Nechce vrátit nebo nekomunikuje? V tom je dost zásadní rozdíl. Důležité je, zda kupní smlouvu máš v ruce a jestli má všechny náležitosti, jestli je tedy platné. Protože pokud bys neměl ani to, neměl bys vlastně žádný doklad od vozidla a bývalý majitel by Tě snadno mohl obvinit z odcizení (neoprávněného užívání). První co bys měl podniknout je zaslání doporučeného dopisu s popisem situace a návrhem na vyřešení - tomu se říká pokus o smír a tento obrat by měl být v dopise uveden (možná by nebylo od věci ponechat si ověřenou kopii). Potom bych zvážil návštěvu se svědkem a pokus o dohodu, žádné výhrůžky, jen slušnou domluvu. Jstli to je jen flink, který je líný auto odhlásit a doklady zaslat zpět mohlo by to zabrat. V opačném případě oznámit policii, ovšem počítej s tím, že to nebude jednoduché. Pokud nemáš žádný doklad o předání TP a OTP bude to Tvoje tvrzení proti jeho a nakonec nezbude než nechat vystavit duplikáty.

Shrnu:
1- Uzavřel jste kupní smlouvu, zaplatil, vozidlo převzal i s doklady, kde registrovaný majitel odhlásil vozidlo na člověka, který Vám vozidlo prodal (doufám, že jste jej "ztotožnil" s tím, na kho je odhlášené). Měl jste tedy s TP,ORV, pojistkou, evidenční TK na Vás a smlouvou navštívit registrační místo a provést přepis v registru. Nevím, proč jste dával doklady z ruky :-(
2- Prodávající nemůže dokončit převod, pokud nemá v ruce evidenční TK, kterou bez auta neprovede. Pokud ji již měl hotovou před prodejem, vozidlo si převede na sebe a Vy máte problém.
3- Pokud se osobně, nejlépe s nezávislým svědkem, pokusíte s prodávajícím spojit a on odmítne komunikovat, nebo nedojde k dohodě, upalujte na policii, než přijdete o auto i peníze a dostanete se do dalších problémů.

Jak tomu rozumím, tak původní majitel vlastně ani nebyl "papírový" majitel uvedený ve velkém TP a to teprve chtěl řešit. No a tak musí jít napřed na evidenčku, jinak mu to nenapíšou, přičemž auto je u vás. Tady je asi ten problém a možná na to nemá čas, nebo se mu do toho nechce.

Já tipuju, že to auto bylo v polopřevodu a nikdy nebyl převod dokončen z toho důvodu, že není uhrazenej eko poplatek, kterej visí na aktuálním prodávajícím (předchozím kupujícím) a při tomhle způsobu "obcházení" eko poplatku občas dají prodávajícímu/kupoujícímu pořádnej flastr ;-), zvláště když auto v polopřevodu provozoval. On by to vlastně musel nechat v tom polopřevodu změnit už ten předchozí majitel. Jinak to ani nejde. Už jsem měl čest pár takových aut a majitelů vykuků potkat a radím i jiným - pryč od takového obchodu. Na úřadech začínají všechno tohle pěkně hlídat a pokutovat.

No to je fakt, on tam může viset ještě eko poplatek, no teda potěš koště. Ten taky může být vyšší než cena vozu. Tak ono vlastně tomu prodávajícímu o nic nejde, když bude dělat mrtvého brouka, akorát kdo teda platí vlastně povinné ručení? Možná taky nikdo, takže ještě někomu přijde moc hezký dopis od kanceláře pojistitelů...

V tom případě s tím ten, co ti to prodal nemá nic společného, musí tu změnu nahlásit ten, co to auto odhlásil na toho mamlase, co ti to prodal, protože on je zatím stále papírový majitel auta, nikdo jiný s tím nic nezmůže. Nebo by to na sebe musel dopřihlásit a zase odhlásit na tebe, což neudělá, neb by musel s autem na evidenčku. Taky to jde vyřešit zfalšovanou plnou mocí, ale to moc nedoporučuji, zvlášť, když už nemáš ani ty doklady.
Skor bych radil jít na policajty první, protože až tom dojde majitel, nebo první kupující, tak z toho budeš mít problém a neuvidíš pravděpodobně ani auto ani prachy.

Opakuju: majitel v techničáku =1, prodávající, na kterého je polopřevod v TP =2, aktuální majitel vozidla na základě kupní smlouvy =3.
Majitel 1 prodal vozidlo a v polopřevodu převedl na majitele 2, předal mu doklady a vozidla se tím zbavil. Neudělal nic špatně a není jej za co stíhat.
Majitel 2 prodal vozidlo na základě kupní smlouvy dřív, než dokončil převod - i to je možné a po tuto fázi neudělal také nic špatně.
Majitel 3 zakoupil a převzal vozdlo včetně dokladů, na základě kupní smlouvy a měl dokončit převod tím, že měl absolvovat evidenční TK, pojistit vozidlo a spolu s kupní smlouvou měl převod dokončit na sebe, včetně případné úhrady ekopoplatku - v kupní smlouvě je i dohodnut termín. Pokud tak neučinil, porušil podmínky smlouvy i předpisy o lhůtě pro převod. Pokud navíc předal někomu doklady od vozidla a proto nemůže převod dokončit, je v problému především on. Pokud je ve smlouvě stanovena doba pro přepis a možnost odstoupení od smlouvy, pokud není splněno, je to problém o to větší.

Ano, ale zpravidla pouze v teoretické rovině. O termínech nebylo v dotazu příliš informací a praktická zkušenost z funkce registr. míst je taková, že vozidlo nemůže být používáno po projití termínu platnosti ORV ("malý TP"). Dále může nastat situace, kdy prodané vozidlo není technicky ve stavu, aby byla provedena evidenčka a i další důvody mohou vést k tomu, že převod nelze dokončnit. Podle mých zkušeností jsou reg.místa v tomto vcelku tolerantní, pokud se vozidlem neporušují nějaké další předpisy.

Ještě bych doporučil současnému držiteli vozidla, aby ihned kontaktoval původního, v TP uvedeného majitele, předložil mu kupní smlouvu a dohodl se ním na vyřízení registrace vozidla na sebe, na základě plné moci. Potom honem na evidenčku, protože pouze ta poslední je platná. Tak bude moci sám v zastoupení požádat o vystavení duplikátu TP a převod dokončit.

No,ja osobne a par kamaradu jsme zajeli za nim, a ihned papiry byli na miste.

Ale co jsem tak dal zjistoval, tak i bez papiru(VT a MT) prepisou na vas,staci rict,ze jste ztratily papiry, nebo pes treba vam to rozkousal, oni si z prahy vyzadaji spis a vznikne tim duplikat.(Mel jsem v ruce kupni smlouvu,coz jim az tak nezajimala,ale plna moc,kde jedna veta a to ,ze puvodni majitel souhlasi s prihlasenim auta,KTERE UZ NEHODLA PROVOZOVAT a tato veta jim bohate staci k prepisu auta aniz by to pan na vas prihlasil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru