Avatar uživatele
Bahroona

Který pes je vhodnější pro začátečníka?

Plánuji si pořídit psa. Rozhoduji se mezi dvěma plemeny: Border colií a Českým strakatým psem. Které plemeno byste mi jako začátečníkovi doporučili? Nastudováno mám už spoustu věcí a než začnu pejska shánět, budu studovat nadále. Jsem akční člověk a nechci gaučáka, proto jsem si ze všech plemen vybrala tyhle dvě. Plus se mi vzhledově líbí. Děkuji za radu :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4243 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Zadej si zde do vyhledávací lišty vpravo „Český strakáč“ a názor na plemeno českého strakatého psa si můžeš přečíst. Border kolie patří k hyperaktivním plemenům, nevím zda jako úplný začátečník zvládneš výchovu a výcvik právě takového plemene. Neznám tvoji situaci- jak a kde bydlíš, jak bude bydlet pes, jestli neplánuješ na příštích deset let takové změny, že by mohla nastat situace kdy by byl pes na obtíž a zda máš v okolí vhodné výcvikové středisko se zkušeným instruktorem atd.atd. Já, pokud bych musela volit pouze mezi těmito dvěma plemeny, volila bych asi borderku, protože je podle mne stále lepší nevychovaný, ale zdravý zlobivec než klidný, skromný, ale možná nemocný strakatý pes. Paleta plemen psů na výběr je tak barevná, že jistě stojí za to ještě popřemýšlet…Po­rovnávej temperament a vzhled jednotlivých plemen i průměrnou délku jejich života, uvaž zda budeš příštích minimálně deset let mít na psa denně dost času, zda teoretické znalosti budou stačit na zvládnutí výcviku a výchovy pracovního psa atd. Velmi ti chválím „studium“ a zodpovědný přístup ! Zasloužíte si ty i tvůj budoucí pes příjemné spolu prožité časy, které začínají správným výběrem plemene a volbou zkušeného chovatele.
Doplňuji:
@mochitek- O plemeni Český strakatý pes odkazuji na místní vyhledávač pod heslem „Český strakáč“, kde dostatečně zdůvodňuji, proč bych toto plemeno nedoporučovala. A pro začátečníka, který nemusí včas rozpoznat příznaky choroby už vůbec ne. Právě proto, že jedná v nedaleké historii o původně laboratorního psa, je toto plemeno zatížené dědičně hlavně epilepsií a jinými geneticky přenosnými chorobami. Netrvrdím, že všichni psi tohoto plemene musí být nemocní, ale je zde větší pravděpodobnost než u jiných plemen. Borderka není malé plemeno, ale jejich hyperaktivita je pověstná a určuje charakter a temperament tohoto plemene. Tazatelka bohužel neuvedla nic bližšího o způsobu držení svého budoucího psa, ale nedovedu si skutečně představit borderku v městském bytě, která trpělivě čeká na příchod majitele ze zaměstnání nebo školy. Jak uvádí odborné prameny, borderka může být i agresivní a obtížný pes, když se jí nedostane náležitého pracovního nebo sportovního vyžití. Já bych doporučovala raději krátkosrstou kolii, australského ovčáka, australkéko honáckého psa, leopardího psa a pokud se tazatelce líbí „voříškovský“ vzhled, tak dnes velmi stoupá v oblibě původně ovčácko-pastevecké maďarsképlemeno pumi, který je v současnosti oblíbeným rodinným psem pro různé sportovní aktivity. Všechna tato plemena nejsou „gaučáci“, jak si přeje tazatelka, ale nejsou natolik hyperaktivní a jejich výchova a držení není tak náročná. Může se také výběr z těchto důvodů rozšířit i o některá plemena vysokonohých teriérů, některé pinče nebo slídiče. Také není mimo tento výběr zauvažovat o thajském ridgebakovi nebo pyrenejském ovčákovi a vousaté kolii. Prostě je velký výběr psů středně velkého vzrůstu s různým typem srsti, kteří nejsou tak nároční na pohyb a výchovu, zvláště pro začátečníka. Horákova laboratorního psa bych rozhodně nevolila. Je to nenáročné, skromné plemeno, ale za jeho vznik dodnes platí daň svým zdravím, ovšem finanční a citové náklady nese majitel.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mojitek

Snad poprvé musím nesouhlasit s Bohemicou.Border C. ač malé plemeno,tak není vhodným plemenem pro začátečníky,mimoto potřebuje spoustu pohybu(nejen na procházkách,ale neustále).Český strakatý pes nebo se mu také říká Horákův laboratorní pes by byl vhodnějším adeptem-pokud jde o srovnání těchto dvou plemen.Mimoto toto plemeno opravdu nemá každý..
Doplňuji:

Bohemica : právěže tazatelka neuvedla nic bližšího ,tak jsem počítal s horší variantou co se týče prostoru pro psa a celkového využití.No jinak Český S.pes trpí chorobami asi jako každé jiné plemeno,dokonce trpí méně než hodně rozšířená plemena na epilepsii nebo dysplazii.Byl vyšlechtěn ze dvou kříženců(?) + s německým kr.ohařem.Je vhodný i pro začátečníka,nebývá dominantní ani agresivní(samoz­řejmě se nějaký jedinec může vymykat jako u jiných plemen).Border kolie jakmile nemá velmi zkušeného chovatele a každodenní extrémní dostatek pohybu, tak nebývá zrovna dvakrát zvladatelná,může být agresivní v rukou nezkušeného chovatele.A au­stralská plemena a L.Leopardího psa bych taky nedoporučoval a s ovč.plemeny bych taky moc nepospíchal pro nováčka. Ale je možné,že by je zvládla,těžko posoudit takhle přes net.Tazatelka je naprostá začátečnice,vybírá si dle vzhledu…tak bych doporučoval spíš nějaké velmi mírné plemeno jako je např.Maďarská Vizsla nebo co takhle miniaturního bulteriéra?

Upravil/a: mojitek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek