Avatar uživatele
Kelt

Který prvek se podařilo připravit v nejvyšší čístotě?

Máme vyspělé technologie, analytické metody atd. Jaká je nejvyšší čistota, na kterou se podařilo vyrobit nějaký chemický prvek a o který prvek se jedná? Nemyslím nějaké radioaktivní materiály, které se podařilo připravit v nanogramech a které mají životnost miliontiny sekundy. V polovodičové technice, v lékařství, všude je třeba dokonale čisté materiály, také v hutnictví a pod. Dnes se uvádí že dusík pro polovodiče musí být pěti devítkový, tedy 99,99999 %. Ví někdo, který prvek byl připraven o nejvyšší čistotě? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2584 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

To se nedá tak jednoduše zjistit. Existuje spousta technologií rafinace a ty se přizpůsobují požadavkům. Teoreticky by šlo vyrobit prvek třeba s desetidevítkovou čistotou za cenu nesmírné náročnosti. Vždy se vyrábí jen s čistotou nejmenší, která vyhovuje. Tak je to i s výrobou křemíku pro polovodiče. Čistota polykrystalického křemíku může dosahovat až hodnot ppt (parts per trillion), což je řádově mnohokrát řádově větší než u nějakého dusíku.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Czochralsk%C3%A9ho_m­etoda

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

V laborce jsme pro některé speciální účely používali helium o čistotě 99,999999%. Rekord to jistě není, vím jenom tolik, že bylo asi tisíckrát dražší, než technické helium o čistotě 99,996%.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek