Avatar uživatele
zjentek

Který způsob chlazení je úspornější?

Chtěl bych si zvolit nastavení lednice, ale ještě v tom trošku tápu. Řekněme, že mám na výběr pouze z možností na MIN. a nebo naopak na MAX. Nehraje roli, jak studený jídlo bude, jde o úspory energie.
Pokud lednici dáme na MAX, hodně se vychladí a termostat pak nemusí tak často spínat, jako když je na MIN. Za určitých okolností (dobrá izolace atd.) by to bylo možný, nebo ne? Mně moc fyzika nešla. S podlahovým vytápěním by to mohlo být to samý. Vytopíte pořádně a pokud je barák dobře izolovanej, nebude vám termostat tak často spínat, jako když šetříte na malý teplotě, žejo.
Uměl by mi to někdo stručně a srozumitelně vysvětlit, jestli se nemýlím?
A hlavně mě zajímá, zda VŮBEC něco ušetřím, když mám lednici v režimu na MIN. a ta si v závislosti na výši teploty uvnitř, takto „běží“ s malými přestávkami prakticky nonstop, i když do ní nikdo zbytečně nekouká.
Tento způsob šetření zdá se mi poněkud neobvyklý ;)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2725 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Samozřejmě, že když budeš mít nastaveno na MAX, tak spotřeba elektřiny stoupne. Podle vlastních zkušeností a díky tomu, že mám 3 teploměry s externím čidlem ve třech zónách (mrazák, zóna 0 st nahoře v lednici a spodní část lednice), je nutné počítat i s trvanlivostí potravin. Mrazák mám skoro na minimu, přesto je tam stále pod –20 st., v lednici je termostat na středu, v zóně nula je skutečně kolem nuly, dole okolo 3 až 4 st. Zóna 0 je k nezaplacení, i když je malá, protože třeba měkké uzeniny mi tam v klidu vydrží čerstvé i 10 dní. V hlavní části maximálně 4 dny. Nemá cenu šetřit elektřinou a udržovat tam třeba 7 st, když pak musíš vyhazovat zkažené potraviny.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mzm

No, lednice (nebo dům, v případě podlahového topení) je vždycky nějaké „prostředí“ nějak izolované. Pokud je v systému a okolí různá teplota, vždycky dochází k přechodu tepla z teplejšího do studenějšího prostředí. Čím větší je rozdíl teplot, tím více energie za časovou jednotku přechází. K přechodu tepla dochází vždy. Izolace může omezit některé druhy přechodu tepla, ale nezamezí přechodu úplně. Takže vyšší teplota doma, nebo menší teplota v lednici je vždy náročnější na energii než opačná varianta.

Upravil/a: mzm

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek