Avatar uživatele
dudu

Kudy ještě krvácí náš státní rozpočet?

Naše chalupa stojí na parcele o výměře cca 1000 čtverečních metrů. Dělí se na část dvůr, žentour a zahrada. V místě bývalého žentouru stojí tři letité ořešáky. Počátkem jara jsme je nechali prořezat a omladit. Operaci k naší plné spokojenosti provedla /včetně likvidace prořezu/ místní firma za celkem 7500 korun.
U známých ořešák podobných rozměrů zušlechtila tentokrát odborná firma krajského formátu. Dělo se tak na objednávku energetického gigantu ČEZ, který akci i plně hradil. Po skončení akce se známý dotázal na částku, která bude zadavateli fakturována. Bylo mu řečeno, že přibližně třicet tisíc korun, tedy nejméně desetkrát více za jeden strom. Údajně je to běžná praxe kdy státní firmy jsou takto tunelovány. Na kolik pak erár přijde třeba takové záchodové sedátko?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2499 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ReHu

Proto je přece o státní zakázky takový zájem.
Je to vidět i slyšet z většiny reportáží. Z cozího krev stále ještě neteče a s cizími penězi se velmi dobře hospodaří.
Čím větší zakázka, tím dražší a víc peněz je neznámo kde. Viz tunel tunel Blanka apod.
Na kauzách, kde se nedohledal viník nehody jsou smouvy sepsané tak nepřehledně a v samých právnických kličkách, že nakonec nenese odpovědnost nikdo a veškeré škody, odškodnění atd platí v daních lidi, který makaj a nemají na tom vinu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To je jen drobný příklad z tuzemska, ve světě to takhle funguje taky. Snaha je podojit státní kasu, když to přece jde tak snadno. Například soukromí podnikatelé vynášejí nebo budou vynášet náklad na oběžnou dráhu za zlomek ceny státní firmy NASA. V minulosti byl znám případ subdodavatele, který si účtoval za „speciální“ obyčejné kladívko pro NASA naprosto šílenou sumu (už si ale napamatuju jakou).

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Nechte stát státem. Vím , že soukromé opravny automobilů mají dvojí hodinové taxy. Jedny pro soukromníka a jedny pro pojišťovnu. Hádejte které jsou vyšší?
Když to jde, natáhne vás každý!!! Je to o degradaci společnosti a morálce jako takové a v tom je kapitalismus nepřekonatelný.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

No, řekl bych, že se to ani spočítat nedá. Žilou se pouští všude, kde je to jen trochu možné. Pamatuji se, že po „plyšáku“ bylo méně majetným často sdělováno: peníze leží na cestě, stačí se jen sehnout! Já jsem tedy žádné neviděl, asi jsem se špatně díval. Zato jsem slyšel v TV našeho pana exprezidenta V.K. (tehdy ještě nebyl prezidentem), jak komusi říkal: „A není to jenom vaše a vaše vina, že nejste bohatý?“
Osobně si myslím, že nejvíce „krve“ vyteče ve zdravotnictví. To je taková černá díra, kterou nikdy nezasytíme. Ale těch pijavic (např. neziskovky,…) je mnohem víc.
Co se týká uvedené ceny 7 500,– za pokácení tří stromů, tak pro mě by to byla cena neakceptovatelná. Nedovedu si představit, kolik by si potom museli účtovat těžaři v lese. Ale také vím o jednom případu, kdy si jedna soukromá firma účtovala za vytvoření a úpravu jednoho záhonku na zahradě 7 000,– Kč.
No nic, peníze se musej točit 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Holt v tomhle systému chybí SCÚ, jestli si, pamětníci, vzpomínáte. Státní cenový úřad. Ten stanovoval ceny jak na zboží, tak i na práci. Pokud jsem chtěl vytvořit individuální položku, která v ceníku pro rozpočet nebyla, musel jsem ji doložit podrobným rozpisem a nechat ji odsouhlasit SCÚ. Pokud jsem toto neprovedl, měl jsem „nakročeno“ k průse*u. To je zkrátka vymoženost nefungujícího kapitalizmu, možností nezákonného „lobování“ a hlavně špatně fungující kontroly u zadávání zakázek úředníky, nezodpovídajícími za špatné hospodaření se státními penězi.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Nenazýval bych to krvácením, ale možností, tedy- jaké jsou možnosti rozpočtu? A možnosti jsou různé. Kdybys oslovil mne, stromy bych ti pokázel jen za to dřevo, které potřebuji. Jinými slovy, vzal bych si (zlikvidoval bych ti) dřevo na vlastní náklady.

Když tak koukám do tý zahrady na obrázku… ty tomu zahradničení moc nedáš, viď? Tací lidé bejvaj většinou marnotratní, no ale pokud to bylo k plné spokojenosti…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

ad zjentek: ty jsi jak major Těrasky, ten chtěl také všechno popílit. My si ale přáli ty tři ořešáky inteligentně prořezat a omladit, což se také stalo. Pokud jde o cenu, byla takto předem dohodnuta. Razím zásady peníze si vydělat a jiné nechat vydělat. A pokud jde o naši zahradu, tak to bys koukal jak je dnes vybonzovaná.

před 2498 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Musíš na mne pomalu se slovíčky- vybonzovaná zahrada? Tak pokud tím nemyslíš, žes jí ošéfoval tak, že teď vyloženě budí pozornost, tak pak, jedině, pěstuješ bonsaje. Upřesni. V mozku musím udržet, jak se jednou rukou udržet na tenký větvi s motorovou pilou v druhý ruce a u toho řezat, tak to víš, na nějaký slovíčka už nezbývá tolik místa…

před 2498 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek