Avatar uživatele
Havr

Běžky s šupinami nebo bez? (začátečník)

Na běžkách budu stát poprvé v životě a dostala jsem na výběr buďto běžky s šupinami nebo bez. Vím že s šupinami prý mají lépe stoupat, ale jinak se na rovinách nadřete (a z mírných kopečků prý nejedou také)(+nemusí se voskovat). Na druhou stranu, běžky bez šupin jedou dobře, musí se sice voskovat, ale to není takový problém. Zase se na nich jede hodně špatně do kopce (musí se stromečkovat atd…). Takže pokud máte zkušenosti, tak prosím napište co je dobré pro začátečníka.

Zajímavá 0 před 3390 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud budeš jezdit jen rekreačně, vezmi si se šupinami. To s tím nadřením na rovinkách neni pravda. Pokud nejsi zkušený běžkař, tak rodíl nerozeznáš. Ani z kopce, ani na rovině.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Se šupinamy jsou běžky vhodné tak do půjčoven pro sváteční běžkaře, kteří o tom nic nevědí.
Šupiny jistě odvedou určitou práci při stoupání, ale schopnost mazacích vosků udržet lyži je určitě vyšší. To co ušetříš při mazání to ztratíš v ostatních částech výletu, jelikož tě ty šupiny budou brzdit všude, na rovinách, z kopce, v kopci, kde se dá normálně ještě klouzat. Vzít s s ebou dva stoupací vosky pro domazání, či přemazání není taková zátěž.

Pokud jsi turista, který to spíše odejde, než odběhá, tak ti to vadit nebude.
Zdroj:http://www.na­kole.cz/disku­se/6284-bezky-se-supinami-nebo-bez.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Rozhodně se „šupinami“…
…„musí se sice voskovat, ale to není takový problém“… – mazání je věda…!

Se šupinami nebudeš tak rychlá na rovinkách (není pravda, že se výrazně více nadřeš), nebudeš tak rychlá v klesáních (není pravda, že to nejede) – ale hlavně nemusíš mazat …
😉
Hele – jednou si půjč běžky s hladkou skluznicí (libovolné ´amatérské´) a zkus si namazat… Velmi pravděpodobně namažeš špatně – a to se pak na lyžích nadřeš…
😉
Docela vím, o čem mluvím – kdysi jsem ´závodně´ trénoval…
😉
___
Navíc – jako „začátečník“ se stejně nadřeš – dokud se nenaučíš techniku, bude vše záležet jen na svalech a ´mysli´…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek