Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kvalitní NB na více než 5 let, poznatky z praxe

Vážení, kdo máte dobrý tip na NB s kvalitním LCD, mnoha USB porty a možnostmi připojení?
Nejlépe s vlastní přímou zkušeností.
Nechci plastovou hračku, které se budu bát dotknout. Ale nemusí to být ani NB s armádní certifikací. :-) Potřebuji NB na práci, dennodenní provoz, použití jako hlavní pracovní nástroj. Na www, kancelář, něco grafiky a multimedií. Sem tam oddychová hra.
Mám v hledáčku např. DELL Vostro 1720. Z ACERu mám trošku obavy. A nerad bych platil zbytečně moc. Chci se vejít do cca 30000 Kč. Rád bych, aby měl CPU s podporou virtualizace, slušný disk, drivery i pro XP, případně uvítám možnost použít i Linux.
Současný NB mám 6 let a už přestává i přes nějaká vylepšení stíhat.

Předmět Autor Datum
Budu te asi muset zklamat. Nove stroje jsou navrhovany jako spotrebni zbozi, takze 5 let ti skutecne…
gd 08.01.2010 09:22
gd
A na tos prisel jak, ze doba tahounu jako Thinkpad je pryc? Thinkpady T mam uz nekolik let po sobe a…
Radek 08.01.2010 09:49
Radek
Taky bych řekl, že thinkpad od IBM se nedá srovnat s thinkpadem o Lenova, to je zkrátka druhá liga,…
JirkaFM 08.01.2010 09:56
JirkaFM
Mam doma jak stary IBM, tak novy Lenovo a rozdil je spis ve prospech Lenova. Guma na povrchu se u IB…
Radek 08.01.2010 10:11
Radek
Thinkpady mas uz nekolik let, nyni mas 4. model. Takze je dost casto obmenujes, aby jsi mohl poznat…
gd 08.01.2010 10:03
gd
Ne, vsechny krom jednoho mame doma v rodine. S zadnym nebyl nikdy zadnej velkej problem. Jeden byl d…
Radek 08.01.2010 10:08
Radek
Jeden byl dokonce prejet autem. Pekne... ;-) Ja zase videl chlapa, ktery jej nechal na strese auta…
gd 08.01.2010 10:25
gd
A na to jsi přišel jak, když píšeš, že za několik let jsi již vyměnil 4 modely, takže zkušenosti s v…
Henessy 08.01.2010 18:34
Henessy
Na to odpovedel uz vyse - krom 1 ma vsechny v rodine a zatim slapou... Proste kazdy rok koupi novy a…
gd 08.01.2010 20:13
gd
Kvalitní NB na více než 5 let, poznatky z praxe Poznatky z praxe jsou nanic, model co má někdo 5let…
MM_tank 08.01.2010 10:27
MM_tank
Mám asi rok Lenovo R500 (je to sice jenom rok), ale musím říct, vydržel toho už hodně, odolnost pará…
o.dokoupil 08.01.2010 10:51
o.dokoupil
A co tedy znacka DELL? Jak jsem jiz psal, mam spadeno na DELL Vostro 1720. Libi se mi LCD, 1920x1200…
mirekl 08.01.2010 11:08
mirekl
Dell jsou podle mě nejkvalitnější notebooky vůbec
seban123 08.01.2010 20:30
seban123
Dell su slusne ale zavisi trochu aj od cenovej kategorie / rady notebooku. To plati pre vsetkych vyr…
MM.. 08.01.2010 21:51
MM..
Což takhle Panasonic? Jen se asi nevejdeš do ceny... poslední
Dale Cooper 08.01.2010 21:59
Dale Cooper

Budu te asi muset zklamat. Nove stroje jsou navrhovany jako spotrebni zbozi, takze 5 let ti skutecne nikdo nezaruci... Navrh stroju je delan pro dobu zaruky a tim to konci. Pokud vydrzi dele, je to jenom plus, avsak spolehat na to vubec nelze. Pryc je doba Thinkpadu a podobnych tahounu.

Obecne ti doporucim - vol stroj pro podnikovou sferu (miva minimum vybavy a dobrou konstrukci). Osobne bych koupil neco slabsiho a po case to obmenil. Technologicky vyvoj jde neustale dopredu a za 5 let to velmi (moralne) zastara.

PS: mnoho USB potu res aktivnim hubem, pokud chces, aby ti dlouho vydrzel...

A na tos prisel jak, ze doba tahounu jako Thinkpad je pryc? Thinkpady T mam uz nekolik let po sobe a kazdy novejsi model je lip zpracovanej a zda se i odolnejsi oproti starsimu. Mam ted tusim v poradi 4 model a nemuzu si stezovat vubec na nic, krom displeje, ale to nema s tahounem nic spolecnyho.

Mam doma jak stary IBM, tak novy Lenovo a rozdil je spis ve prospech Lenova. Guma na povrchu se u IBM stirala mnohem driv, obcas praskaly plasty kolem touchpadu, ani u jednoho Lenova se to jeste nestalo a cestuju s tim po Africe, kde skacou po aute, jsou v prachu a nemaji moc lehkej zivot. Jsou pevnejsi, materialy jsou porad stejne, jen pridavaji vic kovu do kostry, coz je jedine dobre, pro moje pouzivani. Jako druha liga mne to rozhodne neprijde. Kazdy mame asi jine zkusenosti.

Thinkpady mas uz nekolik let, nyni mas 4. model. Takze je dost casto obmenujes, aby jsi mohl poznat jejich prave vlastnosti po 5 letech (u stejneho kusu)...

Tanounem mam na mysli, ze stroj pracuje stejne spolehlive po celou dobu zivotnosti. U beznych notebooku se zacnou objevovat nejruznejsi problemy - zacina to optickou mechanikou, pokracuje diskem, pak LCD vcetne kabelaze...

Ne, vsechny krom jednoho mame doma v rodine. S zadnym nebyl nikdy zadnej velkej problem. Jeden byl dokonce prejet autem. No nevim jak u beznych ntb, ale myslim si, ze T porad bezny neni. Myslim tim bezne rozsireny. Nejstarsi tusim T41 je asi 6 let starej(odhaduju). Fakt nemam problem s nicim ani s LCD, krom jeho kvality, co se tyce obrazu, ale tam jsem srovnaval s displejem, ktery uz se nevyrabi a byl na T43.

Jeden byl dokonce prejet autem.

Pekne... ;-) Ja zase videl chlapa, ktery jej nechal na strese auta a rozjel se... Po dopadu na asfalt mu nic nebylo!!! Tvuj pripad to vsak asi neprekona.

U Lenova uz slo par kousku na reklamaci - elektronika. U IBM si snad pamatuji jedinny pripad. Bohuzel jsme mali pani na to, abychom videli relevantni statisticky vzorek. Chtelo by to vzit cisla prodejnosti a porovnat se zaznamy poctu reklamaci v servise.

Na to odpovedel uz vyse - krom 1 ma vsechny v rodine a zatim slapou... Proste kazdy rok koupi novy a stary da pribuznemu. ;-)

Co se tyka displeju, tak Lenovo v ramci uspor skutecne dava horsi (prumerne) kousky, to mohu potvrdit. IBM totiz melo ve svych strojich velmi nadprumerne LCD (az bych rekl, ze ve sve dobe to byly etalony).

Kvalitní NB na více než 5 let, poznatky z praxe

Poznatky z praxe jsou nanic, model co má někdo 5let se dneska už dávno neprodává a nový moel od stejného výrobce nemusí vydržet ani tři roky. Je to spotřební zboží. Asi bych vsadil na vyšší modely od Lenova nebo Delu co se týká kvality zpracování. Součástky jako hdd a optická mechanika jsou ale úplně stejné jako se dávají do jiných ntb...

A co tedy znacka DELL?
Jak jsem jiz psal, mam spadeno na DELL Vostro 1720. Libi se mi LCD, 1920x1200 jsem jinde v podobne cenove relaci nezahledl. Tedy az na to, ze je to zrcadlo, ale jinak ... spousta USB, FireWire, slusny CPU. Trosku chybi HDMI.
Slusna je i zaruka. Ale nechci zase mit NB 5x v zarucni oprave, i kdyz zdarma a rychle.
Mate nekdo obecne zkusenost s DELL notebookem?

Dell su slusne ale zavisi trochu aj od cenovej kategorie / rady notebooku. To plati pre vsetkych vyrobcov, neni lowend to iste co highend.
Vseobecne najlepsie boli asi IBM thinkpady, ako to je s nimi dnes ale neviem (lenovo sice robi aj thinkpad radu ale nemam poznatky ako je to dnes u nich s kvalitou tejto rady. Mali by byt ale slusne - ale neplati to pre vsetky vyrobky lenovo, vid prvy riadok mojho prispevku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru