Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LCD monitoy - pískání při sníženém jasu (CCFL vs LED podsvícení)

Zdravím,

mám dotaz/prosbu, možná bych jen potřeboval "nakopnout". Mám čerstvě nový monitor (NEC MultiSync EA221WMe s podsvícením řešeným CCFL lampami), na ryze kancelářskou práci (Word, PDF dokumenty). Jak jsem naznačil v nadpisu, lehce při snížení jasu (ruku v ruce se zvýšeným brumem) píská. Není to strašné, ale nelze si toho nevšimnout, zvláště v noci (ve spojení s hlučnějším desktopem není problém, s notebookem už ano), váhám (nákup proběhl "na dálku", tedy možnost vrácení do 14 dní). Tato problematika je samozřejmě řešena (respektive s povzdechem pouze zmiňována) napříč různými výrobky s elektronikou. Mně osobně pískala televize (po neúspěšné reklamaci jsem ji daroval), hi-fi věž (panel podsvícení při snížená jasu, vyřešeno necháním panelu na maximální jas, z únavy akceptuji), v ruce jsem měl v rámci mého okolí další spousty pískajících záležitostí (notebooky, zdroje ad.). K věci - z tohoto všeho hádám, že způsob podsvícení (CCFL či LED) na problém pískání nebude mít zásadní vliv, jde spíše o záležitost fungovaní (schopností) řídící elektroniky (konkrétní součástky, navržení atd. - např. tady z toho změna napětí atp.). Nebo se pletu (nebo si přeji, abych se pletl)?

Díky za reakce (popřípadě známý odkaz k věci)

Předmět Autor Datum
Když jsem před dvěma lety kupoval svůj první LCD, tak jsem tohle taky řešil, tehdy se pískání řešilo…
Prasak 06.09.2011 23:43
Prasak
To je právě to, co mě v první chvíli napadlo také ("co kdyby...") - možné rozdíly (a nároky) v řešen…
VN 07.09.2011 00:25
VN
Piskanie je vacsinou sposobene invertorom, co je vlastne take male vysokonapatove trafo, na ktore je…
hzverbik 07.09.2011 09:03
hzverbik
O. K., takže s LED v tomto přeci jen "větší" jistota (respektive míň problematických "míst"). Také d… poslední
VN 07.09.2011 19:09
VN

Když jsem před dvěma lety kupoval svůj první LCD, tak jsem tohle taky řešil, tehdy se pískání řešilo u Samsungů, proto jsem zvolil LG. Nuž, když snížím jas, tak to taky píská.
Dovolím si hádat, že u LED by to pískat nemuselo, LED je odlišná technologie od CFL, tudíž napájení nebude řešeno stejně.

To je právě to, co mě v první chvíli napadlo také ("co kdyby...") - možné rozdíly (a nároky) v řešení elektroniky u podsvětlení LED vs CCFL. Ale ten zmíněný podsvětlený panel na hi-fi věži (hádám, nějakou spíše jednoduchou "ledkou") reaguje na snížení jasu úplně stejně, jak monitor podsvícený CCFL lampami. Kdyby bylo v této souvislosti více zkušeností se stolními monitory podsvícenými LED (s CCFL je jich mraky a s pískáním nespočet), tak fajn, ale ono zas tak moc (zveřejněných) ve spojitosti/v porovnání s LED ještě není (respektive k této problematice)... Předchozí domácí LCD 17" od LG nepískalo, brum byl minimální, v práci mám k dispozici obdobně tiché starší 17" Neovo, tím spíš mne to u té nové 22" štve, protože někdy je to i o kusu. Navíc si teď nemůžu dovolit být doma bez monitoru, jsem na něm závislý, potřebuji velký obraz (úhlopříčka a rozlišení), notebook mě v tomto období nespasí... Jeden potřebuje v klidu pracovat, nezatěžovat se ptákovinama... Už na to nějak nemám nervy... :-|

Piskanie je vacsinou sposobene invertorom, co je vlastne take male vysokonapatove trafo, na ktore je napojena ccfl trubica. Kedze je v nom cievka, je velmi pravdepodobne, ze moze kus od kusu piskat. LED podsvietene LCD nepotrebuju invertor, takze pravdepodobnost piskania je ovela nizsia. Z tych LED podsvietenych, co som mal moznost vyskusat (boli asi iba 3 - 2xLG a 1xSamsung), nepiskal ani jeden.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru