Avatar uživatele
Boy 13

LED žarovká nebo klasická 60W?

Mám otázku. V mé lampičce na nočním stolku, kterou používám zoravidla večer ke čtení, mám LED žarovku 9W, která nahradí klasickou 60W, ale nedávno jsem četl, že to modré světlo z LED žárovek by se mělo používat převážně na osvětlení místnosti a nikoli ke čtení. Proto mám strach, zda-li by mi nemohla nějak poškodit zrak. Mám si dát jako dříve do lampičky klasickou 60W?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 2356 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Poškodit zrak nemůže, ale jinak je všechno jinak. Bílé nebo namodralé světlo je doporučováno ke čtení. Na osvětlení místnosti je lepší teplejší barva světla, stejně jako od klasické žárovky, nebo od Slunce. Ideální mi připadá LEDka s teplotou světla 3000 K.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

Jakou barvu LED světel si vybrat, aby byl váš domov jaksepatří útulný? Které odstíny naopak podporují aktivitu a hodí se k práci?

Čtete zde:
https://www.t-led.cz/info/barva-svetla.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Klidně to nech být, neoslepneš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

No tak on se neudává jenom příkon žárovky, ale také teplota vydávaného světla v Kelvinech. Výběr je dostatečný. Používej LED žárovku která má teplotu světla max. do 3000 oK.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Modré světlo se nedoporučuje na čtení před spaním nikoli kvůli poškození zraku, ale kvůli narušení tvorby melatoninu, který ovlivňuje rytmus den/noc. Kdo špatně usíná, měl by raději používat žárovky. Sice se prodávají LED s nízkou teplotou, prakticky jsou ale všechny modré.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radius

Já sám používám v lampičce LED žárovku s teplotou 2700 K, která navíc nebliká 100 Hz, má v sobě kondenzátor, takže když zhasnu vidím jak dohasíná. Je to značková LED žárovka, ne nějaký čínský výrobek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Kup si LED žárovku s „barvou“ teplá bílá (2800–3000 K, „Kelvínů“). Ta má „barevné "podání shodné s klasickou žárovkou 60W a její světlo je příjemnější než studená bílá (4000–4500 K).
Dnes už jsou k dostání i za cenu 59,– Kč, a s 5-ti letou zárukou, naší produkce (BestLed 9W, 230V, 3000 K).
Jinak LED žárovky na zrak nemají žádný škodlivý vliv, světlo "nekmitá“ jako u některých výbojek, zářivek a „kompaktních“ žárovek a jsou energeticky nejúspornějším a provozně nejtrvanlivějším světelným zdrojem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Barvou umělého světla bychom v podstatě měli kopírovat přirozené sluneční světlo v průběhu dne. Přes den se hodí bílá širokospektrální, k večeru pak teplejší odstíny bez modré složky odpovídající světlu slunce procházejícího podstatně širším filtrem atmosféry, která modrou pohlcuje. Přes noc jako orientační světlo při pochůzce na toaletu pak ideálně jen červené led, které nezmatou biologické hodiny.

Při výběru žárovky sleduj především svítivost v lumenech (lm), do lampičky ke čtení se určitě nehodí víc než 500lm, naopak k osvětlení celé místnosti centrálním lustrem můžeme použít i více než 1000lm led žárovky (pokud je v lustru žárovek víc, lumeny na požadovanou celkovou hodnotu prostě jen sčítáme) … pokud se budeš orientovat jen podle spotřeby ve wattech budeš mít ve vhodnosti té které žárovky hokej už navždy, protože tato jednotka je relevantní v podstatě jenom pro tvoji peněženku a nic jiného 🙂

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

briketko, teplota (barva) světla je důležitá, ale to co tvrdí na tom webu, jsou nejmíň z poloviny hovadiny. Zvláště, co se týká rozsahu těch teplot. A tvrdit, že svíčka může svítit jako studená zářivka…

před 2356 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek