Avatar uživatele
perwin

LPG vs. zemní plyn vs. propan-butan – čím se liší?

Čím se liší tyto 3 druhy plynů?
Jako moc vadí, pokud bych některých z nich zaměnil při použití s Bunsenovým kahanem, který je stavěný na zemní plyn (natural gas)? Slyšel jsem, že to až tolik nevadí, pokud bych použil například PB láhev…
Jak se poté bude lišit potřebné příslušenství (regulátor tlaku plynu, hadice, ventil,…) ke kahanu?
Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3222 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

LPG = propan – butan (Liquified Propane Gas, zkapalnělý propan). Směs těchto dvou plynů tvoří cca 90% objemu a může se měnit a taky mění jejich poměr při výrobě, zejména pro zlepšení vlastností pro zimní resp. letní použití. Zemní plyn je směs uhlovodíků s převahou metanu (obsah metanu kolísá podle místa těžby resp. při jiném způsobu výroby, ve většině nad 90%). Tyto dva plyny se liší v hodně parametrech, ale pro účel tvé otázky je důležité to, že jakýkoliv spotřebič se při přechodu z jednoho plynu na druhý musí přetryskovat, tzn. vymění se tryska – ta poslední součástka, ze které vychází čistý plyn, za ní už se mísí se vzduchem a hoří. Spotřebiče na LPG potřebují trysku s daleko menší dírkou, jinak z toho bude plamenomet. Regulátor na bombu LPG samozřejmě potřebuješ, přímý tlak je příliš vysoký a navíc dost kolísá s teplotou a se zbývajícím množstvím kapalné fáze v bombě. Zemní plyn už přichází na odběr jako nízkotlaký. Hadice a ventily by měly být stejné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Pro každý druh plynu musí být spotřebič vybaven jinou tryskou. Pokud nevíš, čím se liší zemní plyn od propan-butanu, tak se raději do žádných pokusů s kahanem nepouštěj.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Slyšel jsi, že to až tolik nevadí? Tak to neřeš. Maximálně ti to vybouchne. V lepším případě to bude blbě (málo nebo naopak hodně) hořet. Copak chceš vařit, perwine?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

zemní plyn je metan CH4, propan a butan jsou poněkud složitější uhlovodíky i když chemicky velmi příbuzné, běžný hořák by měl akceptovat všechny uvedené plyny ale…poraď se učitele-chemika

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

ještě doplním, mělo by platit
LPG = propan butan
CNG = zemí plyn

(je možné, že v LPG jsou trochu jiné poměry než v klasické PB lahvi, ale pokud ano, asi to nebude nic dramatického)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

V zásadě je to o tom složení plynu a o tom, co tím plynem krmíte. :) Různé poměry, složení a tak, no. S LPG se dneska setkáte jen pokud máte auto. To samé CNG. I když někteří dodavatelé plynu s CNG taky vlastně pracují, když nad tím tak přemýšlím. Ale já nejsem odborník. To byste musel fakt za někým, kdo se tím zcela vážně živí. .)

Nový příspěvek