Avatar uživatele
Nikikalu

Lehce mi najednou zmatověla nerez kvalitní vidlička 18/10. Netuším z čeho. Co s tím?

Lehce mi najednou zmatověla nerez kvalitní vidlička 18/10. Netuším z čeho. Co s tím?

Zajímavá 0 před 2859 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Potravinářská nerezová ocel, neodolává kyselinám, zejména ve slané vodě.
Zřejmě se ti sešla sůl a ocet dohromady.

Co vlastně znamená 18/10 Cr-Ni?

18/10 Cr-Ni znamená to, že ocel obsahuje 18% chromu a 10% niklu.

Něco o samotné oceli:

Základní nerezavějící austenitická ocel obsahující 18% chromu (Cr) a 10% niklu (Ni). Austenitická gama fáze je paramagnetická, ocel je tedy nemagnetická. Má vynikající odolnost proti korozi v prostředích voda a ovzduší bez koncentrace chloridů nebo anorganických kyselin a solí. Svařitelnost je zaručena. Odolnost proti korozi lze zvýšit povrchovým leštěním. Použití do provozní teploty až 350 °C. Obrobitelnost je ztížená, nutno obrábět velmi ostrými nástroji z vysoce legovaných rychlořezných ocelí nebo nástroji vyrobených z tvrdokovových materiálů (destičky).

Tvařitelnost tažením a ohýbáním je velmi dobrá. Ocel má velmi dobré mechanické vlastnosti i při extrémně nízkých teplotách. Použití nachází v průmyslu potravinářském, farmaceutickém, kosmetickém, dále pak ve fasádní a bytové architektuře. Pro použití v chemickém průmyslu není vhodná, odolává jen některým málo koncentrovaným kyselinám. Ve venkovním prostředí vzdoruje povrchové korozi jen v tom případě, že nánosy chemických zplodin (prach a soli) jsou pravidelně z povrchu oplachovány dešťovými srážkami. Tato nejvíce používaná nerezová ocel označovaná spotřebitelskými názvy potravinářská nebo 18–10 vyhovuje odběratelům hlavně poměrem cena / dobrá korozivzdornost v určených prostředích.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Dovolím si jako chemik odhadnout: i když se jedná o kvalitní nerez, neznamená to, že lesklý povrch je imunní vůči kyselému prostředí, kterému asi nějakou dobu byla vystavena. Můžeš se pokusit nejdříve o mechanické vycídění jemným abrazivem (CIF), následně vyzkoušet různá leštidla na mosaz, nebo drahé kovy (je jich více druhů). Výsledek ale nezaručuju.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Mosoj: vynikající odborná a okopírovaná přednáška! A odpověď je kde? Nedejbože ještě nějaká rada?

před 2859 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Mistře každý chemik ví že kyselina v prostředí chloridů je svinstvo na nerez. Dokonce i tu chemickou.
Vyleštit kov by měl umět každý kdo ukončil základní vzdělání.

před 2854 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek