Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Levný skener s kvalitním OCR, hledám

Sháním levný skener do domácnosti, bude využíván nárazově, zejména na skenování knih (i objemných). Stačí mi formát A4. Potřebuju ale kvalitní OCR (i pro český znaky). Nechci multifunkční zařízení.

Dotazy:
Lze (obvykle) legálně instalovat OCR program i na jiný PC, než kde je instalován skener? Ptám se kvůli rychlosti převodu.
Stačí mi i levný model (typu http://cybex.cz/Hardware/Skenery/EPSON-Perfection-V 10-skener-A4-3200x9600dpi-USB-20/produkt=8302508/ka tegorie=157/ ) nebo je s nima nějaká potíž?
Na co si dát při výběru skeneru pozor?

Pavel

Předmět Autor Datum
Kdyz ony tluste knihy strasne spatne scanuji, natoz na levnych scanerech :-(Book_scanning
JR_Ewing 23.10.2008 20:05
JR_Ewing
Pokud chces skenovat tluste knihy, kup si scannes s CCD snimacem. Radeji nez Epson si vyber nejaky C…
Jan Fiala 23.10.2008 21:35
Jan Fiala
ja som kupil Epson tusim v200 foto ci v400, uz si nepametam, a ol k tomu fine reader 6.0, je pravda…
lubomir 23.10.2008 22:29
lubomir
Uživatel Canonu 4200F je spokojen. Ono i onen obyčejný OmniPage někdy umí potěšit. Po nastavení če…
VN 23.10.2008 22:27
VN
ABBYY ma jednu obrovskou vyhodu (krome mnohem kvalitnejsi metody rozeznavani) - pouziva slovniky. Ta…
Jan Fiala 24.10.2008 06:45
Jan Fiala
Jasné, ABBYY má větší možnosti. Kdysi jsem na doporučení zkoušel verzi 8, abych porovnal rozpoznání… poslední
VN 24.10.2008 11:18
VN

Pokud chces skenovat tluste knihy, kup si scannes s CCD snimacem. Radeji nez Epson si vyber nejaky Canon. Osobne mam zkusenosti s CanoScan 4400 - rychly, spolehlivy. Ovladaci soft je hodne dobry.

Co se tyka OCR software, bohuzel ke scannerum se dodavaji (s prominutim) sračky jako Omnipage apod. A OCR soft je pri prevodu na text to nejdulezitejsi - na nem zalezi, kolik zbytecnych hodin stravis po naskenovani opravami textu po OCR.

A v soucasne dobe nic lepsiho nez ABBYY Fine Reader nenajdes.

ja som kupil Epson tusim v200 foto ci v400, uz si nepametam, a ol k tomu fine reader 6.0, je pravda ze je pomalsi, teda relativne, hlavne v rozliseniach na 300 dpi, ale zase ked to robis na ciernobielo celkom sa da, OCRko co som prevadzal nejake zmluvy tak OK, musis sa s tym vyhrat na zaciatok, najst optimum co sa tyka farebnosti a dpi, na skeneri sa da odnat ten odklapaci vrch, prave kvoli kniham.

Uživatel Canonu 4200F je spokojen.

Ono i onen obyčejný OmniPage někdy umí potěšit.

Po nastavení češtiny zvládá/může zvládnout i všeobecně problémovější diakritiku. Teď jsem pro ukázku (dětská kniha) zkusil v OCR OmniPageSE (ver. 2.0) přibaleném u Canonu malý výtvor pro představu (do Wordu 2007) a není to věru špatné! Ale nebývá to tak vždy, nechci dělat přestřelené naděje...

[http://img394.imageshack.us/img394/8121/omnipagesev er2zo3.th.gif][thpix.gif]

Jasné, ABBYY má větší možnosti.

Kdysi jsem na doporučení zkoušel verzi 8, abych porovnal rozpoznání oproti OmniPageSE 2.0 a pamatuji si (jak výborné pokusy, tak i problematické). Ovšem i s ABBYY to není úplně vždy snadné (hlavně ze začátku) bez vlastního přičinění (což není samozřejmě možné očekávat).

Pokud bych měl větší nároky (Pavel a jeho elektronické knihy, jak jsem odtušil), asi bych o něm (ABBYY) přemýšlel, ale já většinou skenuji texty jen do PDF, takže tím mám vše mnohem mnohem jednodušší.

Onen OmniPage SE používá také slovníky (český jistě), ovšem slova/výrazy v něm/nich neobsažené nejdou do slovníku přidat - musí se taková označená/rozpoznaná "chyba" vždy ručně přepsat. Ale očekávat velké věci od přibaleného "zdarma" softwaru není vždy možné, zvláště v případě, kdy existuje od jeho výrobce i "profi" verze ($499.99). Tady bude ABBYY jistě, tuším i finančně, výhodnější. Pro nenáročné uživatele snad postačí/může postačit (při troše šikovnosti, někdy štěstí na kvalitu předlohy) i přibalený pomocník ke skeneru, v tomto případě Canonu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru