Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux 11.0 a starší - software

Zdravím,

jelikož nejsem v Linuxu moc zběhlý, prosím o radu někoho zkušenějšího.

Na firemní síti máme na několika pobočkách již starší typ Linuxu OpenSuSe, přesněji jsou to verze 11.0, 10.1 apod. Reinstalace není zatím možná, protože je to celkem daleko. Potřeboval bych na pobočky nahrát vzdáleně OpenVPN, ale balíkovací software v Yast je nastaven na zdroje, které už neexistují. Na download.opensuse.org podporují zdroje nyní až od verze 11.1.

Můžu s poklidem v duši přenastavit Yast na tyto novější zdroje softwaru? Půjde například z repozitáře 11.1 nainstalovat OpenVPN na verzi 10.1 ? Jde mi o to, abych nějak nezbořil systém.

Nahlásí mi systém, že to nepůjde nainstalovat, pokud by to narušilo nějaké závislosti nebo jsem tam chtěl nahrát nekompatibilní software? Nebo to normálně proleze a pak mi zbuchne linux?

Díky za osvětu.

Předmět Autor Datum
SuSE a podobné klikatůry nepoužívám, nicméně změna repository balíků bude mít (resp. by měla mít) za…
touchwood 28.12.2011 09:16
touchwood
Myslel jsem, že změna zdroje repository pouze změní místo vyhledávání, kde se hledá nový software, r…
snaider82 28.12.2011 10:17
snaider82
1. repository obsahuje nejen aplikace, ale i samotný systém (jádro a base system balíčky) 2. pokud z…
touchwood 28.12.2011 11:16
touchwood
ahojte. prosím mám dotaz. koupil jsem si notebook s nainstalovanými linuxy suse ale nejdou mi filmy,…
zidekmartinek 28.12.2011 16:06
zidekmartinek
Za prve pytas sa vseobecne, nejde ti poradit, za druhe ak mas problem zaloz si vlastne vlakno, toto…
fleg 28.12.2011 16:18
fleg
Podla mna sa zmenou repozitarov nestane nic hrozne, ale pri automatickej instalacii novsieho softwar…
fleg 28.12.2011 16:27
fleg
Ahoj, i když, jak zmiňuješ, mám určité mezery v Linuxovém "vzdělání", úplný analfabet nejsem. Můj k…
snaider82 30.12.2011 14:42
snaider82
http://ftp.hosteurope.de/mirror/ftp.opensuse.org/d iscontinued/ http://ftp.hosteurope.de/mirror/ftp.… poslední
rh 30.12.2011 14:51
rh

SuSE a podobné klikatůry nepoužívám, nicméně změna repository balíků bude mít (resp. by měla mít) za následek upgrade systému na novou verzi.

Asi bych doporučil provést pokus s jedním ze strojů, předtím provést zálohu např. pomocí fsarchiver, pokud jsou ty mašiny produkční. Pokud jsou ty stroje vzdálené, zvážil bych, být Tebou, nějaký PXE recovery tool na obnovu, reinstalaci a vzdálený management obrazů disků - ideální je v tomto případě F.O.G. - http://www.fogproject.org/wiki/index.php?title=Mai n_Page

Myslel jsem, že změna zdroje repository pouze změní místo vyhledávání, kde se hledá nový software, resp. balíky softwaru. Ty se následně stahují a instalují na vyžádání uživatele (v debianu např. přes aptitude).

Ten FOG, pokud to chápu dobře, funguje tak, že bych byl vzdáleně schopen obnovit systém (určitou partition) ze vzdáleného FOG serveru? Pokud mi vzdáleně klekne PC (třeba s Linuxem) jak nabootuju do FOG prostředí pro obnovu systému? A jak se do něj vzdáleně připojím ? Přes SSH ?

1. repository obsahuje nejen aplikace, ale i samotný systém (jádro a base system balíčky)
2. pokud změníš repository, yast najde updaty pro všechny již nainstalované balíky, což zapříčiní automatický update OS (takto by to logicky mělo být - Suse opravdu nepoužívám)

co se týká FOG - je to PXE boot systém, tudíž stačí na počítačích nastavit PXE boot. Pomocí něj se dá nastartovat linuxový ghost, nebo nechat nabootovat instalátor systému (např. to suse v unattended režimu), popř. rovnou rozbalit již existující image. FOG má samozřejmě webové rozhraní.

ahojte. prosím mám dotaz. koupil jsem si notebook s nainstalovanými linuxy suse ale nejdou mi filmy, když stáhnu např. real player nebo vlc, tak když to chci instalovat tak se mi vždy otevře textový soubor. když to dělám přes instalaci software, tak to nejde importovat, prostě vůbec netuším co s tím. písněte mi prosím někdo když tak na mail, jak a co mám udělat....děkuju zidekmartinek@seznam.cz Martin Žídek

Podla mna sa zmenou repozitarov nestane nic hrozne, ale pri automatickej instalacii novsieho softwaru moze dojst k nechcenemu upgradu stroja vdaka zavislostiam a k jeho naslednemu znefunkcneniu.
Mam, ale 2 otazky, preco chces vlastne instalovat novsi druh software a preco u vas vo firme to na ma na starosti niekto kto sa v tom nie celkom vyzna a navyse bude vsetko robit remotne, co je vzdy riziko aj pre skuseneho admina?

Ahoj,

i když, jak zmiňuješ, mám určité mezery v Linuxovém "vzdělání", úplný analfabet nejsem. Můj konkrétní dotaz se týkal kompatibility Linuxového software.

Jinak než remotně to zkrátka nejde. To je další věc proč jsem se na to ptal, abych odhadnul rizika a zvážil, zda se do toho vůbec pouštět nebo ne. Vycházel jsem z toho, že pokud si nainstaluju zkušební systém OpenSuse, samozřejmě novější, který má v repozitáři OpenVPN, stahnutí a instalace proběhne bez problémů, není to zas tak složitá aplikace, aby sama o sobě narušila celý systém, pokud se instaluje přes Yast a ne ručně. Takže by to vzdáleně šlo bez problémů (uvážím li, že ted je filiálka přístupná ještě přes HW VPN přes router).

A já nechci instalovat novější druh OpenVPN, ale když už prakticky neexistujou oficiální (z neoficiálních to dělat nechci právě kvůli riziku) repozitáře software, tak jak jinak mám stahnout a nainstalovat OpenVPN. Vím, že bych mohl stahnout instalační balíček ze stránek OpenVPN a ručně kompilovat atd., ale v té chvíli vyběhne hláška, že tato aplikace je závislá na těchto a těchto balíčcích, a ty bych musel opět ručně dohledat na internetu v té přesné verzi, zase je ručně instalovat a nějaké budou opět závislé na něčem atd. Zkrátka nevím, zda bych automatickou instalaci bez Yastu, který hlídá závislosti a sám se o všechno postará, zvládnul.

PS: Žádnej všeuměl z nebe nikdy nespadnul, od toho jsou asi tyhle stránky.

Díky za rady

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru