Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux Ubuntu 14.04 LTS

Nainstaloval jsem si Linux Ubunt. Když jsem chtěl nainstalovat ovladač ke grafice Nvidia. Ovladač jsem stáhl na stránkách Nvidia ovladač je pro Linux. CHtěl jsem jej nainstalovat a nelze. S OP Linux se učím doposud jsem pracoval pouze s Windows 7. Dá li se někde v nastavení Linuxu nastavyt výkon PC tak mě prosím poradte kde, Windows se my zál rychlejší ja Linux např. přehrávání videi na youtube.

Předmět Autor Datum
Vyhledávat neumíš? http://askubuntu.com/questions/451221/ubuntu-14-04 -install-nvidia-driver
Rufus 25.07.2014 09:02
Rufus
Stáhl jsem si ovladač od grafiky a když kliknu na ten soubor tak mě to píšee chyba = The file"/home/…
saryk 25.07.2014 09:29
saryk
Otevři terminál, dostaň se do složky se souborem, napiš sudo sh jmeno_souboru.run, potvrď a měla by…
Niko Bellic 26.07.2014 13:15
Niko Bellic
Máte levé tlačítko myši, při stisku lze text v terminálu označit, tím se dostane do schránky a pak s… poslední
ms 26.07.2014 20:08
ms
http://www.linuxexpres.cz/uploads/gallery/original /8321.jpg Použil bych místo stahování ovladačů z…
nononot 26.07.2014 12:50
nononot
Presne tak, stahovat ovladace z webu NVidie, kdyz Ubuntu nabizi automaticke stazeni + instalaci ve s…
RedMaX 26.07.2014 18:29
RedMaX

Otevři terminál, dostaň se do složky se souborem, napiš sudo sh jmeno_souboru.run, potvrď a měla by se spustit instalace. Ale nejsem si jistý, jestli není potřeba před tím vypnout GUI. Kdyžtak Ctrl + Alt + F1 a tuším sudo service lightdm stop (nevím jak v nejnovějším Ubuntu, kdyžtak pohledej na googlu) a zkusit spustit instalaci.

Máte levé tlačítko myši, při stisku lze text v terminálu označit, tím se dostane do schránky a pak stiskem kolečka (prostředního tlačítka) myši zase vložit.
Ovladač nelze instalovat v grafickém režimu, nesmí být spuštěn X Server. Jinak kompilovaný ovladač je v repozitáři, stačí nainstalovat.
Pozn.: Nevím jak v Bubuntu, ale pokud byl stažen soubor pomocí webového prohlížeče, pak nemá příznak "spustitelný", dále musí být souborový systém připojen s příznakem "exec", jinak jsou pokusy marné. Doporučuji nainstalovat Midnight Commander a pokud mermomocí chcete kompilovat ovladač, pak potřebujete zdrojové texty jádra a překladač.

http://www.linuxexpres.cz/uploads/gallery/original /8321.jpg
Použil bych místo stahování ovladačů z webu nVidie "Software a aktualizace" , ve kterém je možnost automatického stažení a instalace. Mám dojem, že při instalaci Ubuntu se nabízí i stažení "nesvobodných" ovladačů a software. Nejnovější verze Ubuntu je pár dní 14.04.1 - instalací této verze se se vyhneme dodatečnému stahování aktualizací, které se nahromadily od vydání 14.04 v dubnu...

Presne tak, stahovat ovladace z webu NVidie, kdyz Ubuntu nabizi automaticke stazeni + instalaci ve svem softwaru je opravdu spatny napad. Navic tam Ubuntu nabizi verzi ovladacu od NVidie, kterou testovali, takze se tazatel vyhne jakymkoli problemum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru