Předmět Autor Datum
Na linuxe sa da robit vsetko, porovnavat s windows ho nema zmysel a hry sa na nom hrat daju. (Moja o…
fleg 29.03.2011 19:38
fleg
Logicky DirectX je od Microsoftu, takze na linuxu nejde, tudiz se DirectX hry musi hrat pres nejakou…
RedMaX 29.03.2011 21:40
RedMaX
Už dokonce dobře funguje opensource ovladač pro ATI grafiky, např. na mojem ntb integrovaná HD 3200…
Niko Bellic 29.03.2011 21:52
Niko Bellic
jj, taky mam na starym PC z ATI opensource ovladac, ale hry to nezvladne, jinak je beh OK. Naopak no…
RedMaX 29.03.2011 22:02
RedMaX
Linux má spoustu velmi slušných alternativ ke komerčním programům. To je jedna z hlavních výhod. alt…
Niko Bellic 29.03.2011 21:46
Niko Bellic
no, prr. Najdi mi slusny prehravac hudby ktory bude mat pochopitelnu a intuitivne ovladanu library j…
MM.. 29.03.2011 21:51
MM..
Mě celkem vyhovuje Rythmbox, který je součást Ubuntu. Zkoušel jsi Audacious?
Niko Bellic 29.03.2011 21:56
Niko Bellic
uz teraz neviem urcite som skusal XMMS a Amarok ostatne si nepamatam :) Ubuntu som mal a tam ten vst…
MM.. 29.03.2011 22:06
MM..
Chceš hrát hry -> potřebuješ Windows. Jinak by ses neptal.
Prasak 29.03.2011 22:17
Prasak
na linuxe si moc nezahras, ale existuje pren niekolko hier, ktore sa daju zahrat a nie je to tetris.…
wam_Spider007 29.03.2011 22:43
wam_Spider007
XMMS uz se nevyviji, cast z nej skoncila v projektu Audacius.
JR_Ewing 29.03.2011 23:41
JR_Ewing
Amarok nesplnuje tie 2 podmienky ktore som tam vyssie napisal. A ked som sa do neho sialenym preklik…
MM.. 30.03.2011 01:25
MM..
Ja treba tu tvoji "knihovnu" absolutne nepotrebuju a povazuju to za blost a naprostou zbytecnost v p…
JR_Ewing 30.03.2011 08:56
JR_Ewing
Obecně všechno s počitačem, stejně jako ve WIN, otázka je spíš jestli Ti sedne to co v tom již někdo…
AZOR 29.03.2011 23:17
AZOR
Osobně používám na netbooku Asus EEE901 Ubuntu (přesněji EasyPeasy) a zdá se mi to o něco rychlejší…
shark.jd 29.03.2011 23:58
shark.jd
IMHO jde dneska v KDEčku naklikat většina potřebného nastavení. I když je pravdou, že v terminálu te…
Filuta 30.03.2011 00:19
Filuta
terminal ma vsak jednu velku vyhodu. Je jednoduchsie, ked najdes navod, v ktorom ti niekto napise 2…
wam_Spider007 30.03.2011 11:30
wam_Spider007
LINUX - na server WINDOWS - na desktop/ pre home usera a bežné použitie Iné rozdelenie nemá význam.…
pme 30.03.2011 11:58
pme
No, tak cernobile bych to nevidel. Je spousta softwaru, ktery jinde nez na windows serveru rozebehno…
JR_Ewing 30.03.2011 12:00
JR_Ewing
nesmysl, Linux se da i pro home usera, ale je potreba, aby mu to nekdo rozbehal. Windowsy dokaze roz… poslední
Redmarx N 30.03.2011 14:32
Redmarx N
Většina her, které jdou v Linuxu spustit asi běžného hráče neuspokojí. Pokud chceš tedy hrát, nebo d…
nononot 30.03.2011 14:20
nononot

Logicky DirectX je od Microsoftu, takze na linuxu nejde, tudiz se DirectX hry musi hrat pres nejakou emulaci, bud se pouzije Wine nebo je pak nejaky placeny soft, s tim souvisi problemy, ze zdaleka ne vsechno se tam podari rozbehnout. Osobne bych ciste na hry doporucoval Windows, jinak se da na linuxu vsechno + nektere hry jedou i pod OpenGL, takze je na linuxu rozbehnes normalne.

Edit: jeste bych to doplnil, ze nekteri vyrobci HW obvykle ti, kteri neumi napsat poradne ovladac pro svuj HW ani pod Windows, tak uz vubec neumi napsat ovladac na linux, takze pak takovy HW nefunguje, typicky Creative, drive ATI, ale ta uz se zlepsila.

jj, taky mam na starym PC z ATI opensource ovladac, ale hry to nezvladne, jinak je beh OK. Naopak nouveau (opensource pro NVidii) je desivej vopruz, ale NVidia umi dost dobre ovladace nejen pro linux, ale i treba BSD, takze neni duvod pouzivat opensource. Kvuli tomu jsem z tabora ATI presel k NVidii, jejich ovladace jsou super! :-)

no, prr. Najdi mi slusny prehravac hudby ktory bude mat pochopitelnu a intuitivne ovladanu library jak Winamp. Skusal som asi 10 a mal som pocit ze to vsetk orobili 3rocne deti a dostat moju zbierku hudby (rozdelenu podla m3u a nie podla interpretov!) do toho bol neuveritelny boj, a potom som sa na to vybodol uplne :)

P.S. a songbird som neskusal, to vyzera podobne jak Winamp. Ale uz na to nemam naladu :)

uz teraz neviem urcite som skusal XMMS a Amarok ostatne si nepamatam :) Ubuntu som mal a tam ten vstavany bol tiez odveci. Dolezite bolo pre mna library naimportovat z m3u suborov tak ze kazde m3u by bol akokeby jeden logicky album.
Druha vec je aby som si mohol v jednom podokne listovat v tych albumoch a v inom podokne by bol zoznam ktory sa prave prehrava a do neho by som si mohol "planovat" skladby dvojklikom, z tych albumov v ktorych si listujem vo vedlajsom podokne. Proste winamp :)

Ale diky za ten zoznam alternativ, o nom som nevedel. Nabuduce ked sa k tomu dostanem vyskusam vsetky alternativy :-D

na linuxe si moc nezahras, ale existuje pren niekolko hier, ktore sa daju zahrat a nie je to tetris. Zo znamejsich napriklad OpenArena alebo Urban Terror (tusim tak sa to vola).
Niektore hry rozbehas aj pomocou "emulatoru" (aj ked Wine Is Not Emulator) Wine.

inak na linuxe ide samozrejme robit prakticky vsetko. Web, maily, IM, hudba, filmy, dokumenty (Open Office), obmedzene aj grafika (GIMP), programovanie, hry (obmedzene)......whatever.

horsi nie je v nicom, len ma nevyhodu, ze tvorcovia komercnych softverov sa zameriavaju skor na platformy Win, Mac. To ale neznamena, ze neexistuju kvalitne a opensource alternativy.

Ad MM: no neviem, ale Amarok, Rhythmbox, exaile a pod. su urcite prehladnejsie aplikacie ako "vsetkoobsahujuci" winamp. XMMS je sice stylom podobny winampu, ale je strasne zabugovany.

Amarok nesplnuje tie 2 podmienky ktore som tam vyssie napisal. A ked som sa do neho sialenym preklikavanim nepochopitelnych zaznamov library snazil nacpat m3u, tak to uz nervydrzal a padlo to do nejakej chyby apliacie ci co, uz sa nepamatam :-)
Ale verim ze nejaky co splna moje poziadavky existuje, len som ho este nenasiel. Trochu nechapem preco ked uz ti vyvojari nieco robia neurobia jeden orehravac a poriadne, ale robia si kazdy nejaky vlastny programik a potom je 30 prehravacov a ani jeden neni poriadny (a podaktore sa dokonca opicia designom za WMP no fuj :)

Osobně používám na netbooku Asus EEE901 Ubuntu (přesněji EasyPeasy) a zdá se mi to o něco rychlejší a přívětivější než původní Windows XP. Nemusím se tam patlat s nějakým antivirem (který je pro Atom dead end), ani s krkolomným omezeným účtem ve Windows XP. Používání Linuxu na brouzdání internetu a obyčejnou práci (psaní, hudba...) je na velmi dobré úrovni. Jak jsem se však začal v něčem vrtat a musel používat Terminál, bylo to pro mě jakožto "Windowsáka" peklo. To, co například ve Windowsu znamená 3 kliky, je zde daleko daleko složitější.

IMHO jde dneska v KDEčku naklikat většina potřebného nastavení. I když je pravdou, že v terminálu textově toho nastavíš nejvíc. Ale to zase ve Widlích nejde nastavit vůbec.

Pokud kolega chce hrát jen hry, ať zůstane u Windows. Jestli chce normálně pracovat, může zkusit Linux. Ostatně u nás v práci máme všude Linux a uděláme všechno, co je třeba. I ty mizerné terminály Sazky (co teď jsou naprd), jsou PC s Linuxem.

nesmysl, Linux se da i pro home usera, ale je potreba, aby mu to nekdo rozbehal. Windowsy dokaze rozbehnout i mirne pouceny uzivatel, ale na linux potrebujes aspon nejake znalosti, dobry priklad jsou moji rodice, kteri jedou pod Ubuntu - internet, kancelar, filmy, 2D hry, ale kdybych jim to nerozchodil, tak to sami nemaji sanci dat. Treba naposledy jsem se docela mordoval se zvukem do HDMI (filmy na TV), nebyl jsem schopen to rozchodit, ale nakonec me navedli na linuxovem foru a uz jim to beha. :-)

Většina her, které jdou v Linuxu spustit asi běžného hráče neuspokojí. Pokud chceš tedy hrát, nebo dokonce hrát s kamarády takové hry, jako mají oni, tak na Linux zatím zapomeň.
Vyzkoušet Linux si můžeš bez velkých nákladů, tak proč to nezkusit? Já Windows na PC nemám a taky žiju- na net používám Operu, kterou mám i v práci ( ale tam mám Windows), na kecání Skype ( v práci nemám, protože máme PC nějakej Celeron s 384 MB RAM), rádia a video si pouštím ve VLC (stejně jako na PC v práci).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru