Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CD 700MB, jake je skutečná velikost, kolik až lze na něj dostat

Zdravim, mozna hloupy dotaz, pisi jej na popud kolegy diskutujiciho na jinem foru a to ze klasicke datove CD muze mit teoreticky az 900MB a zalezi potom na tom co se na nej vypaluje, zminuje se tam o nejakch opravnych prostredcich, osobne jsem zkousel napr grabnout klasicke audio CD v delce cca 75 minut na HDD a skutecne melo cca 802MB, jsem laik a mel sem za to ze obyc datove CD lze preplnit jen o par MB, tak jak to tedy s tim opravdu je, najde se nekdo znalejsi ktery mi toto vysvetli?:puff:

Předmět Autor Datum
Musel by ses zamyslet nad tím, jak jsou data na CD a harddisk ukládaná, jak velké jsou bloky v subor…
Jan Fiala 31.08.2008 17:30
Jan Fiala
Ano, je možné a) koupit větší cd b) použít overburn a+b kombinace) - v zásadě jde jen o o zvětšení p…
AZOR 31.08.2008 17:43
AZOR
Mam to tedy chapat i tak ze ten ci onen soubor vypaleny na CD ma jinou strukturu ulozeni dat nez na…
borsuk 31.08.2008 17:57
borsuk
Ano, protože na pevném disku jsou data uložena v clusterech, obecně platí že čím více malých souborů…
strejdabrabenec 31.08.2008 18:12
strejdabrabenec
Nezalezi na tom aky typ dat vypalujes na datove CD. S HDD to nema nic spolocne, struktura dat na HDD…
MM.. 31.08.2008 18:22
MM..
Hudobnych dat je na audio-CD (nie datovom CD) viac pretoze obsahuju omnoho menej opravnych informaci…
MM.. 31.08.2008 18:19
MM..
tak Mode2 není zcela bez opravných informací, ale je jich o hodně méně.
touchwood 31.08.2008 20:54
touchwood
Ano, obsahuje to iste co audio-CD. CIRC http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-interleaved_Reed -Solomon… poslední
MM.. 31.08.2008 21:56
MM..

Musel by ses zamyslet nad tím, jak jsou data na CD a harddisk ukládaná, jak velké jsou bloky v suborových systémech na disku a CD apod.
Abys uložil na CD větší než 700MB, musel bys povolit přeplňování CD ve vypalovacím programu = nemusí to být všude čitelné.

Ano, je možné
a) koupit větší cd
b) použít overburn
a+b kombinace) - v zásadě jde jen o o zvětšení plochy cd (DVD má také plochu větší než CD i když jen o kousek)

Je to dáno technologií výroby - bylo by neefektivní zkoušet vyrobit CD/DVD přesně, proto je možné udělat toto. Jak píše JaFi, tak je možné, že to pak jiná mechanika nepřečte.

Velikost záleží na tom co je to za CD a jakej je možnej overburn. Maximální limit je opravdu někdy těch 900MB, já bych si tipnul dokonce ještě po rád desítek MB více.

Dále ještě záleží na tom v jakým Modu je CD použito. (Prakticky je tam mnohem více dat, ale jsou tam kontrolní součty, hlavičky)

Ano, protože na pevném disku jsou data uložena v clusterech, obecně platí že čím více malých souborů, které neobsadí celý cluster a zbytek zůstane nevyužitý ale již nevyužitelný čili je označen jako obsazené místo, tím více místa je zabráno na HDD. U CD/DVD toto neplatí, takže po vypálení zabírají na CD/DVD méně místa než na disku. Za případné nepřesnosti se znalejším kolegům předem omlouvám.

Hudobnych dat je na audio-CD (nie datovom CD) viac pretoze obsahuju omnoho menej opravnych informacii (u hudobneho CD nie je potrebnych tolko opravnych info pretoze chyba u citania hudobneho CD sa na zvuku nijak vazne neprejavi resp. mechanika ju zdetekuje a data upravi ("domysli si") tak aby to nebolo pocut).
U datoveho CD to nie je mozne, data si nemozes domysliet a uz aj vadny jeden bit sposobi nefunkcnost napr. programu alebo archivu (zip) t.j. aj celeho obsahu CD. Tak preto datove CD ma tak vela opravnych dat (a uzitocnych dat tam mozes dat bez overburningu max. 700MB).

P.S> viac info mas na CD-ROM
- tam aj vidis ze mozes urobit aj datove CD v "mode2" v ktorom nie su opravne kody, ono sa to pouziva len na video-CD kde chyba citania az tak nevadi (vznikne mala chyba obrazu ale film ide dalej). Na normalne data to je nepouzitelne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru