Avatar uživatele
annas

Liší se dnes proti minulosti průměrná doba věčné lásky od průměrné doby života? Co považujete za věčnou lásku? Existuje?

Platí stále Šalamounova slova z Písně písní, i když láska muže a ženy čerpá svou sílu v lásce Boha?

http://onlineb21­.bible21.cz/bi­ble.php?kniha=pi­sen

“Vždyť silná jako smrt je láska,
neúprosná jako hrob je žárlivost lásky.
Žár její – žár ohně, plamen Hospodinův.
Lásku neuhasí ani velké vody a řeky ji nezaplaví.
Kdyby za lásku chtěl někdo dávat všechno jmění svého domu,

sklidil by jen pohrdání (Pís 8, 6b-7)”

Obrázek
https://pixaba­y.com/cs/dvoji­ce-senio%C5%99i-d%C5%AFchodci-v%C4%9Bk-2914879/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, fcoop, wendyX, Anikitos, independent před 2245 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

Odpoveď byla označena jako užitečná

V současnosti se prosazující evolucionismus posunuje téma a výklad lásky k jejím biologickým kořenům; láska je průvodní jev pudu k zachování druhu, tj. pohlavního rozmnožování. Současný významný evolucionista D. M. Buss (2004) spojuje lásku žen s potřebou sociální vazby; nejde jen o to vyhlédnout si muže, který bude mít znaky síly, nutné k zajištění bezpečí a výživy rodiny, nýbrž který také bude věrný. V erotických vztazích mužů zase dominuje žárlivost, vyjadřující starost o reprodukci vlastních, nikoli cizích genů. Je potvrzeno, že „lidé všech kultur zakoušejí myšlenky, city a činy lásky – od Zuluů v jižním cípu Afriky až k Eskymákům v ledových pláních Aljašky“, všude lze najít písně o lásce, pověsti o milencích atd. Z téměř dvou set kultur, studovaných antropology, byl u 88,5 % těchto kultur nalezen fenomén lásky. Buss uzavírá: „Hlavní funkce láskyplného chování spočívá v signalizaci pohotovosti k vazbě“ a „lze očekávat, že ženy při dlouhodobé volbě partnera přisuzují velkou váhu hodnotě lásky“. Láska je fenomén s biogenními kořeny, ale kultura utvářela její formy a obsah.

http://www.san­quis.cz/index1­.php?linkID=ak­t2048

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Určitě platí. Vše bude odvislé od konkrétní lásky, o které se budeme bavit. Myslím, že u většiny jedinců je věčná láska, ne vždy však jako láska partnerská. často je to láska k něčemu, ta dost často přetrvává celý život beze změn a vlivu životních událostí. Sem by bylo možno zahrnout třeba i víru a lásku v Boha, lásku třeba k přírodě, ke zdravému životnímu stylu, k penězům nebo k nějakému koníčku. U spousty jedinců přetrvává dost často láska platonická, ať už k nějaké osobě či snu. Ta nemusí být vždy naplněna, ale přesto trvá.
U tradiční lásky dvou lidí se to obecně ve společnosti, alespoň podle mého názoru, poslední dobou posunuje někam jinam. Rapidně nějak ubývá párů, které prožijí spolu celý život v pohodě, klidu a toleranci. Nakonec to dokládají i statistiky. Zřejmě společnost vede jedince k tomu, aby u nich převládala láska k sobě samému a k vlastním statkům a požitkům. Přesto občas člověk narazí občas na dvojici kde vzájemná láska je nade vše po celá dlouhá léta.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Věčná láska se neliší. Buď je anebo není. Ani se nezdá nijak pravděpodobné, že by věčná láska měla příliš společného se vztahem mezi mužem a ženou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… věčná je žízeň, láska je pomíjivá …

před 2245 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek