Avatar uživatele
zjentek

Lze alkoholismus léčit „svépomocí“?

Tak jsem si to přečetl. Když to tady tak nějak shrnu, tak to vypadá, že není příliš důvodů pro praktické ukončení pití chlastu hned z několika důvodů:

„O tom, že nejde o vyléčeného, ale o abstinujícího závislého svědčí mj. skutečnost,
že pokud někdo po mnoha letech abstinence zrecidivuje, začíná obvykle tam, kde před těmi roky skončil. (Už nelze začít znovu od začátku.)“

„tam, kde před těmi roky skončil“
Když pro ilustraci vemu časový úsek deseti let, mám to chápat tak, že alkoholik v průběhu svýho života mění v určitých pravidelných intervalech dávky a kde skončí, tam za deset let začne?
A pokud se dopracuje do fáze, kdy tělo jaksi zaslábne a alkoholika pak zlomí jedno 12° pivo, zlomí jej to pivo i po deseti letech abstinování?
Jinými slovy, bude alkoholik po deseti létech abstinování stejná troska, jako byl v době, kdy s chlastem skončil? (Protože z citovanýho odstavce to jednoznačně vyplývá).

Pokud se v tomto ohledu tělo skutečně nijak neregeneruje, proč potom končit s pitím a cpát se nějakým antibusem?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? cynique, sesednizkola před 2451 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

IMHO to jde jedině svépomocí. Jedině jeho vlastní vůle mu může zabránit pít. Jinak by musel být nadosmrti někde zavřený a kontrolovaný.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Teoreticky lze. Všechno ale stojí a padá s pevnou vůlí alkoholika, což je ten největší kámen úrazu. Osobně znám asi tři takové případy, kdy si alkoholik řekl „a dost“ a vydržel to. Může si alespoň zpočátku pomoci berličkou (pojistkou): dobrovolnou ambulantní „léčbou“ antabusem, ale ani tam ho nikdo nenutí chodit. Lze užívat i doma. To v Rusku prý na to mají pořádný kyj: napiješ se a zemřeš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Danina65

Léčit lze, a může „léčba“ probíhat roky.Vyléčit, to už je něco jiného, osobně znám jednoho, co to dokázal, je mu v současné době 78 a abstinuje 45 let.A to je o tom, on vlastně není vyléčený, on je abstinující alkoholik.Nebylo to svépomocí, tenkrát stačil jeden pobyt v léčebně.Nevím, jestli v té době už fungoval Antabus, nebo jaké metodiky se používaly.
Proč, to je na každém.Zmiňovaný pán byl schopen prožít myslím pěkný život, vychoval tři děti, teď spokojeně houpe vnoučátka.Což by myslím jako totální alkoholik asi nezvládal.

Upravil/a: Danina65

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cynique

Ne.
Alkoholik svoje konaní racionalizuje (to je jedno z kriterií alkoholizmu). Racionalizace brání léčbě svépomocí – alkoholik svůj problém nepokládá za problém.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smackdown

Když začne pit jen pivo a začne cvičit aspoň hoďku denně, tak se z toho dostane.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Závislost lze „léčit“ pouze trvalou (doživotní) abstinencí.
Jakmile se závislost jednou vytvoří,
nelze se vrátit do stavu před jejím vznikem.

Zkoušely (nevím, jestli se v tom pokračuje) se metody „kontrolovaného" pití
alkoholu“ nebo užívání drog, případně přechod z tvrdé na „měkčí“ drogu, ale téměř vždy to skončilo návratem ke stavu před začátkem terapie a ke zhoršení situace.

Existují různé podpůrné metody, terapie a techniky, které
abstinenci v prvních týdnech, měsících či letech usnadňují,
ale tu „hlavní práci“ musí každý odvést sám.

Toto platí i pro závislost na alkoholu (lidově alkoholismus).

Závislost vyléčit nelze, lze pouze docílit abstinence.

O tom, že nejde o vyléčeného, ale o abstinujícího závislého svědčí mj. skutečnost,
že pokud někdo po mnoha letech abstinence zrecidivuje, začíná obvykle tam, kde před těmi roky skončil. (Už nelze začít znovu od začátku.)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cynique

Alkoholismu léčí psychiatrie a je to psychiatrické onemocnění. Tečka.

Dobrovolná trvalá abstinence není léčení. Je to jenom první krok, který musí pacient akceptovat. Trvalá abstinence může ovšem někomu plně postačovat a není nutné nic dál konati. A to je právě ta výjimka z pravidla. Někdo zvládne trvale abstinovat.
Dle zde uvedených názorů by se pak i závislost na heroinu dala léčit svépomocí. Dala. Nic jednoduššího! Akorát to nějak nevychází v praxi.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Závislost se vyléčit nedá.
Lze jenom doživotně abstinovat.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek