Avatar uživatele
huxa

Lze dle vás ocenit lidský život?

Třeba firma Ford pracovala tušímže s číslem 200'000 dollarů, tento údaj také přednesla u soudu.
Dnes je to už vcelku normální věc a třeba v Americe mají pro dopravní segment tuto částku stanovenou na 6 milionech dollarů.

Doplňuji:
Melkor-tento pohled na věc naprosto chápu, ale jak se říká, každý má svou cenu. Jak si myslíš, že bude stát hospodařit s penězmi? Například, když by teď někdo Fisherovi, jakožto ministrovi financí poslal dopis s tím, že mu má zaplatit sto miliard korun, jinak zabije nějakého Frantu Nováka, byl bys rád, kdyby mu to poslal? A kdyby mu došel dopis, ať mu pošle třeba jen tisícovku korun a on by mu ji poslal z našich peněz, byl by rád?
Věřím, že v první verzi by 100% lidí nebylo rádo, avšak v druhé jíž téměř každý ano. Toto dokazuje, že každý nějak dokáže ocenit lidský život.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: huxa

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? bolak, Damiana, anonym, marci1, Melkor před 3935 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Melkor

Nelze… a kdo to dělá je ubožák.
Doplňuji:
Zajímavé otázky, ovšem pro mně téměř nezodpověditelné. Za kolik by si byl ochoten zabít neznámého člověka (ocenit jeho život)? Stačí se projít po Žďáru a seženeš si vraždu za 10 000Kč… Je to cena lidského života? A nebo milión? Ten ti ovšem nikdo za vraždu „obyčejného“ člověka nedá, je to tedy 10 000? Jsem strašně rád, že nejsem ministr financí :) … Ovšem také se můžeme na tuto otázku dívat právě z toho pohledu, že např. srdce stojí tolik a tolik, ledviny stojí, oko stojí,… celkově to máme…

Upravil/a: Melkor

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Ocenění lidského života je bohužel zcela individuální a řekl bych že rozdíly mohou být značné. Bohužel, o skutečné výši, resp. náhradě za zmařený lidský život rozhodne následně až soud a to zrovna podle toho, co soudci přeletí přes nos a která protistrana vytáhne lepší (nechutnější) argumenty.

Obdobně se můžeš zeptat, kolik stojí lidská ruka, noha, apod., a budeš se divit, že třeba za 100 tisíc si novou nohu nekoupíš…
Doplňuji:
Občanský zákoník určuje cenu života od 85 tisíc do 240 tisíc korun. Záleží na vašem vztahu k člověku, který zemře cizím zaviněním. Bude-li se to váš blízký příbuzný (manžel, dítě, rodič, sourozenec), máte podle občanského zákoníku nárok na jednorázové odškodnění ve zmiňované výši.

Zdroj: http://finance­.idnes.cz/kolik-stoji-lidsky-zivot-v-cesku-jen-240-tisic-korun-fwu-/viteze.aspx?c=A100201­_101825_viteze_bab

Upravil/a: autacek

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit


Avatar uživatele
arygnoc

všetko je relatívne.
v medicíne má život matky vyššiu hodnotu ako život ešte nenarodeného dieťaťa.
pre vrah a je život obete bezcenný.
pre ochlastov za volantom platí to isté.
pre obeť vraha (či ochlastu za volantom) má život hodnotu nevyčísliteľnú, i keď v danom momente prchavú.
pre odsúdenca na smrť má život cenu tých posledných pár chvíľ.
pre zamilovaného má život cenu okamžiku.

cena v peniazoch sa dá určiť jednoducho – sudca bude mať možnosť určiť cenu niekoho života pod jednou podmienkou – ak ten, kto o určenie ceny života nebude so sumou spokojný, môže sudcu zabiť – sudca ponúkne takú cenu, na akú si cení SVOJ život (dohoda je možná).

aká je cena rokov strávených nevinne vo väzení?
u nás desať až státisíce (v ČR i SR), na západ od Ašu v miliónoch (dolárov). Tak vidíte, Hitler mal asi pravdu, že sme (Slovania) podradný národ.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

poptávka = nabídka ..tady to platí taky

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

I když soudy a pojišťovny oceňují lidský život různými částkami, lidský život lze jen těžko ocenit „cenou“. Kterého člověka ocenit více ? Bohatého miliardáře,jen pro to, že má miliardy, nebo bezdomovce, který nemá nic ? Lidský život je přece největší zázrak na světě a zeptejte se někoho, kdo přišel o svého blízkého, kterého miloval, jak by ocenil jeho život. Kolegyně přišla o manžela, kterého velmi milovala a přesto, že si její manžel platil pojistku ( asi ne v té nejvyšší částce ), tak ji pojišťovna vyplatila 50.000,– Kč. Když přijdete o blízkého člověka, peníze Vám ho nemohou nahradit a tudíž se nedá ani vyčíslit cena lidského života.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Huxo, mám za to, že zde by se dalo vyjít z pojistek „na život“. Pojištěný si může uzavřít pojistné riziko úrazu s následkem smrti na částku 1 milion korun (jde to i na částky vyšší, ale takové pojistky jsou potom pro běžného smrtelníka hodně drahé). Může se samozřejmě pojistit na částku nižší podle vlastního uvážení. Nejnižší částka, na niž jde toto riziko pojistit je 200 tisíc Kč (několik málo pojišťoven nabízí i čístky nižší). Takže je to obdoba Fordu, pravda v korunách.
Soud musí vzít v úvahu v případě odškodnění v takových případech spoustu faktorů, které se budou podílet na celkové částce. Na všechno jsou tabulky a soudce z nich musí vycházet spíš, než kdokoliv jiný.
Máš pravdu, že každý lidský život nemá stejnou cenu, dokonce ani pro své nositele. Někdo si života váží, jiný ho promrhá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Ocenit nelze, cena je relativní, záleží taky na tom kdo co má a kdo co může ztratit.

Když nabídneš miliardáři milion za likvidaci člověka, tak se ti vysměje, na druhou stranu bezdomovec ti to udělá za pár šupů, nebo i za teplou bundu, aby přežil zimu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

Cena lidského života v České republice tato suma představuje 1 092 900 korun

Zdroj: http://zdravi­.e15.cz/clanek/ses­tra/heger-se-zacina-zabyvat-cenou-lidskeho-zivota-462856?category=z-domova

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jsemtady

Asi je to dost subjektivni. Bezne se zivot ocenit neda, da se asi cenit dle majetku a toho co kdo dokazal. Ale pro blizke jsme vzdy neocenitelni.
Osobne bych treba takove ty prizivniky, kteri nikdy nepracovali a ani nechteji a jen by brali davky ocenil na mene nez nula.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
huxa

Jsem to ale hlupák, zapomněl jsem ještě dodat do otázky, na kolik byste jej ocenili?

před 3935 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Příspěvek smazán administrátorem.

před 3935 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek