Avatar uživatele
Alesh

Lze elektrickou zásuvku zapojit následujícím způsobem?

Jedná se o staré rozvody, tudíž fáze jde jako vždy doleva, zem se připojí na kolík a pak na nulák, to je jasné. Dotaz zní: nevadí, pokud je to propojení nulák-kolík řešeno vlastním drátem, zkrátka že kabel je přerušen nebo ten kabel musí být vcelku?

Nevím, co je „nulový můstek“, ale domyslel jsem si to. 🙂 Jo, vše je samozřejmě propojeno dle výše popsané logiky, jen ten drát je na dva kusy. Stalo se mi to, že se mi hliníkovej drát ukroutil a už ho tam není tolik, abych mohl udělat přímé propojení síť-kolík-nulák, ale musel jsem jsem udělat zvlášť propojení kolík-nulák a pak už jen kolík-síť. Takže je to v klidu, jo? Revizi neřeším, ale samozřejmě nechci, aby to mohlo udělat nějaký problém.

Zajímavá 0 před 2479 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud je vodič PEN (sdružená ochranná a pracovní „nula“), lidově „nulový“, krátký, je jej nutno připojit jako první na ochranný „kolík“- označený PE, případně značkou uzemnění (což máš správně) a pak druhým vodičem na pravou zdířku (doporučeno)-(pracovní nula), což máš opět správně. Pokud máš na zásuvce samostatné šroubky pro propojení, je jedno jaké použiješ vodiče, průřez 2,5 mm2 (měď může být 1,5 mm2). Ale vždy jsou lepší měděné. Pokud by bylo nutno vodiče přichytit na sebe, společným jedním šroubkem (hodně straré zásuvky), doporučoval bych zásuvku vyměnit, případně pro propojení na „nulu“ použít rovněž hliník. Nesmí být na sebe přiloženy hliník a měď- nebezpečí chemické reakce-koroze.
K další polemice.
Z revizí na „dvoužilový/čtyř­žilový“ rozvod, ve starém systému ochrany „nulováním“ TN-C (combination – společná ochranná a pracovní nula), není nutno mít obavu. Staré instalace se zohledňují. A občas si instalaci nechat „zrevidovat“ neškodí (i když povinnost, až na určité výjimky, zatím není dána).
Pouze nové instalace už se takto nesmí provádět!!! A i ve starší instalaci, kterou rozšiřujete a doplňujete, je nutno již vše dělat v systému 3-žilovém (230V), případně, pokud je nutná pracovní nula 5-ti žilovém (400V)- třeba sporák, nebo akumulačky a případně instalovaná zásuvka musí být 5-ti kolík!!! Pouze a jedině pro 3 fázový motor stačí pouze 4 žíly, 3 x fáze a 1 x ochranná „nula“- vodič PE. Pak může být i zásuvka pro tento 3 fáz. motor (pokud je osazena) 4-kolík, ale nesmí být použita pro připojení jakéhokoliv zařízení, které potřebuje pracovní „nulový“ vodič N!!!
Pokud není vývod 3 fázový určen pouze a jedině pro 3 fázový motor, musí být osazeny zásuvky vždy 5-ti kolíkové!!!
V nové instalaci, kde není jisté, jaký spotřebič bude na 3-fázový vývod zapojen, je vždy nutno osazovat na 3 fázové vývody pouze 5-ti kolíkové zásuvky.
Nynější soustava se označuje jako TN-S (separé- samostatný ochranný a pracovní vodič -„nula“).
A pokud si nejste jistí „v kramflecích“ vždy je dobré si nechat provést tyto práce odborníkem (mělo by být vždy), nebo se aspoň odborně poradit, případně si nechat „dílo“ zkontrolovat odborníkem. A to nemusí být vždy pouze revizák, stačí šikovný elektrikář (doporučuji se zkouškou z vyhl. 50/78 Sb.).
A hlavně – vždy si SPOLEHLIVĚ, obvod na kterém se pracuje, VYPNOUT a odzkoušet DOBROU zkoušečkou.
Tou zdaleka není pouhá „DOUTNAVKA“!!!
K tomu ještě dodávám – elektřina nezpůsobuje bolestivé zranění, ta „pouze“, pokud nemáte štěstí, zabíjí!!! ☹

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Pokud ten nulák vede na nulový můstek nemůže to vadit. Revizi bych se ale vyhnul, ale nakonec to ani nikdo nemusí vědět. Revizi na dvoužilovém rozvodu by stejně dnes již asi nikdo neudělal.
Mám podobný problém. Rozvody mám take dvoužilové a u třífázového se mně přerušila jedna fáze. Takže jsem z toho udělal dva jednofázové obvody s jedním nulákem. A na třífázovou zásuvku jsem použil vedení , které bylo připraveno pro akumulační kamna, ale nikdy jsem je neměl.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Je to v pořádku, propojení kolík – nulák nevadí. Ale propoj to stejným průřezem.
Nulový můstek je krabička, svorkovnice, kde se schází všechny nuláky a zde jsou propojeny.
https://www.go­ogle.cz/search?q=nu­lovac%C3%AD+m%­C5%AFstek&sou­rce=lnms&tbm=is­ch&sa=X&ved=0a­hUKEwjh0vfvu4TVAh­XoCJoKHckgCE4Q_A­UIBygC&biw=1366&b­ih=635#tbm=is­ch&q=nulov%C3%BD+m%­C5%AFstek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Nevadí, že drátek je přerušen.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Podle mně to úplně správné není. Pokud je tažen jeden PEN drát: rozvodnice → zásuvka/kolík → zásuvka/N pak je menší pravděpodobnost nebezpečné poruchy než když od kolíku k N půjde zvlášť drát.

Pokud u vašeho řešení se z nějakého důvodu ztratí kontakt z PEN vodiče na kolík (drát vypadne, zoxiduje, …) pak pořád může zůstat propojení z kolíku n N v zásuvce. Po připojení spotřebiče (tř. 1) se skrz něj dostane fázové napětí na kryt přístroje.

Pokud by se tato závada stala na správně zapojené zásuvce, kolík zůstane zcela odpojen. A přestože je to poruchový stav, alespoň aktivně nepřivede síťové napětí na držadlo přístroje.

(můžete namítat jaká je pravděpodobnost že se stane zrovna závada tohoto typu. Nejspíš je opravdu hodně malá, ale nulová není a v každém případě jde o snížení bezpečnosti)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek