Avatar uživatele
autacek

Lze na rozdíl od předchozích prohlášení, kdo stojí za výrobou novičoku, konstatovat, že je schopen je vyrobit kdokoli?

https://zpravy­.aktualne.cz/do­maci/testujeme-jedy-kvuli-vycviku-chemiku-uvedla-armada-skripaluv/r~279456­c44f8611e8a44c0cc47ab5f1­22/

Tedy že to v ČR chemici zvládnou a že je velmi pravděpodobné, že to zvládnou i jinde? Pokud je sám vynálezce Novičoku dnes v USA, kde se bere jistota, že by dávka na otravu/neotravu Skripala, měla pocházet právě z Ruska? Nebo je se jedná o úmyslnou provokaci a možnost, jak na Rusko uvalit další sankce?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2192 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Vyrobit úplně kdokoliv to nemůže. Vyrobit to může země s dobrou úrovní chemického výzkumu a průmyslu. Zda je toho schopna i ČR nedovedu posoudit, nejsem tak dobrý chemik jako Ing. Zeman, mám pouze chabé vědomosti a zkušenosti z dvacetisedmileté praxe vojenského chemika.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hapiky

Nejde ani o to kdo je umí vyrobit ale kdo je schopen je vyrobit. V demokratických státech to je obtížné, v Rusku je možné vše. Ovšem není to první případ (Litviněnko) kde stopa vede do Ruska. Myslím, že kdyby byly všichni bývalí nepohodlní agenti emigrující z Ruska otrávení záhadnými látkami, budou stále takoví, kteří ani pomyšlením nepřipustí možnou účasti Ruska na incidentu.Putin je prostě jejich „geroj“ s čistým a nevinným štítem, že autacku?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

Už jsem to tu jednou psal. „Konstruktér“ novičoku zdrhnul do USA. Takže máme další možnou stopu. Pak to prý zvržejnil na internetu, aby tak zabránil jeho tajnému zneužití. Nehledal jsem to, ale prá se to fakt dohledat dá včetně výrobních postupů. Ktré zase až tak jednoduché nejsou. Čili z toho soudím, že Rus není jediný, kdo je reálně novičok vyrábět. Ale zase těch reálně schopných tolik nebude.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Kdokoli ne, ale možných výrobců je celá řada

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Úplně kdokoliv to nevyrobí, ale země se slušnou úrovní chemie by to zvládnout mohly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Muffz

Armáda má tolik projektů, o kterých ani nevíme a kterých bychom se teprve měli bát, že to až pravda není.
Ono s Ruskem je to jako s Babišem. Oba nejsou bez viny, o obou se ví, že to nejsou svatoušci, a proto se na ně snaží naházet všechno, co se dá. Něco jako na základce se všechny průsery svedly na hlavního průseráře a problémového žáka, i kdyby v tu dobu nebyl ve škole. Prostě to byl on, protože to je nejjednodušší řešení.

Češi obecně v chemickém průmyslu patří mezi špičku. Myslím, že je to takto medializováno z důvodu pošpinění Ruska. (Zase).

PS: Ono se to všechno nasčítá a bum, máme tu třetí světovou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já už té záplavě protichůdných informací a dezinformací vůbec nevěřím, všechno je to špinavá politická hra. V zásadě je možné asi všechno. Nevěřím ale tomu, že by novičok dokázal vyrobit kde kdo. Je to směs asi deseti nervově paralytických látek a složení je jistě přísně utajováno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Nelze. Dokáže jej vyrobit více zemí (nejen Rusko, ČR nebo
další země bývalého východního bloku), přesto se podle mne
nedá říci, že by jej byl schopen vyrobit kdokoli.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

@Hapiky:
Požadavek řádného vyšetření případu otravy snad neznamená, že by člověk byl přívržencem kterékoliv strany. Při řádně vedeném vyšetřování (nikoliv jen vznášení obvinení bez důkazu) se samozřejmě může přijít na to, že za otravou stojí Rusko.

(Hrozně se mi příčí obvinění bez řádných důkazů, řekla bych,
že na to jsem přímo alergická → padni, komu padni.)

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Jistě víte, že přistihnout někoho při takovém činu lze velmi obtížně, ne-li nemožné. Potom přichází důkazy nepřímé, a také logika, kdo má na tom nějaký zájem či dobrý důvod a navíc Rusovéjsou tím pověstni.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Nejen země Východního bloku to dovedou vyrobit. Myslím, že určitě to dovedou také USA. O Britech, Němcích, Frantících… a dalších bych asi taky příliš nepochyboval.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek