Avatar uživatele
kurec

Lze nějak vyčíslít kdy bude možné jít do černobylu bez ochrany stím abych neměl pak nějaké následky?

Tím to myslím kdy by se tak ± mohla rozebrat celá elektrárna a stím souvisí jestli by jste byli nějak naštvaní kdyby tu elektrárnu zbourali nebo by na památku tam měla radši zůstat?

Zajímavá 0 před 2166 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je tam bezpečno, jako všude jinde na světě. Radiace je vyšší jen v určitých místech, kterým se na našich výletech vyhýbáme nebo přes ně přecházíme pouze po nezbytně dlouhou dobu.

Pobyt v délce dvou dní v těchto místech znamená pro tělo dávku radiace porovnatelnou s jednou tisícinou dávky při jednom RTG vyšetření. Pro srovnání, na většině jaderných elektráren je bezpečná dávka pro zaměstnance 50–100 mikrosivertů. Během jednodenního výletu obdržíte dávku cca 2–3 mikrosieverty. To znamená, že vyšší dávku dostanete pravděpodobně při vašem letu letadlem do Kyjeva.

Co se týče samotného reaktoru, to už je horší. Ale tam se asi nepodíváš. Spočítat by se to dalo, ale asi jen odhadem. Lepší by bylo najít to někde na netu, ale pokud vím, díky obrovskému poločasu rozpadu paliva to je na hooodně dlouho. Odborníci to spočítané mají.

Zdroj: https://www.cher­nobylwel.com/CZ/726/­faq/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Morris

Jo ted nedávnojsem to někde četl myslím, že to vypočítali na 100.000let..:)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek