Avatar uživatele
honza19hk

Lze nějak změřit výšku stromu bez toho aniž by se na něj muselo lézt?

Mám takový dotaz,existuje nějaký jiný způsob změření výšky stojícího stromu před kácením,bez toho,aniž bych na něj musel lézt a pustil dolů pásmo??
Slyšel jsem o stínu který strom vrhná za slunce na zem. Znáte nějakou takovouhle metodu? co třeba laserový dálkoměr?
Pokud je nějaká jiná metoda prosím postup. Díky.
Doplňuji:
to M.
moc jsem to tedy nepochopil,jak jako zakryj,to bych musel mít prkno dlouhé stejně jako ten strom a už vidím jak někde seženu prkno o délce třeba 20 metrů.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4118 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Výšku stromů (nebo jiných vysokých objektů) snadno změříte výškoměrem. Náš výškoměr bude dlouhá tyčka rozdělená na dílky pro měření výšky podle podobnosti trojúhelníků. Velmi dobře funguje metrová tyčka.

Vezměte si tuto tyčku a postavte se 5 m před strom. Tyčku přidržte asi 50 cm před očima tak, abyste měli v rovině konec tyčky se základem stromu. Pak, aniž pohnete hlavou, se podívejte na špičku stromu. Kde se očima protnete s měřící tyčkou, přečtete hodnotu v centimetrech. Každých 10 cm odpovídá jednomu metru výšky stromu. Pokud je strom vyšší než můžete svým výškoměrem změřit, stoupněte si o 5 m dál a výsledek zdvojnásobte, nebo o 10 m dál a výsledek ztrojnásobte.
http://fyzweb­.cuni.cz/bizar­nikramy/tree.htm

Zdroj: http://www.go­ogle.cz/search?cli­ent=opera&q=v%C3%BD­%C5%A1ka+stro­mu&sourceid=o­pera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
M.

Ano, lze. Ano, znám.
Doplňuji:
Jde o jednoduchý postup, který ti to změří nejspíš jen přibližně. Vezmi si například dřívko, „zakryj“ jím strom co nejpřesněji a poté to dřívko polož do vodorovné polohy. Začátek až konec dřívka je velikost toho stromu. Snad mě chápeš.

Upravil/a: M.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
manon

Měření pomocí stínu a tyčky:

Změříme velikost stínu, který vrhá měřený strom i zapíchnutá metrová tyč v zemi. Pak už jen vypočítáme: (stín stromu * délka tyče) / stín tyče

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Laserobým dálkoměrem změčáš zcela pžesně. Naměříš si přesnpo vzdálenost od paty stromu. potom z té vzdálenosti změříš rozměr ke špičce stromu a spočítáš podle pythagorovy věty.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ano. Pomocí teodolitu změříš výškový úhel, pásmem vzdálenost bodu teodolitu od stromu a vypočteš výšku stromu pomocí Pythagorovy věty.
Doplňuji:
Primitivní teodolit si můžeš vyrobit pomocí úhloměru, tvrdého papíru a nějaké tenké laťky.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
alenad

Počkáš na sluníčko , změříš stín – lehká geometrická úloha .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
BANAN93

M. to teda také nechápu – snad jen dřívkem nejdřív opticky zakrýt celou výšku (dřívko vzpřímeně) a pak se stejně nataženou rukou a pořád stát na stejném místě dřívko pootočit vodorovně a odměřit si šířku stromu – tu si poté skutečně změřit a nadílkovat si na klacíku tu šířku stromu (která ve skutečnosti bude třeba 70cm) Tak si to myslela ?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
M.

Dobře, tak znovu, psala jsem to pozdě a byla jsem unavená, takže se ani nedivím.
Nejdířve bych ještě dodala, že je nejlepší to dělat ve dvou lidech, bude to přesnější. Vezmeme nějaký klacík (samozřejmě je možnost lanka, čeho chcete), je jedno, jak bude dlouhý, nikdo po Vás nechce desítky metrů, stačí třeba 3 decimetry. Stoupneme si dál od stromu, abychom ho pořádně viděli celý. Poté vezmeme ten klacík, dáme si ho před oči a pokusíme se zakrýt ten strom – vzdalujeme se či oddalujeme tak, aby ten klacík zakryl ten strom od kmene (či vyčnívajícího kořenu) po konec koruny, co nejpřesněji. Jakmile jsme v té správné vzdálenosti, překlopíme ten klacík vodorovně. Jedna část musí zůstat u začátku stromu. Poté vyzveme toho druhého a budeme ho navádět, aby přešel k té druhé části klacíku. (Musí jít přímo od stromu) Když už tam stojí, tak délka změřená od člověka ke stromu je výška stromu.
Přirovnala bych to k měření stínu, ale to bude ještě méně přesné.
Snad už to chápete.

před 4118 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Vepište odpověď…http://f­yzweb.cz/mate­rialy/bizarni_kra­my/tree.php

před 4118 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek